Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TARGOVISTE CENTRUL CULTURAL-ISTORIC AL ROMANIEI

poza-curtea-domneasca-din-targoviste-21

Manifestarea festiva de Zilele Cetatii din acest an a venit cu elemente inedite si o implicare cu desfasurari mari de forte ce necesita continuitate. Felicit primarul interimar Cristian Stan, intreg executivul si pe toti cei implicati, cu mentiunea ca toti trebuie sa dam dovada de intelegere, intrucat presiunea de a pastori destinele capitalei absolute a Romaniei este imensa, iar ei, edilii, au nevoie de noi, cetatenii. Niciun “comandant” nu va castiga lupta fara “oaste”! (Cristi Iordache)

In Targoviste fiecare colt pe care pasesti este istorie. Orasul celor 40 de domnitori, asa cum il descrie si profesorul George Coanda, autor al celei mai recente carti,  ”Vechi coduri ale romanilor”, Targoviste ar trebui sa fie o Mecca a tursimului romanesc, sa fie punctul central pe care orice roman si strain ar trebui sa-l vada prima data cand vrea sa cunoasca istoria acestui neam.

S-a scris mult despre Targoviste in cartile de istorie, in cartile celor care au iubit acest oras si au luptat ca el sa ramana in istoria culturala a Romaniei: Densusianu, Alexandru Bratescu Voinesti,  Vasile Carlova si-atatia altii…

La deschiderea Zilelor Cetatii Targoviste, ca in fiecare an, oficialitatile locale au rostit cuvinte frumoase la adresa orasului, a istoriei cetatii, s-a vorbit si cu amaraciune despre ce a mai ramas din capitala absoluta a romanilor si romanismului, dar si cu incredere despre ceea ce ar trebui sa se intample in realitate cu locul si comunitatea de aici.

Redam pe scurt cateva dintre frazele rostite ieri:

”Zilele Cetatii Municipiului Targovsite, trebuie sa reprezinte solidaritatea. De numele orasului se leaga si prima tiparitura din Tara Romaneasca, este vorba de ultimul an de domnie al lui Radu cel Mare, Ieromonahul Macarie a tiparit la Targoviste, Liturghierul- prima carte tiparita in Tara Romaneasca. ”, (Cristian Stan, primarul orasului)

Imi exprim speranta ca acest for democratic ales al orasului sa dovedeasca responsabilitate pentru zidirea comunitatii locale, comuniune si colaborare in luarea deciziilor, imi exprim speranta ca si in viitor vor sti sa aprecieze valorile.” (ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei)

 ”Zilele cetatii trebuie sa fie un prilej in care comunitatea locala trebuie sa se regaseasca, sa-si caute radacinile, identitatea si in acelasi timp sa-si creioneze foarte bine perspectivele pentru perioada urmatoare.” (Adrian Tutuianu, presedintele CJD)

Locul acesta ne obligă la identitate faţă de cei care au trecut pe aici, faţă de prezentul pe care îl trăim şi mai ales la demnitatea cu care trebuie să abordăm viitorul”.( Ioan Marinescu, prefectul judetului)

”Eu am mers mai departe şi am spus că Târgovişte este o cetate eternă a românilor şi a românităţii, pentru că aşa este. 350 de ani a fost capitală, aici au existat 40 de domnitori. Cum spun cronicarii mari, «în pace şi război», aici s-a făurit istorie naţională, a încheiat George Coandă.

Acestea sunt doar cateva dintre cuvintele spuse de-a lungul sedintei festive de catre toti cei care au avut ocazia sa vorbeasca despre orasul Targoviste. Ne mandrim cu ce a fost, ne putem mandri oare si cu ce este? Suntem suficient de onesti sa recunoastem ca Targoviste nu este acel centru cultural-istoric al Romaniei care ar trebui sa fie? Este adevarat ca incercam sa cream evenimente, festivaluri, campionate sportive, lansari de carte, spectacole medievale, insa toate acestea fara o promovare puternica, fara o implicare SOLIDARA, asa cum ne aminteste primarul orasului Cristian Stan, nu vor aduce nimic in plus orasului. Ma gandesc ce flux de turisti este in Sighisoara, sau Brasov? Sunt aceste orase mai importante decat Targoviste? Au istoria si cultura noastra, insemnatatea noastra unica pe harta Romaniei? Cred ca au avut doar oameni mai iubitori si solidari, oameni care au vrut sa faca, nu doar au zis, nu doar ”si-au insusit bunuri si locuri”, nu doar au facut parada cu ceea ce au, ci au gasit acele portite care le-au asigurat pozitia pe care o au acum pe harta turismului national.

E pacat ca nici macar romanii (nu mai vorbim de straini) sa nu stie ce s-a intamplat in acest oras. Oficial Media a publicat un studiu de caz in turism din care reiese faptul ca Targoviste este extrem de putin cunoscut si promovat la nivel national.

Din studiul respectiv, printre elementele care ar trebui modificate, târgoviștenii prinsi in statistici cred că infrastructura și promovarea orașului sunt în fruntea clasamentului. Mai mult, ei cred că printre aspectele negative care influențează turismul, se numără:
-Lipsa unei promovări coerente;
-Dezvoltarea slabă a infrastructurii rutiere;
– Prea puține centre de informare turistică;
– Lipsa interesului autorităților locale si a unei strategii coerente (facute de specialisti) in promovarea valorilor istorice ale zonei;
– slaba promovare in mediul online;
– investitii slabe in infrastructura, cultura;
– Nu foarte multe alternative de petrecere a timpului liber (nu există mall, încă nu este finalizat centrul de natație, nu există parc de distracții, nu există un cinematograf mare).

Este adevarat si faptul ca unele din aceste aspecte negative sunt in stadiu de lucru, cum ar fi centrul de natatie, un proiect pentru cinematograf, un centru de informare turistica (noi nu l-am vazut inca…), proiectul PIDU inca se deruleaza, cam atat am putut elimina din lista de mai sus.

Suntem ultimii care am vrea sa vorbim vorbe, suntem ultimii care vor doar sa astearna cuvinte pe hartie, dar in mod cert suntem cei care simtim cel mai acut lipsa de solidaritate, de unitate, de fermitate, de deschidere si viziune a celor care ne reprezinta. Nu putem doar sa venim si sa ne mandrim cu ce a fost, E NECESAR SA ACTIONAM ACUM.

Targoviste are nevoie de fiecare dintre noi, de umarul fiecaruia. Daca ne inlaturam unii pe altii, mai ales din motive  politice, din interese meschine care n-au absolut nicio legatura cu binele unei comunitati, nu vom face decat sa ne ingropam, sa stam cocotati pe un munte de aur, sa ne plangem ca suntem saraci si sa ne uitam la altii cum reusesc sa faca din ”nimicuri”, lucruri spectaculoase!

Suntem siguri ca exista oameni care vor si pot sa schimbe imaginea in bine pentru fosta Cetate de Scaun a Tarii Romanesti. Si daca ati intrat in pana de idei despre cum ar trebui sa arate o capitala europeana a culturii, ne oferim voluntari, asa cum o facem ora de ora de cativa ani, si cu implicarea dumneavoastra vom duce cat mai departe numele orasului, atat in tara cat si in strainatate…

…sa le amintim oamenilor pe ce pietre calca in fiecare zi la Targoviste.

 

Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share