Tatuajele – beneficii și dezavantaje, libertate și sexualitate - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tatuajele – beneficii și dezavantaje, libertate și sexualitate

Tatuajele ca mesaj al sexualității. ”Zborul” despre care vorbeam mai sus este și ”dezlegarea” de obiceiuri, păcate, interdicții și restricții. De aceea, tema o vom găsi și la persoanele care vor să releve că sexualitatea nu mai reprezintă o pudibonderie.

Tatuajele - Oficial Media

Tatuajele dateaza de acum peste 5.000 de ani

Cel mai vechi tatuaj uman descoperit pana acum este pe o mumie care are 5.300 de ani – Oetzi, cunoscut si ca Omul Gheturilor -, care este si cea mai veche din cele identificate pana in prezent. Triburile antice foloseau tatuajele pentru a insemna evenimente si lucruri importante din viata, precum mariajul, barbatia, credinta si dragostea. Tatuajele de pe Oetzi s-ar putea sa fi avut scopuri terapeutice.

Fiecare societate avea o metoda diferita de a le realiza, iar cerneala era facuta de regula din materie animala si vegetala. Inuitii foloseau un obiect ascutit inmuiat in cerneala, iar membrii poporului maori din Noua Zeelanda utilizau unele unelte cu ajutorul carora taiau lemnul.

Un maestru in tatuaje isi petrecea intreaga viata invatand despre acest procedeu – obiecte ascutite, ace, roci sau alte unelte care erau folosite pentru a pregati pielea sa accepte cerneala. Fara echipamentul modern, realizarea tatuajelor era mult mai dureroasa si necesita mai mult timp.

Tatuajele - Oficial Media

Libertatea exprimată prin tatuaj

Astăzi, cel mai adesea, posesorii de tatuaje exprimă ori nevoie de libertatea, ori atingerea acesteia și starea de implinire. De aceea de cele mai multe ori, ”zborul” va fi elementul principal al desenului. Căutarea libertății, a eliberării, este mesajul pe care vor să-l transmită ca și cerere către univers, către divinitate, dar în același timp și către rude, prieteni, părinți, aparținători.

Tatuajele - Oficial Media

Tatuajele ca mesaj al sexualității

”Zborul” despre care vorbeam mai sus este și ”dezlegarea” de obiceiuri, păcate, interdicții și restricții. De aceea, tema o vom găsi și la persoanele care vor să releve că sexualitatea nu mai reprezintă o pudibonderie, ci ele pot trăi erotismul cu toată ființa, dincolo de impuneri și manipulări. Veți vedea aceste tatuaje imprimate de regulă în apropierea zonelor sexuale, sau a celor care incită și excită (fese, zona pelviană, coapse, sâni).

Tatuajele - Oficial Media

De la terapie la suicid

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Texas aflăm că femeile care au patru sau mai multe tatuaje au un respect de sine mai mare decât celelalte. Însă, tot în rândul acestor femei se înregistrează şi cel mai mare număr de tentative de sinucidere. “După al patrulea tatuaj, arta corporală devine o parte vizibilă a identităţii persoanei”, explică coordonatorul studiului Jerome Koch, lucru care ar putea avea o influenţă benefică asupra mentalului. Numărul patru nu a fost ales la întâmplare.

Profesorul de sociologie apreciază că “oamenii cu mai multe tatuaje sau mai multe piercinguri se percep diferit. Însă, cum în ultimul timp tot mai mulţi oameni se tatuează, unii îşi fac tot mai multe ca să se deosebească de ceilalţi“, adaugă sociologul. Tatuajele dau posibilitatea celor care le au să se simtă mai bine în pielea lor şi să se despartă de trecut, mai arată studiul.

Tatuajele fac parte din anumite culturi

Dacă sunteţi printre doritorii de tatuaje trebuie să realizaţi că este o decizie pe viaţă. Trebuie să fiţi foarte hotărât şi să ştiţi exact ce anume vă reprezintă. În fond, este un desen pe care o să-l purtaţi mereu pe pielea dvs. Alegerea locului şi modelul ar trebui gândite foarte bine. De asemenea, trebuie să ştiţi că îndepărtarea unui tatuaj cu tehnica laserului doare mai tare decât un tatuaj în sine. Iar înlăturarea completă a unui tatuaj fără a rămâne vreo cicatrice se dovedeşte de multe ori imposibilă.

Aşadar, gândiţi-vă foarte bine! Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează că toxinele din cerneala folosită la tatuaje ar putea fi absorbite în corp, unde pot genera cancer. Într-un raport publicat de Public Health England se arată că „unele cerneluri sunt comercializate fără date însoţitoare, iar compoziţia lor nu este cunoscută”. Cancan.ro

Reacţii adverse ale organismului

Un studiu efectuat de Directoratul General pentru Cercetare din cadrul Uniunii Europene avertizează asupra pericolului pe care îl prezintă pentru sănătate aplicarea tatuajelor şi montarea cerceilor în diferite zone ale corpului (piercing). Conform studiului, cernelurile şi pigmenţii folosiţi în tatuaje pot declanşa reacţii adverse ale organismului. Mai mult, majoritatea acestor produse au fost produse în alte scopuri, iar datele despre efectele lor asupra sănătăţii lipsesc cu desăvârşire.

Aceste practici de “înfrumuseţare” au condus, într-un număr ridicat de cazuri, la probleme serioase de sănătate, printre care infecţii virale, bacteriene, reacţii alergice. Rezultatele studiului vor fi oficializate într-o rezoluţie a Uniunii Europene referitoare la tatuaje, piercing şi machiaje permanente. Piercingul este şi o sursă de transmitere a bolilor: hepatita B, hepatita C şi SIDA.

Recent, o italiancă a riscat să moară pentru o simplă gaură în ureche. De fapt, ea nu fusese vaccinată împotriva hepatitei şi piercingul i-a provocat o comă profundă. A putut fi salvată doar printr-un transplant de ficat. Nu vrem să te speriem, dar “moda” nu este atât de importantă ca sănătatea! Oana Mihai- Yogaesoteric

Distribuie acest articol Oficial Media
Share