Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TEMPLUL FERTILITATII DIN AXIS MUNDI – DESCOPERA MISTERELE BUCEGILOR

 

TEMPLUL2In imediata apropiere a varfului Obarsia sta impozant, deloc intamplator, TEMPLUL FERTILITATII, titulatura pe care i-am atribuit-o din motivele expuse mai jos. O zona puternic enegetica si pe deplin armonioasa. Tibi Vilciu, membru al echipei Salvamont Dambovita, a fost omul care m-a indrumat spre aceasta formatiune geomorfologica, si el pasionat la randu-i de aceste “monumente unice“, asa cum le-a numit Daniel Ruzo.

N. Densuşianu menţionează că „după ideile astronomice şi geografice ale Antichităţii clasice, Polul Nordic, în jurul căruia se învârtea Universul, atingea Pământul lângă Dunăre, pe teritoriul geţilor, în particular pe Munţii Rhipaei (Carpaţii Meridionali)”. Conform aceloraşi idei, osia sau axa în jurul căreia se învârtea Cerul, trecea prin centrul Pământului, deci şi Universul şi Terra aveau o axă comună – Axis Mundi sau Axa Lumii. Cei care susţin că leagănul omenirii se află în spaţiul carpato-danubianopontic, localizează axa respectivă pe muntele sfânt al dacilor, Kogaion.

Citeste si EFECTUL CELEI DE-A O SUTA MAIMUTE- DESCOEPRA MISTERELE BUCEGILOR

axis mundi

Dincolo de ceea ce citam din Daniel Ruzo, N. Densusianu, Cristina Panculescu si altii, consider ca nu a fost luat in calcul aspectul toponomastic, care confirma si inradacineaza ideea de AXIS MUNDI. Nume precum Omu, Doamnele, Batrana, se regasesc intr-o aglomeratie neintamplatoare in acest triunghi pitagoreic evidentiat pe harta de mai sus si vin iarasi si afirm ca zona poarta o amprenta profund umana si din acest punct de vedere. Din vremuri stravechi oamenii aveau cunostinta de acest leagan al Creatiei, drept dovada numele altor varfuri ce n-au legatura cu denumirea umana: Pietrosu, Negoiu, Peleagra, Toaca, Timbalu etc. Aici avem o latura a Doamnelor care coincide cu creasta cu acelasi nume si se inchide in varful Batrana, iar la nord, acolo unde pornesc cele doua laturi, un unghi de 60 de grade deschis in varful Omu. Toponimia are un profund accent istoric, dovada ca ceea ce noi incercam sa dezlegam acum, se stia de sute de ani. Legat de TEMPLUL FERTILITATII, monument natural pe care il aducem in atentia dumneavoastra, nu sunt doar numele enumerate mai sus, ci peste toate acestea, avem ca argument istoric chiar muntele si varful OBARSIA.

Citeste si CE ASCUNDE PALATUL CU POARTA SECRETA- DESCOPERA MISTERELE BUCEGILOR

Toponomastica acestuia fiind  “Punct de plecare, început, origine”, sau “locul unde s-a născut cineva, familia, neamul din care se trage cineva”. Atunci daca vorbim despre origine, nastere, inceput, tot ce am afirmat mai sus se justifica prin existenta acestui fastuos dar neexploatat turistic, TEMPLUL FERTILITATII.

In perioada imediat urmatoare am condus mai multe grupuri la acest megalit si nu am fost mirat de declaratiile atat la fata locului cat si dupa excursii, referitoare la influenta erotica a zonei. Expresii ca: “wow! sa facem dragoste aici!”, “mi-am vazut sexualitatea ca pe ceva divin”, “am avut o noapte nebuna”, “n-am reusit sa numar orgasmele”, “o atingeam de parca atingeam ceva sacru”, sunt numai cateva cuvinte din povestile celor care au vizitat Templul Fertilitatii. Si ca sa revenim la AXIS MUNDI sau CENTRUL LUMII, priviti pe harta centrul cercului. Acolo se afla varful OBARSIA: “punct de plecare”, “origine”, “inceput”, LOCUL IN CARE NE-AM NASCUT!

Va impartaseam in articolul precedent perfectiunea geometrica a zonei pe care cei care au cercetat-o inaintea mea, au numit-o AXIS MUNDI sau CENTRUL LUMII. As fi recunoscator daca cititorii acestor randuri ar veni cu completari, intrucat nu m-am erijat in autoritate pe acest domeniu atat de vast. Sunt doar un “cautator” care batatoreste cararile Kogaionului de prin 1982 (prima data) pentru ca  incepand cu 1986 sa ma implic intens, de la speologie inainte de Revolutie, apoi scoala de ghizi, pana la catarare si competitii montane. Debutul in turism montan il datorez Clubului de Turism Chindia si presedintelui sau de la acea vreme Nicu Posta. Tot ce a urmat dupa 1992 a fost experienta individuala, chiar daca nu m-am separat de sprijinul, influenta si camaraderia tuturor celor cu care am relationat de-a lungul anilor. Asadar nu emit adevaruri absolute ci doar constatari pe parcursul a un sfert de secol de “cautari” in Bucegi, ceea ce inseamna ca intotdeauna completarile dumneavoastra vor fi binevenite. Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share