: vineri 16 septembrie 2016

Timişoara – Capitală Cultural Europeană în 2021

OFICIAL MEDIA

Pe ultima sută de metri, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Patru oraşe, patru municipii, cu dosarele frumos legate cu primburi albe sau tricolore, se luptă şi aşteaptă . Ce? Titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Sorţii au fost benefici şi au ales – Timişoara.

Fiecare oraş a mizat pe câte ceva:  Baia Mare a mizat pe moştenirea arhaică, Bucureştiul pe diversitate, exploatarea cartierelor şi pe festivaluri de renume, Cluj-Napoca a susținut conexiunea dintre Est şi Vest, iar Timişoara a creat un traseu cu ”staţii” culturale pe şi de-a lungul râului Bega.

Ministerul Culturii, a întors-o, a sucit-o , a răsucit-o şi s-a gândit că nu ar stricas un traseu cultural, fluvial, mai ales că Timişoara are şi cinci tipuri de mijloace de comun, dar şi şapte vaporaşe care vor face cultură de-alungul râului Bega.

Sunt extrem de fericit și emoționat. Vreau să mulțumesc comunitățiii timișorene, pentru priceperea echipei în elaborarea acestui proiect. Echipa este comunitatea. Vreau să mulțumesc echipei condusă de doamna director Simona Neumann pentru dăruire, a spus primarul Nicolae Robu, plângând de emoţie.

Directorul Filarmonicii Banatul Ioan Gârboni, era şi el cu ochii în lacrimi când a declarant: „cinstit, mă gândeam că vom câştiga, dar nu simţeam asta. Comisia a fost foarte corectă. Toţi am muncit împreună cu echipa. Cred că a contat mult şi multiculturalismul, faptul că avem 30 de etnii, nu am avut niciun scandal religios niciodată, faptul că avem patru teatre în patru limbi, asta cred că a contat foarte mult. De-acum încolo va fi greu, pentru că în următorii cinci ani va trebui să pregătim evenimente. Instituţiile de cultură din oraş nu vor mai avea concediu. Va fi o abundenţă de turişti, va fi un program cu totul altfel gândit. Vor fi cel puţin cinci, şase evenimente de cultură în fiecare zi organizate. Vor fi 20.000 de evenimente culturale într-un an, dar cred că vom face faţă. Mă bucur extrem de mult”.

Chiar şi prin mijloacele de transport în comun găseşti mesajul după care se ghidează Timişoara”: Luminează oraşul prin tine!”. În prezent municipiul de pe Bega  găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale.

Timişoara dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi, 18 galerii de artă, peste zece cenacluri literare cu scriitori de renume şi prestigiu.

Clujul avea cele mai mari șanse de a fi desemnat Capitală Europeană a Culturii , dar nu are staţii culturale şi nici vaporaşe. Felicitări Timişoara.

 

Stejărel Ionescu

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

METEO: COD GALBEN in intervalul 19-21 ianuarie. Care sunt judetele afectate

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru METEO: COD GALBEN in intervalul 19-21 ianuarie. Care sunt judetele afectate

Pentru a doua zi s-a ieşit în stradă

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Pentru a doua zi s-a ieşit în stradă

Oficiu Poștal Business la Timişoara

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Oficiu Poștal Business la Timişoara

S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

FC Aninoasa a reluat pregătirea

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru FC Aninoasa a reluat pregătirea

Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache