03/06/2020

Timisoareanul Ilioni Loga a primit premiul de Inovatie Sociala pentru integrarea refugiatilor in Romania

Desi domeniul social nu este cel mai vizibil pe plan local cand vine vorba despre recunoastere, Timisoara se poata lauda cu un premiu international privind abordari inovative de integrare a grupurilor vulnerabile, in acest caz refugiatii care locuiesc in urbea de pe Bega.

Romania nu este considerata tara de destinatie pentru refugiatii care fug din calea razboiului, in tara noastra la finalul lui 2017 se aflau inregistrati putin peste 3000 de refugiati, care beneficiaza de protectia statului roman, majoritatea din Irak, Siria si Afganisan. In Timisoara locuiau circa 200 de persoane cu o forma de protective, conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrari.

Procesul de integrare a refugiatilor care locuiesc pe teritoriul tarii inseamna de cele mai multe ori a incepe de la nimic si a accesa servicii medicale, de invatamant, de accesare a pietei muncii, de locuit si de invatare a limbii romane.

In Timisoara, organizatia non-guvernamentala care ofera servicii sociale pentru refugiati este Centrul Regional de Integrare AIDRom. Coordonatorul acestui centru, Dl Flavius Ilioni Loga a primit de curand un premiu pentru “INOVATIE SOCIALA” in cadrul proiectului “Social Growth for Trafficking and Migration” finantat de Comisia Europeana. Gestionarea echipei multidiciplinare de asistare a refugiatilor, implementarea cu success a unor metode innovative de schimb intercultural si economie sociala si implicarea comunitatii locale in procesul de integrare a refugiatilor, au fost meritele pentru acordarea acestui premiu.

Pentru decernarea premiului Dl Ilioni-Loga a participat pe 18 Noiembrie 2018 la Atena, Grecia unde in cadrul festivalului “Raise Your Voice 2018” a prezentat situatia refugiatilor in Romania si modalitatile folosite in Timisoara pentru o mai buna integrare.

“Ca si orice alta categorie sociala vulnerabila, refugiatii din Romania, intampina dificultati birocratice, economice si chiar de discriminare cand vine vorba de a se integra in societatea noastra. De 6 ani de zile motivez echipa cu care lucram sa avem o abordare noua, a fi noi o comunitate primitoare si de a influenta prin exemplu si ceilalti actori institutionali care acorda servicii migrantilor. Acest premiu ne onoreaza, pentru ca certifica munca noastra si ne recunoaste pasiunea si dedicarea pentru a integra persoanele care fug, de obicei, de razboi si cauta protective in tara noastra”a declarat Flavius Ilioni Loga – manager local CRI AIDRom Timisoara

Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara propune activitati diverse de prezentare a culturii romanesti si schimb intercultural. Conceptul de integrare are la baza supozitia ca ambele grupuri atat comunitatea locala cat si refugiati trebuie sa fie angajati in aceste process bidirectional, fara ca refugiati sa isi piarda identitatea culturala (asimilare) ci sa adopte principii sociale a comunitatii gazda, care este primitoare si deschisa cu grupul tinta.

Timisoara Refugee Art Festival, primul festival de arta cu si despre refugiati s-a nascut ca urmare a acestei abordari, coordonate de Flavius, precum si diverse evenimente cu traditie pentru refugiati: Craciunul Migrantilor 2012 – prezent, ateliere de arta si art terapie, vizite la muzeu si locatii culturale (teatru, cinematograf, spectacole, concerte) prezentarea sarbatorilor nationale,  precum si predarea limbii romane intr-un format non-formal.

Flavius Ilioni Loga are o diploma de licenta in Asistenta Sociala si Jurnalism-Engleza si un master in practica asistentei sociale orientate spre valori la Universitatea de Vest din Timisoara. Lucreaza cu migranti si refugiati din 2012 si crede cu tarie in capacitatea si rezilienta refugiatilor de a se integrare in Romania si informarea si sensibilizarea opiniei publice privind acest grup tinta, care are nevoie de suport comunitar pentru a incepe o viata noua si in siguranta.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share