: vineri 28 octombrie 2016

Titus Corlățean- întâlnire cu ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană

OFICIAL MEDIA

 

titus_corlateanÎntrevederea domnului senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen cu domnul Khemaies Jhinaoui, ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană.

La data de 27 octombrie a.c, domnul senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului României, l-a primit pe domnul Khemaies Jhinaoui, ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană.

La întrevedere au mai partcipat domnul deputat Gheorghe Vlad Nistor, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, domnul deputat Daniel Stamate Budurescu, vicepreşedinte al  Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Excelenţa Sa domnul Nicolae Năstase, ambasador extraordinar şi plenipotenţial al României în Republica Tunisia, şi Excelenţa Sa doamna Boutheina Labidi, ambasadorul Republicii Tunisia în România.

În debutul întrevederii, domnul senator Titus Corlățean a evocat relaţiile tradiţionale de prietenie dintre cele două state, stabilite încă de la declararea independenţei Republicii Tunisiene, în august 1956.

În acest context, domnul senator Titus Corlăţean a menţionat dorinţa de dezvoltare a relaţiilor politice bilaterale şi de relansare a dialogului parlamentar, cu accent pe domenii sectoriale de interes comun, precum: economie, educaţie, afaceri interne şi securitate. În plan economic a fost analizat stadiul actual al cooperării economice şi s-a propus reactivarea Comisiei Mixte Economice, cu scopul de a identifica oportunităţi de afaceri pentru comunităţile de afaceri din cele două state. De asemenea, a fost accentuată importanța aprofundării schimburilor universitare dintre România și Tunisia, ţinând cont de numărul mare de specialişti tunisieni formaţi prin astfel de programe în universităţile din România.

Senatorul Titus Corlăţean a apreciat drept istorice schimbările survenite în Republica Tunisiană după revoluţia de iasomie din 2011 şi a salutat eforturile de întărire a democraţiei şi a statului de drept, prin elaborarea şi implementarea unui set de reforme comprehensiv, inclusiv în domeniul luptei împotriva corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea statutului şi rolului femeii în societatea tunisiană modernă. Astfel, domnul senator a reamintit propunerea pe care a făcut-o, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de a-i fi acordat Tunisiei statutul de partener pentru democraţie, evidenţiind importantele avantaje care reies din acest statut și pe care Tunisia le poate utiliza, având în vedere precedentele pozitive ale cooperarii A.P.C.E. cu alte state din regiune  (Maroc, Iordania, Palestina).

Colăţean a subliniat disponibilitatea totală a României de a lucra alături de partenerii tunisieni pentru a facilita tranziţia spre democraţie, inclusiv prin transferul de expertiză. Reamintim, în acest context, că domnul Corlăţean este preşedintele Comisiei speciale a A.P.C.E pentru Orientul Mijlociu şi Lumea Arabă, şi în aceasta calitate a invitat o delegaţie tunisiană să participe la lucrările comisiei.

Şeful diplomaţiei tunisiene şi membrii delegaţiei române au trecut în revistă temele internaţionale de actualitate, precum confliectele din Libia şi Siria, stadiul actual al Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, dar şi eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi a fenomenului migraţiei. În acest sens, domnul senator Titus Corlăţean a salutat eforturile administraţiei tunisiene de combatere a terorismului şi a migraţiei ilegale, dar şi modul în care se implică administraţia tunisiană pentru rezolvarea conflictelor regionale.

În finalul întrevederii, ambele părți au punctat și alte aspecte legate de susținerea mutuală pe care cele două țări și-o acordă în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv prin perfectarea unui acord de sprijin reciproc pentru candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2020 -2021, şi a candiaturii Republicii Tunisia, care va candida pe locurile rezervate statelor africane.

Totodată, domnul senator Corlăţean a reiterat interesul României pentru o cooperare mai aprofundată a Uniunii Europene cu Tunisia.

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Peste 100 de înalţi oficiali şi experţi în domeniul securităţii, din ţările membre şi partenere NATO prezenţi la Bucureşti, la invitaţia Jandarmeriei Române

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Peste 100 de înalţi oficiali şi experţi în domeniul securităţii, din ţările membre şi partenere NATO prezenţi la Bucureşti, la invitaţia Jandarmeriei Române

TARGOVISTE: Au reinceput lucrările la Piața Mihai Viteazul. In următorii 10 ani se vor reabilita Piața Tricolorului și Parcul Mitropoliei

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru TARGOVISTE: Au reinceput lucrările la Piața Mihai Viteazul. In următorii 10 ani se vor reabilita Piața Tricolorului și Parcul Mitropoliei

Consiliul Județean Dâmbovița a finalizat Proiectul ”Egalitate în diversitate! – inițiativa pentru reducerea inegalităților și promovarea incluziunii sociale în Județul Dâmbovița” 

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Consiliul Județean Dâmbovița a finalizat Proiectul ”Egalitate în diversitate! – inițiativa pentru reducerea inegalităților și promovarea incluziunii sociale în Județul Dâmbovița” 

Curs Machiaj Târgovişte – Ultimele locuri- Profesional New Consult

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Curs Machiaj Târgovişte – Ultimele locuri- Profesional New Consult

Șoc pentru Guvernul Grindeanu -Se strânge lațul. Distrugeri de înscrisuri, favorizarea făptuitorului, anunță DNA

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Șoc pentru Guvernul Grindeanu -Se strânge lațul. Distrugeri de înscrisuri, favorizarea făptuitorului, anunță DNA

DAMBOVITA: Drumuri in lucru in perioada 27.02 – 03.03.2017

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru DAMBOVITA: Drumuri in lucru in perioada 27.02 – 03.03.2017

Teatru Târgoviște: Premiera Pasărea de Foc la Teatrul Tony Bulandra

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatru Târgoviște: Premiera Pasărea de Foc la Teatrul Tony Bulandra

PREMIERĂ ”Pasărea de foc”, 3 martie- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru PREMIERĂ ”Pasărea de foc”, 3 martie- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

Anul chinezesc 2017. Cui îi cântă Cocoșul?

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Anul chinezesc 2017. Cui îi cântă Cocoșul?

Prognoza METEO pentru sfarsitul lunii februarie

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru sfarsitul lunii februarie

Horoscop 27 februarie 2017. Fecioarele isi pot asculta intuitia

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 27 februarie 2017. Fecioarele isi pot asculta intuitia

Drapelul UE realizat din lumini și hârtie în Piața Victoriei – #Rezist România

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Drapelul UE realizat din lumini și hârtie în Piața Victoriei – #Rezist România

Revoluţia lui Horea, Cloşca şi Crişan la 233 ani

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Revoluţia lui Horea, Cloşca şi Crişan la 233 ani

Chindia Târgovişte a pierdut în faţa Juventusului

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Chindia Târgovişte a pierdut în faţa Juventusului

Baschet. Un nou succes pentru CSM Târgoviște

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Baschet. Un nou succes pentru CSM Târgoviște

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache