: vineri 28 octombrie 2016

Titus Corlățean- întâlnire cu ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană

OFICIAL MEDIA

 

titus_corlateanÎntrevederea domnului senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen cu domnul Khemaies Jhinaoui, ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană.

La data de 27 octombrie a.c, domnul senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului României, l-a primit pe domnul Khemaies Jhinaoui, ministrul afacerilor externe din Republica Tunisiană.

La întrevedere au mai partcipat domnul deputat Gheorghe Vlad Nistor, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, domnul deputat Daniel Stamate Budurescu, vicepreşedinte al  Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și membru al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Excelenţa Sa domnul Nicolae Năstase, ambasador extraordinar şi plenipotenţial al României în Republica Tunisia, şi Excelenţa Sa doamna Boutheina Labidi, ambasadorul Republicii Tunisia în România.

În debutul întrevederii, domnul senator Titus Corlățean a evocat relaţiile tradiţionale de prietenie dintre cele două state, stabilite încă de la declararea independenţei Republicii Tunisiene, în august 1956.

În acest context, domnul senator Titus Corlăţean a menţionat dorinţa de dezvoltare a relaţiilor politice bilaterale şi de relansare a dialogului parlamentar, cu accent pe domenii sectoriale de interes comun, precum: economie, educaţie, afaceri interne şi securitate. În plan economic a fost analizat stadiul actual al cooperării economice şi s-a propus reactivarea Comisiei Mixte Economice, cu scopul de a identifica oportunităţi de afaceri pentru comunităţile de afaceri din cele două state. De asemenea, a fost accentuată importanța aprofundării schimburilor universitare dintre România și Tunisia, ţinând cont de numărul mare de specialişti tunisieni formaţi prin astfel de programe în universităţile din România.

Senatorul Titus Corlăţean a apreciat drept istorice schimbările survenite în Republica Tunisiană după revoluţia de iasomie din 2011 şi a salutat eforturile de întărire a democraţiei şi a statului de drept, prin elaborarea şi implementarea unui set de reforme comprehensiv, inclusiv în domeniul luptei împotriva corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea statutului şi rolului femeii în societatea tunisiană modernă. Astfel, domnul senator a reamintit propunerea pe care a făcut-o, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de a-i fi acordat Tunisiei statutul de partener pentru democraţie, evidenţiind importantele avantaje care reies din acest statut și pe care Tunisia le poate utiliza, având în vedere precedentele pozitive ale cooperarii A.P.C.E. cu alte state din regiune  (Maroc, Iordania, Palestina).

Colăţean a subliniat disponibilitatea totală a României de a lucra alături de partenerii tunisieni pentru a facilita tranziţia spre democraţie, inclusiv prin transferul de expertiză. Reamintim, în acest context, că domnul Corlăţean este preşedintele Comisiei speciale a A.P.C.E pentru Orientul Mijlociu şi Lumea Arabă, şi în aceasta calitate a invitat o delegaţie tunisiană să participe la lucrările comisiei.

Şeful diplomaţiei tunisiene şi membrii delegaţiei române au trecut în revistă temele internaţionale de actualitate, precum confliectele din Libia şi Siria, stadiul actual al Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, dar şi eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi a fenomenului migraţiei. În acest sens, domnul senator Titus Corlăţean a salutat eforturile administraţiei tunisiene de combatere a terorismului şi a migraţiei ilegale, dar şi modul în care se implică administraţia tunisiană pentru rezolvarea conflictelor regionale.

În finalul întrevederii, ambele părți au punctat și alte aspecte legate de susținerea mutuală pe care cele două țări și-o acordă în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv prin perfectarea unui acord de sprijin reciproc pentru candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2020 -2021, şi a candiaturii Republicii Tunisia, care va candida pe locurile rezervate statelor africane.

Totodată, domnul senator Corlăţean a reiterat interesul României pentru o cooperare mai aprofundată a Uniunii Europene cu Tunisia.

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Noi, Români, chiar dormim somnul morții?!

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Noi, Români, chiar dormim somnul morții?!

Dintr-o paletă de mingi, să ne transformăm într-un agregator de fapte

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Dintr-o paletă de mingi, să ne transformăm într-un agregator de fapte

Victorie mare reușită în inferioritate numerică. S-a apropiat de podium

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Victorie mare reușită în inferioritate numerică. S-a apropiat de podium

CSM Târgovişte a dărâmat campioana. Voleibalistele lui Nesic au jucat senzaţional

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru CSM Târgovişte a dărâmat campioana. Voleibalistele lui Nesic au jucat senzaţional

CCIAT oferă servicii specifice în domeniul standardizării

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru CCIAT oferă servicii specifice în domeniul standardizării

A lua atitudine nu e un act de obrăznicie

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru A lua atitudine nu e un act de obrăznicie

Planetele si zilele saptamanii. Duminica, guvernata de SOARE

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Planetele si zilele saptamanii. Duminica, guvernata de SOARE

Calendarul si evenimentele zilei de 26 martie 2017

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei de 26 martie 2017

Cod GALBEN de vânt puternic și ninsoare, 26 martie

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Cod GALBEN de vânt puternic și ninsoare, 26 martie

Horoscop 26 martie. Racii au nevoie sa abordeze o noua filosofie de viata

26/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 26 martie. Racii au nevoie sa abordeze o noua filosofie de viata

INTERVIU TACHE FLORESCU- ”Artiștii nu prea au o legătură pământeană foarte clară”

25/03/2017, Comentariile sunt închise pentru INTERVIU TACHE FLORESCU- ”Artiștii nu prea au o legătură pământeană foarte clară”

Chindia Târgovişte este de neînvins în retur! A trecut şi de Dacia Unirea Brăila şi rămâne în cursa pentru promovarea în prima ligă

25/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Chindia Târgovişte este de neînvins în retur! A trecut şi de Dacia Unirea Brăila şi rămâne în cursa pentru promovarea în prima ligă

„Am încredere că nu vor mai rata atât de mult”

25/03/2017, Comentariile sunt închise pentru „Am încredere că nu vor mai rata atât de mult”

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, precizari cu privire la Arhiepiscopia Targoviste

25/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Consiliul Judeţean Dâmboviţa, precizari cu privire la Arhiepiscopia Targoviste

Calendarul si evenimentele zilei de 25 martie

25/03/2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei de 25 martie

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache

PAGINA ZILEI