Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Toamnă târzie la „Şura” , în Dumbrava de Timiş

Deşi ne mai despart doar câteva zile până la sărbătoarea Crăciunului şi a Noului An, toamna târzie intrată în iarnă, dar cu un soare dogoritor ne întâmpină de după „Şură”, alături de gazda acestei locaţii,  Briţă Ioan, care ne-a aşteptat cu o masă îmbelşugată, într-o „şură” recondiţionată.

Da, întradevăr e vorba de o fostă şură din scânduri, veche, de peste 100 ani, de la care nu au mai rămas decât grinzile şi câţiva căpriori ce erau mai în putere, în rest totul a fost schimbat, devenind astfel un minunat loc, de picnic pe marginea unui pârâiaş, în comuna Dumbrava.

Venit din Arad, împreună cu întreaga familie, a cumpărat o casă de pământ , pe care vrea să o recondiţioneze pentru a intra în circuitul turistic. De asemenea are de gând să pună la punct cele 3 camere ale casei pentru a o face locuibilă, şura fiind deja pusă la punct, în ea având loc în cursul acestei veri câteva sindrofii.

Am fost întâmpinaţi cu produse tradiţionale: pâine de casă, cârnaţ, caltaboş, slănină, ceapă usturoi, pâine cu untură şi boia de casă, jumări , brânza de oaie şi de vaci, varză murată cu ulei de dovleac, dar şi două tipuri de pizza, făcută în cupor cu lemne, nelipsind clătitele cu patru feluri de dulceaţă făcută în casă şi melcişiorii cu nucă. Nu au lipsit nici băuturile, tot naturare şi făcute în casă, patru feluri de rachiu şi patru feluri de lichioruri, ce erau stinse cu sirop natural şi apă, totul fiind servit în farfurii şi căni de ceramică personalizate, făcute la atelierul de ceramică pe care îl deţine Briţă Ioan, şi unde are şase angajaţi, unde mai lucrează şi el, copii, soţia şi soacra.

„Suntem aproape de Margina, şi eu vreau să leg cele două locaţii între ele, multe din grupurile de turişti ce ajung la Margina, sunt interesaţi şi de olăritul de la Dumbrava, şi m-aş bucura foarte mult ca această legătură între cele două locaţii să se întâmple cât mai repede, mai e nevoie doar de locuri de cazare, care ar aduce o plus valoare” a spus Delia Barbu, director APDT Timiş.

„În  cadrul atelierului de olărit , în general facem obiecte dedicate atelierelor de creaţie pentru copii. În momentul de faţă suntem prezenţi în patru târguri de Crăciun mari din ţară:Timişoara, Arad, Oradea şi Craiova. Organizăm „Ateliere pentru copii”, în momentul în care noi ducem obiectele până în faza de ardere, şi oferim copiilor pensule şi vopsele pentru  a le decora, aducând astfel un plus de valoare faţă de cel cumpărat din magazin. Atelierul este de ceramică şi olărit, şi tot ce vedeţi în jurul dumneavoastră şi este obiect de ceramică este făcut de către noi”, a spus meşterul olar Briţă Ioan.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share