Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Totul despre saună – Ghid, efecte, indicații

Ne-am propus să cuprindem într-un articol, totul despre saună sau tot ce este necesar să știm atunci când vrem să urmăm această terapie. În ultimii ani, sauna este din ce în ce mai utilizată în sălile de fitness și în centrele de înfrumusețare.

Totul despre saună - Oficial media

Foarte puțini practicanți știu care sunt cu adevărat beneficiile acestor ședințe, ce efecte au asupra organismului și cum se procedează pentru rezultate din cele mai eficiente.

Aproape totul despre sauna umedă

Spunem ”aproape totul despre sauna umedă”, întrucât deși câștigă teren în România, aceasta este mai puțin răspândită decât sauna uscată. Așadar ne vom limita la o descriere de bază.

”Sauna umedă derivă din hammam: temperaturile nu depăşesc 60 de grade Celsius (de obicei, temperatura într-o saună umedă este în jur de 40 de grade), însă umiditatea se apropie de 100%.

O experiență în sauna umedă vă înviorează şi vă răcorește corpul, curăţă în profunzime şi hidratează pielea, revitalizează sistemul muscular şi nervos.

Totul despre sauna

Sauna făcea parte din ritualul de îngrijire al femeilor din lumea antică, datorită efectelor deosebite pe care le avea asupra pielii. În zilele noastre, doamnele apreciază nu numai pielea frumoasă, dar și starea de bine pe care o resimt încă multe ore după ieșirea din saună. Beneficiile saunei asupra organismului sunt însă multiple și privesc atât sănătatea fizică, dar și sănătatea psihică.” 1

Totul despre sauna uscată

”Sauna uscata, cunoscuta si ca sauna finlandeza, se realizeaza de obicei in incaperi bine izolate construite din lemn uscat si nevopsit. Vopseaua aplicata pe lemn ar putea emana vapori toxici la temperaturi inalte, de aceea se evita folosirea acesteia. In sauna uscata temperatura pate ajunge pana la 90 de grade Celsius, desi nu este recomandata o temperatura asa inalta, iar umiditatea aerului se incadreaza intre 5 si 30%.
Pentru cresterea umiditatii se poate turna apa peste pietrele fierbinti, insa odata cu cresterea umiditatii aerului veti simti mai intens caldura acestuia. Inainte de a intra in sauna se recomanda un dus caldut, de pregatire a corpului, cu sapun sau gel de dus, astfel incat pielea sa fie curata atunci cand se intra in sauna. Este recomandat sa stati intai cateva minute daca sunteti incepatori, apoi sa cresteti treptat perioada in care stati in sauna.
Dupa iesirea din sauna se recomanda sa mergeti incet, sa nu va opriti pentru a nu ameti, iar un dus caldut si apoi chiar rece creste tonusul si elasticitatea vaselor de sange.
Astazi saunele uscate pot utiliza diverse terapii, cum ar fi cele cu uleiuri esentiale pentru aromaterapie (de exemplu sauna cu ulei de eucalipt este recomandata persoanelor cu rinite, astm sau alte probleme respiratorii necontagioase), iar unele uleiuri cu miere se pot folosi in sauna pentru rezultate terapeutice si de infrumusetare la nivelul pielii (de exemplu sauna cu ulei de pin si miere).” 2

Totul despre saună - Oficial Media

Beneficiile saunei uscate

”Creste gradul de hranire la nivelul pielii. Aerul cald produce vasodilatatie sub piele, astfel se deschid vasele de sange si hranesc intens pielea. Stiati ca ultimul organ unde sunt cedati nutrientii este pielea? Asa se explica de ce sauna este de nelipsit in ritualurile de infrumusetare, iar in urma practicartii acesteia tenul devine vizibil mai luminos.
– Creste imunitatea organismului;
– Ajuta in procesul de slabire, pentru ca accelereaza metabolismul. Desigur, pentru acest
rezultat este recomandat sa practicati sauna cu regularitate;
– Amelioreaza durerile articulare si musculare, avand totodata si rol de preventie pentru
diverse afectiuni cu localizare la nivelul muschilor sau articulatiilor;
– Energizeaza organismul;
– Elimina stresul;
– Este recomandata dupa antrenamentele fizice pentru ca reduce semnificativ riscul de a
dezvolta febra musculara;
– Creste rezistenta inimii si a vaselor de sange;” 2

În cadrul Complexului Turistic de Natație Târgoviște, Bazinul Olimpic, unul dintre cele mai moderne din Europa, este dotat cu saune la cele mai înalte standarde, cu o organizare impecabilă și condiții de relaxare după activitățile sportive din sălile de fitness și de la bazinul de înot.

Totul despre saună din punct de vedere medical

”Sauna reprezinta o baie in doua faze, in care alterneaza o incalzire si o racire. Temperatura aerului in incaperea saunei este cuprinsa intre 80 si 120 grade, iar umiditatea relativa intre 5 si 15%. Pentru o sedinta se practica 1-3 sederi in sauna, cu o durata de 8-12 minute fiecare, in functie de obisnuinta si de toleranta fiecaruia. Faza de racire care urmeaza aplicarii de caldura trebuie sa cuprinda o sedere de 8-12 minute intr-o incapere cu aer proaspat si utilizarea in final a apei reci, urmand apoi o faza de repaus de circa 15 minute.
Deci, o serie completa de sauna cuprinde, in ansamblu, o faza de incalzire, una de racire si alta de repaus.” 3

Totul despre saună - Oficial Media
Efectele saunei

Totul despre saună – Complexul Turistic de Natație Târgoviște – Bazinul Olimpic
Totul despre saună – Complexul Turistic de Natație Târgoviște – Bazinul Olimpic

Principalele indicații ale saunei

”Forme usoare de hipertensiune
Patologii coronare asimptomatice
Pacienti postinfarct in faza de reeducare
Astm bronsic
Bronsita astmatiforma
Contracturi musculare
Leziuni musculare si ale partilor moi
Patologii rahidiene de origine musculara
Boli reumatismale

Contraindicatii Absolute

Boli inflamatorii acute interne (in special ficat si rinichi)
Infectii generale febrile, virale sau bacteriene
Infarct de miocard in stadiul acut
Stare de decompensare cardiovasculara
Tulburari severe ale circulatiei cerebrale
Epilepsie
Glaucom
Boli sexuale
Tumori
Boli venoase cronice

Contraindicții Relative

Patologii coronariene cu tendinta la dureri de repaus si la tulburari de ritm
Stari postinfarct si post-miocardita.” 3

Vă așteptăm la ședințele de saună din cadrul Complexului Turistic de Natație Târgoviște. Nu uitați că sănătatea înseamnă mișcare și mai presus de toate, respirație! O relație bună a fiecăruia dintre noi cu apa, cu pământul și cu aerul, elementele esențiale vieții.

Bibliografie:

  1. drurelax.ro
  2. desprespa.ro
  3. doctor.info.ro – Dr. Șerban Damian

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share