Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Trump, Putin și Relația Statelor Unite cu Rusia

Foto credit: http://powerpolitics.ro/wp-content/uploads/2016/08/trump-putin-feature-image-760x428.jpg

 

Nu mai este nicio îndoială. Donald Trump este președintele-ales, care cel puțin până pe 19 Decembrie se poate bucura de noua funcție în care a fost numit prin votul majoritar al Colegiului Electoral. În prezent se fac demersuri pentru convingerea Colegiului Electoral American să-și redirecționeze opțiunea către Clinton, candidatul care a câștigat în aceste alegeri votul populației.

Ne întoarcem aici la complexul procedu de votare american. Ei bine, lucrurile stau în felul următor: după victoria neașteptată din 8 Noiembrie, mulți americani cer acum abolirea Colegiului Electoral. Precedentele 5 alegeri prezidențiale arată că este pentru a 6-a oară în istoria recentă a Americii când un candidat care câștigă votul popular pierde votul Colegiului Electoral.  Trump a ”convins” suficiente state astfel încât să câștige majoritarea de 270 voturi din partea colegiului, dar pierde votul popular. Se estimează că Trump a pierdut în realitate între 500 000 și 1 milion de voturi ale populației.

Mulți se întreabă astfel dacă acest Colegiu Electoral este într-adevăr reprezentativ pentru populație. La ora actuală personalități publice, artiști, actori, oameni de rând semnează petiții pentru a încerca să-i convingă pe electorii republicani să-și reconsidere votul inițial, dându-i lui Clinton șansa de a deveni președinte după voia populației. Însă lobby-iștii, cei care încearcă să convingă electorii de un adevăr sau altul, vor avea o muncă titanică, și asta chiar dacă aceștia își vor schimba sau ”redirecționa” votul inițial o vor face mai mult ca sigur tot pentru un Republican, în această situație fie pentru Vice-Președintele ales Mike Pence fie pentru purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților Paul Ryan.

Oricare va fi rezultatul final, președinția va rămâne foarte probabil tot în mâinile republicanilor. Trump a început deja să-și construiască o coaliție, un staff care să-l ajute să demonstreze că este capabil să conducă și să ia decizii independent și ferm. Astăzi (14 Noiembrie), acesta a luat legătura telefonic cu Vladimir Putin discutând puncte de interes reciproc precum relațiile economice, întărirea coaliției ruso-americane de luptă împotriva terorismului, anihilarea ISIS și îndepărtarea regimului Assad în Siria. Putin a fost printre primii șefi de stat care l-au felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Mulți consideră entuziasmul rusesc față de această schimbare drept o politică de manipulare, Trump fiind perceput ca o personalitate slabă, lipsită de experiență politică și deci ușor de manevrat. Într-un recent comunicat de presă, britanicii acuză tensiuni în relațiile diplomatice cu SUA dacă Trump va duce la capăt prin fapte ceea ce a susținut în campania electorală și anume susținerea regimului sirian cu ajutor rusesc. Nu este prima dată când Trump revine asupra declarațiilor anterioare și într-un spirit împăciuitor declară că relația cu Rusia va deservi în realitate interesele americane, iar guvernul american nu va susține niciodată un regim terorist.

Vom urmări cu atenție evoluția noului președinte ales cât și frământările curente din societatea americană.

Mai multe detalii aici: http://www.cnn.com/2016/11/13/opinions/trump-electoral-college-mission-impossible-alexander/index.html

 

Oana Stiff, Michigan SUA

Distribuie acest articol Oficial Media
Share