Tudor Banuş, pe simezele Muzeului de Artă, Timişoara - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tudor Banuş, pe simezele Muzeului de Artă, Timişoara

Muzeul de Artă Timișoara a început sezonul de toamnă-iarnă, cu cea mai mare expoziție personală a lui Tudor Banuș organizată vreodată în România. Vernisajul a avut loc vineri seara la ora 18.00, în faţa unui public interest de opera marelui maestru ce au umplut până la refuz,  sala barocă a Muzeului de Artă.

Curator al expoziţiei, Oana IONEL, iar moderator a fost prof. Victor NEUMANN, director al Muzeului de Artă Timișoara. În cadrul evenimentului, violoncelista Alexandra GUȚU a susținut, atât în deschidere, cât şi în încheiere , un recital de violoncel.

Curatorii expoziției, Oana Ionel și Nicolae Velciov, prin această expoziţe ce va fi deschisă până la 1 martie 2018, propun publicului Muzeului de Artă Timișoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuș, incluzând patru capitole: lucrări ale artistului apărute în  importante publicaţii din lume precum: Le Monde, The New York Times, Die Zeit, Le Figaro etc.; lucrări apărute în Observatorul Cultural din seria Tandem; seria desenelor cu zmei care au fost rodul colaborării cu scriitorul Mircea Cărtărescu pentru Enciclopedia Zmeilor; alfabetul suprarealist al artistului.

« Expoziţia de la Timişoara a lui Tudor Banuş, este cea mai mare expoziţie pe care artistul o are în ţară, şi reprezintă primul punct ce l-am realizat împreună cu artistul anul trecut, fiind vorba o serie de expoziţii itineranta în marile muzee din România, cum ar fi Iaşi , Cluj, ascum Timişoara, a fost şi Muzeul Naţional din Bucureşti, şi vedem ce va mai urma. Expoziţia include o serie de lucrări grupate, în seria Tandem, care include o serie de desene pe care artistul le-a făcut după poemele lui Şerban Foarţă, ce au fost publicate în Observatorul Cultural, timp de vreo 3-4 ani, mai e şi o altă colecţie a desenelor ce au fost incluse în Enciclopedia Zmeilor , a lui Mircea Cărtărescu, care i-a adus artistului un important premiu în 2004, din partea Ministerului Culturii, Premiul pentru Ilustraţii. Există apoi o serie de desene ce au ţinut prima pagină a unor publicaţii importante din lume precum Le Monde, The New York Times, L’Express, Le Pointe, Die Zeit etc. A mai fost un capitol al artistului pe care probabil îl vom arăta cu un alt prilej , este vorna despre « Alfabetul suprarealist », pe care probabil îl vom prezenta cu un alt prilej, deoarece dispunerea spaţială nu permite. Expoziţia include şi o selecţie a diferitelor albume de artă care au fost consacrate operei lui Tudor Banuş, cu este şi albumul de artă ce s-a tipărit cu ocazia expoziţiei de anul acesta de la Muzeul Naţional », a spus curatorul expoziţiei, Oana Ionel.

Artistul s-a născut la București în 1947 și s-a stabilit la Paris în 1972. Tudor Banuș a urmat studiile Universității de Arhitectură din București și ale Ecole Superieure de Beaux Arts din Paris, cariera sa fiind dedicată artei plastice, în special graficii. A avut peste 60 de expoziții personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra și München. A ilustrat numeroase cărți, întgre altele acelea de Jules Verne, frații Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu și Ștefan Foarță. În anul 1979 a obținut premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret cu ”Muzicanții din Bremen” după frații Grimm. A ilustrat coperțile unor reviste celebre, precum The New York Times, Le Monde, L’Express, Le Pointe, Die Zeit etc.

« Este o expoziţie de amploare, însă prea mică pentru câte lucrări am, şi am adus aici, în sensul că au rămas multe neexpuse, am venit cu 160 de lucrări, iar expuse cred că sunt vreo 120. Tematica este de o varietate infinită, aşa cum sper că e şi lumea din jurul nostru , nu am încercat să lucrez pe teme, ci pe un caleidoscop, mergând în toate direcţiile centrifugale, acoperind multe aspecte din viaţa omenească aşa cum o văd eu, şi cum mi se prezintă şi ea, mie. Sunt nişte capitole, lucrări de presă, din presa internaţională, ilustraţii la « Enciclopedia zmeilor », ilustraţii pentru « Observatorul Cultural ». Au rămas pe dinafară 26 de lucrări ale unui alfabet de tip fantastic, care au rămas pe dinafară. Am şi o mare satisfacţie că doamna Alexandra Guţuu a acceptat să prezinte un recital în seara aceasta a vernisajului, mi-au venit prieteni şi din străinătate, din Germania. Toate lucrările sunt făcute în tuş şi acuarelă », a spus artistul Tudor Banuş.

Expoziția personală a lui Tudor Banuș, organizată de Muzeul de Artă Timișoara, precum și  publicarea unui catalog cu lucrările artistului atrag atenția asupra unei creații de excepție.

“Inspirată de literatură, istorie, politică și filozofie, grafica lui Tudor Banuș este rezultatul talentului unui mare desenator, pentru care jocul formelor și al chipurilor e un prilej de a regândi și a problematiza condiția umană. Descoperim în arta aceasta orașul global cu multiplele lui fațete, dar mai ales trăirile personale ale artistului. O gândire și o simțire libere de prejudecăți și ideologii îl susțin pe Tudor Banuș în reinventarea universului transcultural, ecumenic și cosmopolit avându-și originile în Renaștere și Iluminism. Desenând, artistul interoghează tot ceea ce îi iese în cale și o face apelând la un limbaj în care realitatea și fantasticul se întrepătrund” , a spus Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Retrospectiva Tudor Banuș se va afla pe simezele Muzeului de Artă Timișoara între 17 noiembrie 2017 și 1 martie 2018, putând fi vizitată zilnic,între orele 10 și 18 (luni închis).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share