" /> Un 23 august fără mici, bere şi pancarte | Oficial Media
Published On: mie, aug. 23rd, 2017

Un 23 august fără mici, bere şi pancarte

Au trecut 27 ani de când prin parcuri nu a mai răsunat muzica fanfarei cu „Trei culori”, de când n-am mai ieşit dimineaţa din casă de mână cu mama şi tata, toţi îmbrăcaţi de sărbătoare pentru a ne duce la defilare.

Eram acolo încolonaţi pe străzi şi păziţi să nu fugim, cu pancarte, steguleţe, flori şi ne încolonam frumos pe strada mare militari, elevi, gărzi patriotice, oameni ai muncii, pe intreprinderi, pentru a trece pentru câteva minute prin faţa tribunei oficiale încărcată cu activişti ai PCR, cu piepturile încărcate de medalii şi insigne şi băteau din palme. Copii mergeau de mână cu mamele fluturând steguleţele de hârtie cu PCR sau RSR. În general bărbaţii erau în faâă purtând pancarte mari, desfăşurate cât era strada de lată şi ovaţionând numele conducătorului iubit. Când totul se încheia, asta pe la ora prânzului predat „harnaşamentul comunist” căci era folosit şi în anul următor, doar reparat sau complectat dacă se distrugea, prin poduri şi beciuri pe unde era ţinut.

De acolo în drum spre casă te abăteai prin pieţe, pe la terasele birturilor, pe unde sfârâiau grătarele de mici, luai o bere , un suc, doi-trei mici, şi după ce te ghiftuiai bine porneai spre casă, pentru ca seara să ieşi la vreo petrecere în parcul oraşului, la horă în sat şi să-ţi continui sărbătoarea. Acolo te întâlneai cu vreun prieten, cu  vreo cunoştiinţă şi stăteai la taclale la un mic şi o bere până dădea noaptea peste tine.

Nostalgicii îşi amintesc cu lacrimi în ochi despre ce vremuri duceau şi oftează până în adâncul sufletului, iar tinerii de azi, habar n-au despre ce a fost vorba odată.

Dar după 1989 s-a uitat de 1 Mai, care e ziua oamenilor muncii, şi nu e sărbătoare comunistă, s-a uitat de 23 August, care e ziua eliberării ţării de sub jugul fascist, se înfiinţează sărbîători noi, după visele fiecărui politician, însă ceea ce era trecut şi în cărţile de istorie demult s-a uitart. De fapt s-a cam uitat istoria acesrui popor, şi se doreşte cu totul o altă istorie, cu mult mai tulbure şi mai neconcludentă. Până atunci Trăiască 23 August.

 

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
  •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

Deputat Oana Vladuca

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos