29/02/2020

Un muzeu al textilelor unic în Europa de Est a fost deschis întro comună hunedoreană

Primul muzeu al textilelor a fost deschis în ziua de Rusalii în comuna hunedoreană Băiţa, comuna natală a Floricăi Zaharia, originară din Hărţăgani,  care a fost plecată timp de 30 ani în SUA, şi a lucrat la New York, la Muzeul Metropolitan.

În această primăvară a început pregătirile de amenajare a muzeului ce va conţine
Colecția, formată de-a lungul a patru decenii, care va putea fi admirată în cadrul muzeului cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Accentul colecției este asupra materialelor și tehnicilor textile folosite în toată lumea. „Muzeul Textilelor este primul muzeu de acest tip în România, și după cunoștințele noastre, în estul Europei.

Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita at The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aprope jumătate din viață ca și conservator textile. Timp de 13 ani a fost șefă la Departamentul de Conservare a Textilelor, iar soţul acesteia, Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat încă din tinerețe.

La eveniment au participat ambasadorul SUA la Bucureşti, E.S. Hans Klemm și ambasadorul Marii Britanii, E.S. Paul Brummell, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, deputați de Hunedoara, alte oficialități locale și alţi invitați.
Muzeul textilelor este unic in Europa de Est, şi va funcţiona în trei corpuri de clădire: două corpuri într-o casă istorică din Băiţa şi un corp în Hărţăgani.

Muzeul va fi deschis pentru public începând de anul viitor, 2019.

 

Mihaela Păunescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments