: joi 15 ianuarie 2015

Un oras din Romania refacut din fonduri europene

OFICIAL MEDIA
Castelul_de_apă,_Turnu_Severin,_jud._MH

Castelul de Apa, Drobeta-Turnu Severin

Este vorba despre Drobeta-Turnu Severin – oras care in perioada 2009-2013 a trecut printr-un amplu program de reabilitare cu ajutorul unor fonduri europene si a implicarii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Prin acest amplu program, finalizat anul trecut, s-au reconstruit strazi, scoli, licee si s-au reabilitat spitale, muzee si parcuri.

Cel mai amplu proiect al Regio vizează reabilitarea Palatului Cultural „Theodor Costescu“ și a Cetății Severinului și va fi finalizat in decursul acestui an. Se doreste prin aceasta si atragerea unui numar de turisti cu cel putin 60% mai mare fata de anii precedenti.

„Orașul Drobeta-Turnu Severin a fost înființat acum 19 secole, pe malul Dunării, în jurul castrului Drobeta, de unde Imperiul Roman pornea războaiele contra dacilor. Cele mai mari distrugeri au venit dinspre nord, Severinul fiind unul dintre cele mai sudice orase răvășite de Marea invazie mongolă din anul 1241.

Câteva secole mai târziu, în anul 1524, în timpul stăpânirii Țării Românești, fortăreața a fost distrusă de otomani și, de-abia în 1833, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica va reînființa un oraș denumit Turnu Severin.

Drobeta este si cel mai vestic oraș din Vechiul Regat, unde viitorul Rege Carol I punea prima dată piciorul pe teritoriul românesc (1866), a avut o istorie agitată, fiind trecut prin „foc și sabie“ de mai multe ori”, rememorează autorii informării ministerului.

Către începutul secolului al XX-lea, urbea a avut o creștere spectaculoasă, dar și lupte grele în 1916 și o aspră ocupație germană și austro-ungară.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, municipiul are din nou o perioadă mai bună, reușind să atragă finanțare din fonduri Regio pentru 12 proiecte în ultimii ani, în timp ce a implementat cel puțin alte cinci proiecte cu fonduri UE.

La prima vedere, orașul este cel mai bine sistematizat din România — cu străzi largi, paralele și perpendiculare față de Dunare, schițate de arhitectul catalan Xavier Villacrosse, primul arhitect-șef al Bucureștilor.

Deși trecuseră decenii de când localitatea nu a mai cunoscut urgia războiului, unele dintre arterele din Turnu Severin arătau „ca după război“ până acum câțiva ani: carosabilul era plin de gropi, cu trotuare nesigure pentru pietoni. După implementarea a șase proiecte cu finanțare Regio, orașul a căpătat un aer vest-european.

Cel mai amplu proiect a constat în reabilitarea a 34 de străzi, în total fiind modernizate 118 artere, la standarde europene, care să garanteze o durată de exploatare de peste 15 ani, a declarat Mihaela Vatuiu, șef Serviciu Dezvoltare Locală și Managementul Proiectelor din cadrul Primăriei Drobeta-Turnu Severin.

 

Sursa: http://www.money.ro/orasul-romanesc-refacut-din-fonduri-europene/

 

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru S-a modificat circulatia pe drumurile publice- Afla noutatile!

Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Volei. Eşec neaşteptat în semifinalele Cupei României

Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Guvernul a decis că 23 ianuarie e zi liberă pentru bugetari

Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dâmbovița: Programul de lucru in data de 23 ianuarie

Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul zilei de 19 ianuarie. NASA lansează prima sondă spre Pluto

Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 19, 20 şi 21 ianuarie

Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru joi, 19 ianuarie 2017. Berbecii pot iesi din relatii mai vechi

Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Parchetul General- Modificarea textului privind infracțiunea de conflict de interese echivalează în practică cu dezincrimnarea acestei infracțiuni.

FC Aninoasa a reluat pregătirea

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru FC Aninoasa a reluat pregătirea

Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pregătește două producții cu artiști de peste hotare

Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Legea grațierii a scos lumea în stradă: 7000 de persoane protestează în Bucureşti

De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru De la 1 februarie mai putine taxe pentru ELIBERAREA PASAPORTULUI

O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru O.M. Aivanhov: „Care este cel mai bun mod de a-i ajuta pe oameni?”

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa- Evenimente, 19 ianuarie 2017

Ion Besoiu a murit la 85 de ani

ianuarie 18, 2017, Comentariile sunt închise pentru Ion Besoiu a murit la 85 de ani

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache