03/06/2020

Un pas important făcut de Centru OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brânzeu”

Centrul de Terapii Genetice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen)  din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brânzeu”Timişoara, poate spune că a făcut un pas important pentru omenire în primul rând, pentru depistarea mai rapidă a cancerului.

Proiectul „Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”, finanţat prin Programul Interreg-IPA CBC România – Serbia 2014 – 2020. Partener din partea sârbă este implicarea directă a Ministerului Sănătăţii. Până în prezent au avut loc trei întâlniri între reprezentanţii celor două ţări , România şi Serbia, iar cooperarea şi apropierea dintre ele a fost foarte importantă.

Prin achiziţionarea acestei aparaturi de ulrimă generaţie Timişoara va putea ajunge alături de cele trei centre oncologice ce ocupă primele trei locuro Bucureşti, Cluj şi Iaşi

Diagnosticul va fi de o precizie mult mai mare, iar bolnavul nu va mai aştepta luni de zile ca să primească rezultatele, ci le va primi pe loc.

În cadrul proiectului, activitățile se desfășoară conform graficului, astfel încât Spitalul Clinic Județean de Urgentă „Pius Brînzeu” Timișoara, prin Centrul OncoGen, a desemnat câștigătorul procedurii de achiziție de echipamente medicale și IT în valoare de 2.327.147 euro.

Echipamente de ultimă generație destinate diagnosticului de precizie în cancer, precum:

 

  1. Secvențializator genic pentru întregul genom. Permite secvențierea întregului genom uman, în scopul identificării mutațiilor genice care apar ca urmare a procesului tumoral.
  2. Secvențializator genic țintit pentru ADN și ARN. Facilitează identificarea terapiei țintite antitumorale, ca urmare a modificărilor genice care survin la nivelul ADN-ului și ARN-ului în cancer.
  3. Secvențializator genic de validare a rezultatelor obținute cu cele două sisteme anterioare, necesar pentru obținerea unui diagnostic de precizie – cerință obligatorie prin lege pentru diagnosticul de precizie în cancer.
  4. Thermocycler pentru reacția de polimerizare în lanț a acizilor nucleici, necesar pentru pregătirea probelor în vederea secvențierii genice.
  5. Sistem microarray. Permite determinarea cantitativă a expresiei genice în afecțiunile maligne.
  6. Sistem de izolare și purificare automată a ADN-ului în vederea secvențierii genice.
  7. Analizor multiplex pentru determinări imune. Permite analiza interacțiunilor dintre celulele tumorale și celulele sistemului imun.
  8. Sistem de testare a capacității funcționale a sistemului imun. Permite analiza integrată a funcției de apărare a organismului împotriva transformării tumorale.
  9. Sistem complex de manipulare și procesare celulară. Permite izolarea, manipularea și procesarea în condiții sterile a celulelor sistemului imun, în vederea utilizării în transfer autolog pentru imunoterapia afecțiunilor maligne.
  10. Bioimprimantă 3D cu cameră sterilă. Generează modele tisulare 3D pentru testarea eficienței terapiilor antitumorale de ultimă generație.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share