Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un videoclip cu puternic impact emotional. Agresarea copiilor in scoli si pe strada. Nimeni nu vorbeste despre cea mai mare problema sociala cu efect traumatic

copii-agresati-la-scoala-0

Agresarea copiilor de catre alti copii, in scoli, in grupuri de prieteni si pe strada, este una dintre cele mai mari probleme sociale cu efect traumatic, despre care nu vorbeste nimeni. O problema careia in Romania nu i se acorda o foarte mare importanta, dar care in alte state se regaseste printre problemele cele mai importante din domeniul protectiei drepturilor copilului.

Urmeaza un videoclip cu un puternic impact emotional:

“STOP BULLYING” este primul proiect de acest fel derulat in Romania, declansat de Asociatia Telefonul Copilului pe fondul inregistrarii unui numar tot mai mare de solicitari de consiliere si indrumare din partea copiilor si adolescentilor, la 116 111.
“STOP BULLYING” este un proiect initiat de Asociatia Telefonul Copilului, care isi propune sa atraga atentia asupra unei probleme cu care se confrunta foarte multi copii si adolescenti, fie la scoala, fie in cercul de cunostinte. In limba engleza se numeste scurt si cuprinzator bullying….In limba romana – comportament ostil/de excludere si de luare in deradere a cuiva, de umilire. Cum se manifesta? Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit in cercul sau de cunostinte sau de catre colegi care il striga intr-un anume fel (facand referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinari se transforma in imbranceli sau chiar, in unele cazuri, in atacuri fizice. Ii auzim de foarte multe ori pe copiii din jurul nostru spunand lucruri mai putin frumoase la adresa altor copii sau folosind apelative de genul: grasule/graso, aragaz cu patru ochi etc. Ceea ce poate nu ne dam seama este in ce masura aceste cuvinte dor sau masura in care aceste cuvinte afecteaza copilul si perceptia sa despre sine si despre ceilalti, relateaza asociatia pe site-ul propriu, telefonulcopilului.ro
Psihologul Iuliana Fűlaș este de părere că efectele bullying-ului asupra sănătății psihice a copiilor, pot varia de la forme mai puțin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: crize de identitate, anxietate, depresie, tulburări de comportament, sau gânduri suicidale. “Unii copii mai puternici se folosesc de forță pentru a exercita superioritatea față de cei mai slabi decât ei. Bullying-ul se manifestă printr-un comportament de hărțuire și intimidare de durată, prin folosirea etichetelor, amenințărilor, umilirii, jignirilor, răspândirii de zvonuri false și, desigur, prin agresivitate fizică. Motivele pentru care elevii hărțuiesc și agresează alții elevi sunt: dorința de a-i domina pe ceilalți, de a fi populari, de a avea putere și de a fi respectați de restul grupului. Întotdeauna este atacat punctul slab al victimei, iar dacă acesta este afectat, hărțuitorii își vor continua acțiunile de umilire și mai mult”, explică psihologul Iuliana Fűlaș pentru antena3.ro.

Trăsăturile victimei şi agresorului
Pe plan internaţional, cercetările au demonstrat că acest fenomen reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică.
Psihologul şi cercetătorul norvegian Dan Olweus, unul dintre fondatorii şi pionierii programelor de prevenţie privind bullying-ul, a studiat timp de 40 de ani fenomenul.
Acesta a identificat câteva trăsături ale profilului de victimă şi agresor. Copilul-victimă este o fire liniştită, este trist sau neliniştit, este nesigur, are puţini prieteni sau nu are nici unul, refuză să meargă la şcoală, prezintă vânătăi pe corp sau vine de la şcoală cu hainele rupte, murdare sau alte lucruri distruse.
Copilul-agresor, în schimb, are nevoie să se simtă puternic şi în control, îşi alege victimele dintre cei cărora nu le place conflictul şi obţine obţine satisfacţie din a provoca suferinţă victimelor.
Tacticile cele mai des folosite de băieţi sunt: poreclirea, bătăile, luptele, deposedarea de bani sau obiecte personale, distrugerea bunurilor victimei, îmbrâncirea, lovirea, iniţierea de atacuri repetate asupra victimei.
Tacticile cele mai des folosite de către fete sunt: utilizarea poreclelor, excludere cuiva din grup, răspândirea de zvonuri şi manipularea relaţiilor de prietenie, arată părinţibuni.ro.
Un rol important îl au şi ceilalţi elevi, martorii, arată studiile de specialitate. Prin atitudinea lor pasivă, încurajează şi contribuie la menţinerea comportamentului agresorului, scrie Roxana Achim in cariereonline.ro.

Fotocredit: brasovultau.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share