Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Viceprimar Monica Ilie: ”Misiunea ta ca om politic este de a fi în slujba cetățenilor și a țării”

Când vedem o femeie într-o funcție publică de conducere putem spune că cineva poate înțelege lucrurile și altfel, dintr-un mod intuitiv, matern, în spiritul de ”acasă” și cu sensibilitate, acea iubire și înțelegere care poate schimba lumea. Pentru că da, avem nevoie de schimbare, de una în care lucrurile să revină la matca de normalitate și în care ne putem baza pe oamenii de lângă noi, mai ales dacă aceștia ocupă funcții din care își reprezintă semenii.

Viceprimar Monica Ilie

Doamna Monica Ilie ne-a acordat un interviu în exclusivitate și ne-a vorbit despre atribuțiile pe care domnia sa le are ca viceprimar, dar și despre aspecte din viața personală. Și poate că nu întâmplător cele mai importante sarcini i-au revenit pe zona de asistență socială. Monica Ilie este mamă, profesor, viceprimar și un om care își iubește țara. Ne-a mărturisit că ascultă imnul național în fiecare zi și că ”trebuie să facem cu toții eforturi pentru a ne fi bine aici în țara noastră„.

Oficial Media: Cu ce vă ocupați în afara atribuțiilor din Primăria Municipiului Târgoviște?

Monica Ilie: Am rămas profesor la Școala Vasile Cârlova, profesor de limba și literatura română și nu am de gând să renunț, pentru că din pasiune m-am făcut profesor și nu vreau să pierd legătura cu școala indiferent de ce funcție voi ocupa vreodată în viață.

OM: Ar putea Monica Ilie să întreprindă ceva pentru casa personală, pentru ”familia” PSD, dar care ar pune în pericol cetățenii și familia mare, în speță, comunitatea și țara?

MI: Nu, nu am fost pusă în situația aceasta și sper să nu fiu pusă pentru că nu voi acționa niciodată contra unor precepte morale -pe care le am- în primul rând. Eu sunt un om patriot, mi se face pielea de găină în momentul în care ascult imnul național. Și la mine la școală copiii ascultă în fiecare zi imnul național. Și eu le vorbesc mereu despre mândria de a fi român. Unii dintre ei mai râd și încearcă să spună că în altă parte e mai bine. I-am învățat că nicăieri nu este mai bine și că trebuie să facem cu toții eforturi pentru a ne fi bine aici în țara noastră. Odată ce cred lucrul ăsta este foarte greu să fac ceva împotriva semenilor mei, sau o acțiune care să fie împotriva dezvoltării orașului Târgoviște. Dacă trebuie să lucrez cu un om, indiferent că îmi place sau nu, iar omul acela este foarte bun pe ce face el, voi recunoaște întotdeauna că este foarte bun, important este să facă ceea ce se pricepe, chiar dacă nu este prietenul meu, trebuie să aibă rezultate pozitive în funcția și datoria pe care le are de îndeplinit. Trebuie să ai și o anumită structură morală și un anumit caracter. Misiunea ta ca om politic este de a fi în slujba cetățenilor și în slujba țării. Poate că ai frustrări sau poate că ai neîmpliniri personale, dar în momentul în care îți asumi lucrul acesta, o faci cu bune și rele în plan personal.

OM: Cum colaborați cu echipa administrativă din cadrul primăriei?

MI: Foarte bine! Suntem o echipă unită și colaborăm extraordinar de bine. Discutăm tot ce se întâmplă, împărtășim idei. Fiecare își face datoria, fiecare știe ce are de făcut. Atunci când nu am știut un lucru, am întrebat tot timpul.

OM: Ce s-a realizat la Direcția de Asistență Socială până în prezent? Despre Clubul Pensionarilor ce ne puteți spune?

MI: Clubul pensionarilor are o capacitate de 90 de locuri și în prezent sunt 40 de cereri în așteptare. A fost greu inițial să pornim și să-i învățăm pe oameni pentru că la noi la români nu există această cultură a omului ieșit la pensie care să vină să petreacă timpul liber undeva. Acum i-am obișnuit, le-am organizat activități, au seri distractive, spectacole de muzică populară, concursuri de șah, de remi, de table, sunt premiați, își pot organiza zilele de naștere, dansează, vizionează diferite filme, au avut cursuri de pictură -și îi multuțumesc domnului profesor Mihai Șerbănescu-, am invitat medici de la diverse instituții cu care să vorbească. Acum chiar se desfășoară o campanie în care beneficiază gratuit de un control oftalmologic. Sunt din ce în ce mai multe cereri de înscriere. Pe viitor vor să organizăm excursii și vom face acest lucru.

OM: Dar despre centrele sociale, care este situația lor?

MI: Am vizitat toate centrele; chiar dacă sunt condiții foarte bune, este trist din punct de vedere al situației și al condiției umane. Tot aici intră și cabinetele medicale pe care le avem în școli, acoperim cam toată rețeaua școlară. În total sunt 42 de cabinete care, la fel, au intrat pe finanțările acestea de la PNDL II și toate vor fi echipate; sunt gata caietele de sarcini, urmează achiziția. Mai este și Centrul de zi pentru copii cu autism și cu sindromul Down. O categorie importantă o reprezintă și creșele; cinci dintre ele au proiecte de extindere, reabilitare și dotare, aprobate prin PNDL II; au fost semnate deja contractele. Deși ni s-a spus că ne concentrăm prea mult pe această zonă, că nu se mai fac copii, noi avem peste 150 de cereri în așteptare. Avem aprobate un număr de 305 locuri la creșele din Târgoviște.

OM: Primiți numai copiii din municipiu sau și din județ?

MI: Am încercat să rezolvăm cererile făcute de familiile din municipiul Târgoviște și în limita posibilităților și celelalte cereri care vin din județ. Așa ni s-a părut corect, să intre în sistem copiii care sunt din oraș. Nu este o discriminare, dar în primul rând trebuie să avem grijă de cei ai orașului. Din păcate locurile sunt prea puține, dar avem un personal dedicat care face eforturi.

OM: Aveți o statistică a celor care părăsesc centrele de asistență socială si râmân pe stradă? Nu prea am mai văzut oameni pe stradă.

MI: Îi strângem. În adăpostul de noapte sunt 25 de beneficiari în prezent. Capacitatea este de 50 de locuri. Colaborăm cu Poliția Locală și în momentul în care ne sesizează cineva că există un om al străzii, mergem cu Poliția Locală și îl luăm, îi acordăm îngrijire, rămâne în adăpost, dar din păcate nu pentru mult timp pentru că sunt constrânși, de exemplu, nu au voie cu alcool. Nu sunt mai mult de cinci persoane care s-ar afla acum pe stradă și care nu vor să stea în centru, iar noi nu avem nicio metodă de a-i constrânge. Sunt învățați liberi și se întorc pe stradă.

OM:  Legat de adăpostul pentru persoane care acuză violența domestică, acestea beneficiază de un sprijin specializat?

MI: Se lucrează cu psihologii, sunt primiți în centru, sunt consiliați; dacă au copii îi iau cu ei în centru. Însă cei mai mulți se întorc în familiile din care pleacă și se reiau vechile probleme.

OM: Ce proiecte au mai fost realizate din zona dumneavoastră de atribuții?

MI: S-a lucrat în această vară la magazia pentru alimente -pentru că nu exista un astfel de loc- și vom face și o bucătărie pentru creșe și pentru centrele sociale într-o centrală dezafectată. În prezent folosim în comun bucătăria pe care o au grădinițele și nu este tocmai bine așa. Și tot pe DAS mai sunt câteva proiecte importante, chiar astăzi se va merge la selecția de parteneri pentru a înființa Asociația ”Grupul de Acțiune Locală, Târgoviștea egalității de șanse”. Este un proiect important și se va interveni în foarte multe cartiere. La Matei Voievod se va investi în formarea profesională în meseria de lucrător agricol și lucrător comercial. Se va înființa un centru de procesare, colectare, ambalare legume, se va construi o asociație agricolă, un after-school și o grădiniță, un magazin de prezentare a produselor agricole. În cartierul Prepeleac vom înființa un centru de reciclare pentru hârtie și sticlă, un atelier de lăcătușerie. Vom reabilita un bloc și vom amenaja spațiile verzi. Mai multe detalii despre GAL puteți citi AICI.

OM: Tot ce se face în materie de hrană intră în sarcina primăriei sau aveți și sponsori particulari?
MI: Doar de primărie. La centrul pentru copiii cu autism s-au mai făcut donații, dar nu hrană.

OM: Cum e comunicarea cu Direcția de Asistență Socială?

MI: Foarte bună! Sunt doi directori destoinici acolo și indiferent de ce au de rezolvat, reușesc să ducă până la capăt. Este o direcție destul de complicată pentru că te lovești de cele mai grave cazuri sociale, de la copii până la persoanele în vârstă.

OM: Îi sprijiniți și pe cei cu nevoi speciale? Care nu stau neapărat în centre, dar care au nevoie de un ajutor de urgență?

MI: Da, îi sprijinim pentru că se fac anchete sociale la cei care depun cereri, se face un dosar și le acordăm și acest ajutor de urgență, în măsura în care se poate și în care documentele justifică nevoia lor – pentru că trebuie să rămână un ajutor de urgență, nu trebuie să devină o obișnuință. Facem tot posibilul atât cât ne putem permite și în limita legală. Cazurile care sunt justificate întotdeauna își vor găsi un răspuns la noi.

OM: Oamenii trebuie să știe că sunt protejați, că au reprezentanți la primărie care fac totul pentru ei.

MI: Da, așa este. Să știți că se fac eforturi extraordinare, adica ceea ce se vede are în spate o muncă enormă. Și ar fi mai bine să promovăm lucrurile bune și să fim și noi mândri de ele, să încercăm să le păstrăm, să le conservăm. Cred, totuși, că oamenii s-au mai civilizat în ultimul timp. Cu toate acestea aveam mari probleme, de exemplu, cu tot ce înseamnă curățenia la locurile de joacă și am spus că este cazul să dăm și amenzi până când ne vom învăța să fim civilizați.

OM: Care este cea mai dificilă parte a funcției publice pe care o aveți?

MI: Cel mai greu este faptul că petrec puțin timp acasă cu fiica mea. Mai ales că mi se întămplă să lucrez inclusiv acasă și poate apucăm să stăm de vorbă doar un sfert de oră. În rest, așa cum v-am spus, am norocul să fac parte dintr-o echipă unde găsesc întotdeauna răspunsuri, sprijin și colaborăm foarte bine. Și pe lângă toate acestea mai pregătesc și lucrarea mea de doctorat, pe care sper să o și termin în următorii ani.

OM: În afara de preocuparea profesională, cum vă petreceți timpul liber?

MI: Îmi place să citesc și să călătoresc. Nu sunt foarte sportivă, dar merg foarte mult. Îmi place să vizitez, să merg la muzee, la mânăstiri, orice este de văzut într-un oraș. Vara merg la mare la noi în țară, nu am fost niciodată pe un litoral străin. Prefer să plec într-un oraș în care să descopăr o altă civilizație, o altă lume. De obicei plec împreună cu fiica mea, iar la ultima excursie ea singură a făcut programul pe zile de dimineața până seara, a organizat toate obiectivele și doar îmi povestea unde mergem.

Monica Ilie: La mine la școală copiii ascultă în fiecare zi Imnul național. Și eu le vorbesc mereu de mândria de a fi român. Unii dintre ei mai râd și încearcă să spună că în altă parte e mai bine. I-am învățat că nicăieri nu este mai bine și că trebuie să facem cu toții eforturi pentru a ne fi bine aici în țara noastră. Odată ce cred lucrul ăsta este foarte greu să fac ceva împotriva semenilor mei, sau o acțiune care să fie împotriva dezvoltării orașului Târgoviște.

Citește și: Proiecte depuse spre finanțare de către Direcția de Asistență Socială Târgoviște

PROPUNERI PROIECTE GAL- Primăria Târgoviște

Cristi Iordache & Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share