Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Violatori si judecatori cu chip uman

violatorii-646x330Imi scriu opinia ca un fel de continuare a tuturor textelor si scrisorilor la adresa celor sapte indivizi si mamelor lor. Ce-i drept, majoritatea acestor texte le simt in forul meu interior dar nu le pot aproba, deontologia obliga… Tocmai de aceea textul meu continua toate acestea intr-un mod subtil…

…Si o reforma solida pentru protectia victimei in procesul penal.
Fata aceasta este o emblema de curaj si de rezistenta intr-un sistem juridic defect si infectat de interese, coruptie si abuzuri.
Cei doi judecatori care au dispus eliberarea din arest a celor sapte indivizi au părăsit judetul Vaslui, la scurt timp după pronunţarea hotararilor. De ce?
De ce fel de magistrati are nevoie Sistemul juridic din Romania? Eficienta cu care sistemul juridic isi indeplineste obligatiile fata de comunitate este sub semnul intrebarii.

O justitie eficienta este o justitie independenta, clar. Dar o justitie independenta este in acelasi timp rezolvarea corecta si impartiala a tuturor cazurilor particulare.

Din aceasta nevoie fundamentala a sistemului deriva cerintele functiei de magistrat. El trebuie sa fie in stare sa gandeasca independent in chestiuni juridice, sa aplice cunostintele juridice in vederea unei judecati corecte. Pentru a fi impartiala, o decizie trebuie sa fie in primul rand corecta juridic.
El trebuie sa recunoasca factorii intrapersonali care ii pot impiedica judecata corecta. Trebuie sa recunoasca orice sursa interna, personala, care-i poate influenta judecata. Propriile prejudecati legate de rasa, sex, religie etc, orientare sexuala, statut socioeconomic etc etc, gandirii favorabile ori nefavorabile pentru anumite probleme juridice, pentru anumite situatii, sunt factori negativi ce-i pot influenta judecata corecta.
Trebuie sa aiba intégritate morala , sa o manifeste. Sa recunoasca prejudecatile si preferintele impartasite, normele sociale interne care mascheaza deficiente… Si sa le denunte.

Magistratul trebuie sa fie credibil, demn de incredere, diligent si eficient.
Sa inteleaga societatea, comunitatea in care traieste, sa aprecieze si sa accepte suprematia legii si sa se simta angajat in restabilirea increderii cetatenilor in justitie.

Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice. Pentru ca încrederea cetateanului in justitie sa existe, profesionistii care activeaza in sistemul juridic trebuie să ofere credibilitate.

Increderea romanilor în institutiile Statului este una scăzută, iar aceasta încredere se construieste in primul rand pe baza perceptiei asupra corectitudinii serviciilor si a integritatii personalului.
Indiferent cat de extinsa ar fi coruptia in sistemul juridic, ea este inacceptabila. Facand parte din sistemul conceput tocmai pentru a combate coruptia din societate, magistratii, politistii si celelalte organe care participa la infaptuirea actului de justitie si la contracararea comportamentelor antisociale trebuie să dea dovadă de o integritate neatinsa.

 

Ina Bucur – Franta

Distribuie acest articol Oficial Media
Share