18/09/2020

1 An de la Tragedia din Colectiv

Photo credit: Romania libera
1 an de la tragedia din Clubul Colectiv

 

Niciun articol de ziar, nicio fotografie și nici regretele unei țări întregi nu-i vor putea aduce înapoi pe cei 64 de tineri care și-au pierdut viața anul trecut pe 30 Octombrie în clubul bucureștean ”Colectiv”.

Știrea este redată cu câteva zile mai târziu este (poate) pentru faptul că mulți dintre noi am reacționat și continuăm să reacționăm în fața unor astfel de situații tardiv și neputincios. Firul întregii tragedii a fost redat în abundență în presa scrisă și online ca orice altă știre care trebuie ”vândută”. Mi-a fost greu să scriu pentru că am avut prieteni care se numără printre victime, și în amintirea lor și din respectul față de cei apropiați am ales să ”comemorez” în liniște.

Tragedia de anul trecut din Colectiv și-a pus amprenta asupra multora din generația tânără a acestei țări, fără însă a schimba ceva. ”Marșul tăcerii” de anul acesta a celor peste 4000 de oameni nu a sensibilizat pe nimeni, ba chiar a deranjat. Din toată revolta celor care au ieșit în stradă anul trecut nu a mai rămas nimic. Urmările incendiului din colectiv și manifestările de stradă ce i-au urmat au dus la deschiderea unor anchete care a dus la câteva anchetări, închiderea clubului, și mai apoi la demisia premierului de atunci Victor Ponta, a fostului ministru al sănătății Bănicioiu, a viceprimarului Gabriel Oprea, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost nevoit să se retragă de pe scena politică. Așa și?

Se pare că din cei peste 40.000 de oameni care au ieșit în stradă în toată țara toamna trecută o parte s-au mulțumit cu demisiile politicienilor amintiți și cu ancheta în desfășurare.

În tragedia din Colectiv s-au stins pe rând: Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignat, Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu, Roxana Boghian, Cristian Mitroi şi Radu Sienerth, iar alți peste 150 de tineri victime ale incendiului încearcă și astăzi, după un an de suferință să se refacă și să revină la viața dinainte.

Ceea ce mulți nu au înțeles nici până acum este că moartea acestor tineri ar fi trebuit să stârnească și mai mult dorința de a schimba ceva în țara asta. Episodul Colectiv ar fi trebuit sa fie începutul, momentul în care, ca orice alt stat din lume care a ajuns să-și ceară drepturile în stradă să poată duce până la capăt lupta pentru un trai mai bun, pentru respectul față de legi și oameni, pentru decență, compasiune și schimbare.

Am ajuns să considerăm că ne merităm soarta, am ajuns să acceptăm injustiția ca o stare de fapt și ce e cel mai grav, am ajuns să nu ne mai dorim nimic pentru că în final suntem învinși de noi înșine. Deși ca orice lucru mare care necesită dăruire ar trebui să nu ne oprim când am obosit, ci atunci când am terminat treaba, și nici măcar atunci.

Pentu mai multe amănunte și măsurile luate în cazul Colectiv din 2015 paccesați articolul de mai jos:

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/-colectiv-1-an–ce-s-a-intamplat–in-decurs-de-un-an–de-la-tragedia-din-clubul-groazei–colectiv-431645

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share