06/08/2021

1 Aprilie – 74 de ani de la masacrul in care si-au pierdut viata peste 3.000 de romani

masacrul

Astazi se comemoreaza 74 de ani de la masacrul din 1 aprilie 1941, cand 3.000 de romani au fost masacrati la Fantana Alba, in Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de azi, de catre trupe sovietice.

Acest eveniment a fost precedat de evenimentele din vara lui 1940, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, moment in care, in iunie 1940, Romania a fost obligata sa cedeze nordul Bucovinei Uniunii Sovietice. Trupe ale NKVD si Armatei Rosii au ocupat rapid acest teritoriu. Dislocarea a cateva sute de mii de familii de romani si trecerea lor de pe teritoriu romanesc pe un pamant ostil i-a alieneat si indurerat pe cei multi care nu stiu ce se intampla. In primavara anului urmator, cateva mii de romani s-au hotarat sa procedeze impotriva acestor masuri si au intentionat sa treaca granita fictiva spre Romania.

Pe 1 aprilie 1941 se sarbatorea Pastele crestin, zi in care aproximativ 3.000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului au incercat sa ajunga in tara. Se raspandise un zvon pe atunci care a dat curaj miilor de romani sa se indrepte spre granita. Multora li se spusese ca pot trece fara probleme si fara teama ca viata le-ar putea fi pusa in pericol. Romanii au plecat spre granita in coloane, purtand steaguri albe, cruci si icoane. La doar 3 kilometrii de granita, graniceri si soldati rusi ascunsi in padurea din apropiere au inceput sa traga in plin. Foarte putini au scapat de tirul gloantelor sovietice, cei care au fugit din multime au fost ajunsi de la urma, au fost stapunsi de sabie, iar trupurile lor aruncate in gropi comune.

In cartea sa, „Dincolo de cuvintele rostite”, profesorul Gheorghe Mihailiuc, unul din putinii supravietuitori ai masacrului, povesteste: „Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile, o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din ţară ca să scape de prigoană. La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră. Dar pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost un adevărat masacru, un genocid.  Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor Bucovineni. Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: «La pământ!». Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată. În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: «Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!». Dar chiar atunci a început măcelul. Tragedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i imposibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!». În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă.”

Locul unde s-au petrecut aceste evenimente este astazi parte a teritoriului Ucrainei. Abia in anul 2000 oficialitatile ucrainene au permis prima comemorare a celor ucisi in urma genocidului din 1941.

La un an de la masacru, pe 29 august 1942, preotul Stefan Stefanovici a propus si dus la capat organizarea unui slujbe comune in memoria celor ucisi. Au participat peste 30.000 de oameni din satele bucovinene si din imprejurimi. Drumul pe care au fost carate trupurile celor morti ori raniti spre Cernauti a fost stropit cu agheasma, iar astazi locul este marcat printr-o troita sculptata de Tanase Balan.

Datele au fost preluate de aici:http://activenews.ro/1-aprilie-1941-una-dintre-cele-mai-negre-zile-din-istoria-romaniei-74-de-ani-de-la-masacrul-de-la-fantana-alba_1893963.html

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share