05/12/2020

165 de ani de la infiintarea Camerei de Comert , Industrie si Agricultura Timis

IMG_4410Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș s-a aflat la cea de-a treia aniversare. Instituția a sărbătorit 165 de ani de la înființare. Potrivit reprezentanților instituției, în acest an s-a împlinit și un deceniu de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timișoara al CCIAT, unul din cele mai importante edificii ale mediului de afaceri din vestul țării. De asemenea, 25 de ani de la realuarea activității, după perioada comunistă.

Momentul aniversar a fost marcat printr-o serie de acțiuni. Evenimentul a debutat cu gala festivă, la care au fost invitați reprezentați ai oficialităților, membri fondatori ai CCIAT și angajați din mediul economic de-a lungul celor 25 de ani de activitate, dar și firmele membre ale CCIAT din 1990.
Invitatul special a fost Petre Roman, fostul premier al României.  El este cel care a semnat decretul de reînființare a Camerelor Agricole.

Era mare nevoie să se reînființeze sau mai bine zis să se refondeze Camerele, pentru că ruptura care s-a produs în 40 și ceva de ani nu putea fi legalmente închisă fără o hotărâre, iar la momenentul acela o luă primul ministru, care eram eu, dar am făcut-o cu toată convingerea și fără nicio ezitare. Și Timișoara cum era și firesc a fost prima, adică nu întâmplător cred că spiritual de inițiative cel dintâi a apartiut Timișoarei. Politica nu a ajutat întreprinzătorii și nici astăzi nu putem spune că sprijină cu adevărat mișcarea antreprenoriala așa cum ar trebui”, spune fostul premier, Petre Roman.11028088_10203556695989301_1267892884_o

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș a trecut printr-un amplu proces de schimbare de la începutul anilor ‘90 și până în prezent.

Camera de Comerț din Timiș a avut o istorie zbuciumată, cu suișuri și coborâșuri, am întâmpinat diverse probleme dar am rezistat. Evoluția Camerei a fost una normal. În primul rând a fost creșterea Camerei că rol al ei, pentru că a fost cerută de mediul economic pe care îl avem, a trebuit să ne adaptăm vremurilor și cererilor firmelor din județ”, declara Emil Mateescu, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Timiș.

Potrivit conducerii, în prezent instituția are 620 de membri.IMG_4366

Serviciile bineînțeles nu sunt tot aceleași că în 1990. Sunt servicii pentru actuala economie de piață, pentru firmele care încetul cu încetul au învățat ce înseamnă privatizarea, au învățat ce înseamnă economia de piață, deci furnizam servicii de genul: pregătire profesională, evenimente, seminarii, forumuri, expoztii, participarea firmelor cu standuri în străinătate și la noi în Centrul Regional de Afaceri”, informeaza Florica Chiriță, directorul CCIA Timiș.
La ceremonia de aniversare a celor 165 de ani de la înființare a participat și mitropolitul Banatului IPS Ioan Selejan, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, șeful Inspectoratului de Poliție, Ion Mirescu.

Stejărel Ionescu- Timisoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share