28/09/2020

38 de grade Celsius în România. Cod galben de caniculă. Ce zone vor fi afectate

Meteorologii au emis, în această dimineață, o avertizare Cod galben de caniculă, care cuprinde jumătate dintre județele tării, inclusiv Capitala. Totodată, începând de astăzi, de la ora 12:00, intră în vigoare o informare meteo de disconfort termic.

Cod galben de caniculă în 22 de județe și în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un Cod galben de caniculă, valabil în 22 de județe din România, plus Capitala, în intervalul 28 iulie, ora 12:00 – 30 iulie, ora 20:00. De asemenea, tot începând de astăzi, și până joi seară, a fost emisă o informare meteo de disconfort termic.

Valorile termice vor fi în continuă creștere, astfel că vremea va fi din ce în ce mai călduroasă în cea mai mare parte a țării, devenind caniculară în regiunile extracarpatice.

Se vor înregistra temperaturi maxime de peste 33…35 de grade, iar pe arii restrânse vor ajunge la peste 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat. În zonele de câmpie și podiș din sudul și estul țării și local din vest va fi atins pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU). În cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade Celsius.

Așadar, în cele două zile menționate anterior va fi caniculă și disconfort termic ridicat în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și local în Moldova.

Prognoză meteo specială pentru Capitală

Totodată, meteorologii au emis prognoză meteo specială pentru București, în intervalul 28 iulie, ora 11:00 – 30 iulie, ora 22:00.

În intervalul amintit, temperaturile vor continua să crească, iar vremea va deveni caniculară în după-amiezile zilelor de miercuri și joi, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Maximele vor fi de fi de 33…34 de grade Celsius, marți și miercuri, iar joi temperaturile vor urca la 37…38 de grade.

Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Pe timpul nopții temperatura nu va coborî sub 20 de grade Celsius.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share