23/04/2021

A dispărut Emanuil Ungureanu

În faţa Colegiului Emanuil Ungureanu , din Timişoara, există un mic părculeţ şi cândva a existat şi un bust al acestuia. Acum bustul a dispărut, iar postamentul e gol.

Emanoil Ungureanu a fost om politic și de cultură și generos filantrop al plaiurilor banațene. Cât a trait a avut o activitate intensă. A condus bănci, a înființat ziare în limba română. A pus bazele muzeului de istorie și etnografie din Sibiu. A sprijinit biserica ortodoxă din Ungaria și Transilvania cu multe donații. Iar acum doar numele unui liceu ce peste noapte a devenit colegiu ne mai aduce aminte de personalitatea sa.

În noiembrie 1929 un comitet de inițiativă a hotărât ridicarea unui monument în onoarea sa, cu un bust realizat de sculptorul Gheorghe Groza, amplasat inițial în fața Muzeului Banatului. De realizarea monumentului s-au ocupat Ioachim Miloia și Victor Vlad, fiind inaugurat la in vara anului 1931.

Până în anul 2015 nici măcar în perioada totalitară nu a avut nimeni treabă cu această statuie. Acum postamentul e gol, şi nimeni nu se sesizează.

Măcar în calitatea sa de lider al Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania iar mai apoi al Partidul Național-Țărănesc și tot ar merita mai mult respect.

Nimeni nu vede nimic, nimeni nu ştie nimic, toată lumea dă din umeri, chil şi oficialităţile locale.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share