13/06/2021

A FOST INAUGURAT CENTRUL EURO ATLANTIC PENTRU REZILIENȚĂ

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a salutat decizia României de a înfiinţa Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) și că acest centru va sprijini parteneriatul strategic dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

“Salut decizia României de a înfiinţa acest centru. Este o decizie utilă şi necesară. Mă bucur de asemenea că acest centru internaţional nu este oferit exclusiv relaţiei cu NATO, ci acestui parteneriat strategic indispensabil între NATO şi UE. În urmă cu câteva luni, secretarul general Jens Stoltenberg a avut o întâlnire în premieră cu Colegiul Comisarilor, la invitaţia preşedintei Ursula von der Leyen. Printre temele pe care le-am identificat şi de care mă ocup în mod specific, la nivelul Alianţei, în relaţia NATO-UE, subiectul rezilienţei figurează pe primul loc”, a precizat  secretarul general adjunct al NATO,  Mircea Geoană, în cadrul ceremoniei de inaugurare a sediului E-ARC.  Ceremonia de inaugurare a avut  loc ieri,  la sediul Centrului de pe Strada Vasile Lascăr nr. 52 din București. Evenimentul este găzduit de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, iar Centrul va fi inaugurat de președintele Klaus Iohannis, în prezența secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a vicepreședintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și prospectivă, Maroš Šefčovič. Inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a survenit în contextul în care evaluările naționale, dar și ale NATO și UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări.

Astfel, acest proiect reprezintă o iniţiativă concretă şi strategică a României care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE și a statelor membre și se înscrie în demersurile susținute de sporire a profilului și relevanței României în cadrul celor două organizații, în conformitate cu obiectivele de politică externă ale României, înscrise atât în Programul de Guvernare, cât și în Strategia Națională de Apărare a Țării.

“România demonstrează din nou că își îndeplinește angajamentele și că nu mai este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate. Am acționat mereu pentru asigurarea securității europene și euroatlantice. Vom continua la fel de angajant și constructiv și pe viitor. Doresc să le urez succes tuturor celor care își vor desfășura activitatea în cadrul Centrului și care vor contribui la formarea răspunsului nostru eficient la provocările și amenințările mai mult sau mai puțin convenționale la adresa securității noastre”, a declarat președintele  Klaus Iohannis.

Președinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, cu rang de secretar de stat, a fost numit Adrian – Cristian Bratu, diplomat de carieră, director al Direcției Strategii Diplomatice din cadrul MAE, cu o experiență însemnată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a funcțiilor exercitate în Centrala MAE și în Serviciul Exterior.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share