Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş în anul 2018

La începutul acestei luni la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Timiș în anul 2018.

Activitatea de evaluare a I.P.J Timiș, s-a desfășurat în prezența Prim-Adjunctului  Inspectoratului General al Poliției Romane – Chestor de poliție Apreutesei Victor Willi și președintelui Comisiei de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională-deputat Căprar Dorel-Gheorghe, alături de alți distinși invitați.

În cursul anului 2018, întreaga activitate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a fost direcţionată şi desfăşurată în vederea îndeplinirii obiectivelor instituționale, strategice şi specifice ale Poliției Române, respectiv: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

Infracționalitatea stradală, în perioada analizată, a fost în scădere față de anul 2017, diminuarea procentuală fiind de 9,74 %.

În mediul rural, infracţionalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu aproximativ 2 %, faţă de anul precedent, de menționat este faptul ca furtul în mediul rural, înregistrează scădere de la 1.104 de fapte sesizate în anul 2017, la 966 în anul 2018, respectiv cu 138 de fapte mai puţin, adică din punct de vedere procentual o diminuare cu peste 12%.

În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2018, s-au produs cu 11% mai puţine accidente grave faţă de anul 2017, aceste evenimente soldându-se cu un număr de 77 de persoane decedate, în scădere cu o persoană față de anul 2017, adică procentual cu 1,28 % mai puțin şi cu un număr de 207 de persoane rănite grav, respectiv cu 19 mai puţine decât în anul 2017, reprezentând o diminuare procentuală de aproximativ 8 %.

O altă direcţie foarte importantă de acţiune în domeniul circulaţiei rutiere, a fost ridicarea gradului de disciplină în trafic, printr-o prezenţă activă a poliţiştilor pe principalele artere rutiere din judeţ.

Infracționalitatea sesizată la nivelul I.P.J. Timiș, în anul 2018, a fost în scădere, înregistrând o diminuare de 4,67 %

Astfel, sesizările de natură economică au înregistrat  o majorare cu 0,90 %, la infracțiunile de natură judiciară reducerea este de aproximativ 3 % mai puțin, iar la sesizările de altă natură, se înregistrează o scădere cu 10,53 % fapte mai puțin.

Relevant și de reținut este faptul că, la nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată se află pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2018 a fost cel de-al șaptelea an de scăderi consecutive.

Infracționalitatea în domeniul evaziunii fiscale a înregistrat o creștere de la 2 fapte în anul 2017, la 7 fapte în 2018, iar faptele privind Codul Vamal sunt în scădere, de la 108 fapte înregistrate în anul 2017, la 102 în anul 2018, deci cu 6 sesizări mai puţin, ceea ce din punct de vedere procentual reprezintă o diminuare cu circa 5 %.

În cursul anului 2018, la nivelul judeţului Timiş, infracţiunile de mare violenţă sunt în scădere, diminuarea fiind de circa 21 %.

Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat scăderi de aproximativ 5,38 % faţă de anul 2017, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, cu 7 % mai puține.

De asemenea, se consemnează scăderi și în cazul furturile din societăți comerciale, unde diminuarea procentuală este de circa 14 %,iar în cazul furturilor din auto, se înregistrează o creștere de  0,77 %.

Pe linia combaterii delictelor silvice, în perioada analizată, s-a înregistrat o scădere de 9,85 %., lucrătorii compartimentului specializat confiscând aproape 455 de metri cubi de material lemnos.

În perioada analizată, activitatea polițiștilor din cadrul Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității s-a axat pe prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, , prevenirea delincvenței juvenile, violenței domestice și reducerea victimizării minorilor, având ca beneficiari peste 177.815  de persoane.

În domeniul prevenirii criminalităţii în rândul tinerei generaţii, una dintre principalele activităţi desfăşurate în cursul anului 2018 de către  I.P.J. Timiş, o constituie  Proiectul „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, lansat împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş. Activităţile au fost derulate la Centru de Tineret Chevereşu Mare. Pe lângă acest proiect s-au mai derulat și trei campanii “Internetul, prieten sau dusman?”, “De la violenta la delincventa este un pas” și „Vacanță în siguranță”.

De asemenea, a avut loc și programul local de prevenire a violentei familie, în cadrul căruia au fost derulate 2 campanii: „Toti impotriva violentei” si „Opreste violenta din viata ta!”, care au vizat prevenirea violenţei domestice şi în mod special a celei îndreptate împotriva femeii şi copiilor, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

În perioada analizată, parcul auto al inspectoratului (inclusiv al structurilor deservite logistic) a fost reînnoit cu 43 de autospeciale, în prezent cuprinzând 549 de autovehicule.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor timișeni vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

De asemene, rămâne o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă  şi destructurarea grupărilor infracţionale,

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiș va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share