08/03/2021

Adevărul despre refugiați: ”Renunțați la filozofia de ”buricul pământului!”

Mari Jeanne Ion

S-au întâmplat destule lucruri „while you were sleeping” (în timp ce voi dormeați, ca să parafrazez titlul unui film cu Sandra Bullock . Și cel mai important dintre toate e Consiliul European de urgență, unde s-a discutat despre criza migranților.

România – ca de altfel nici una dintre țările care s-au opus obligativității cotelor – n-a avut câștig de cauză până la urmă. De ce? Pentru că la Bruxelles deciziile se iau in mod democratic iar majoritatea a hotarât altceva. Cifrele exacte au fost bătute în cuie de JAI (Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, la care au participat miniștrii de interne) iar la summit-ul de aseară s-au stabilit doar strategiile pentru viitor. E drept că orice s-a facut la JAI se mai putea, totuși, desface deși declarațiile oficiale respecta cutumele diplomatice si spun ca nu. Dar un lucru este clar: daca nu s-a desfăcut, e numai pentru că majoritatea șefilor de stat și de guvern din UE a considerat că e mai bine așa. Nici România, nici Bulgaria, nici Visegradul nu ar putea contesta o decizie stabilită cu majoritate. E o situație reală de criză care cere un răspuns pe masură. Fiindcă în joc sunt chiar principiile umanitare pe care Uniunea Europeană s-a constituit.

tUSK
Foto: DIGI 24

Intrebarea e simplă: îi ajutăm pe acești oameni sau îi lăsăm să moară? Răspunsul nu poate fi decât unul de solidaritate în fața unui pericol comun: Statul Islamic și campania de teroare care a generat toată această nebunie. Exodul refugiaților NU este unul motivat economic. Orice ar spune politicienii xenofobi și radicali (care nu caută soluții pentru probleme, ci voturi în alegerile lor interne, de fapt), marea majoritate a acestor oameni fug de războiul și de moartea de acasă. Oricum, fiecare caz de solicitare de azil va fi tratat individual și numai cei care au o reală motivație vor rămâne, cu rezidența temporară, în spațiul european.

Noi avem de preluat 2475, plus încă 2362 stabiliți de precedentul JAI din 14 septembrie. Totalul: 4837. Nu e un număr mare dar îngrijorarea mea – și am văzut că și a autorităților de la București, de altfel – este că România nu are încă experiența necesară pentru a-i gestiona. Și nici fonduri suficiente. Ați văzut cu toții știrile care spuneau că alocația financiară zilnică pentru un azilant e astăzi de…3 lei. Dacă pentru imigranții economici veniți până acum era bine chiar și asa, pentru refugiații de război lucrurile sunt puțin diferite. Ei n-o duceau prea rău în țara lor înainte de izbucnirea conflictelor de acolo și nu și-ar fi dorit să plece daca n-ar fi fost împinși de un pericol mortal. Le trebuie condiții de viață, au copii, lucrurile devin infinit mai complexe în cazul lor. Iar iarna bate la ușă. De asta am tot zis că gestionarea migranților va fi un subiect delicat. Că până la urmă cotele au fost impuse, e una. Cum se va derula întreaga poveste, e un lucru separat. E bine că Bruxelles-ul va aloca finanțări suplimentare, special pentru situația asta. Și sper ca refugiații să fie preluați pe rând în România, în etape, în așa fel încât toate aranjamentele administrative și de securitate să poata fi puse la punct pentru a evita incidente. Mai sper încă ceva: că societatea civilă din țara asta să puna umărul la treaba. ONG-urile nu sunt facute doar să-și trimită portavocile pe la televizor. Acum vom vedea care dintre ele sunt realmente active și utile societătii și care țintesc doar banii obtinuți din diverse proiecte….

Iohannis CEU
Foto: Romaniatv

Altfel, povestea asta va fi un test de anduranță și ce va urma depinde foarte mult de discuțiile Bruxelles-Washington fiindcă problema trebuie rezolvată cu prioritate acolo, în Siria, prin distrugerea rețelelor ISIS. Lucrurile s-au complicat recent prin intervenția Rusiei care susține regimul al-Assad și antrenează mai activ și Iran-ul. Situația nu-i simplă, vom vedea și la summit-ul ONU (25-27 septembrie) ce se va mai discuta. Fiindcă această criza impune o responsabilizare globală, nu aruncăm pisica doar în ograda UE sau SUA… Iar interesele diverse in Orientul Mijlociu nici nu vor lăsa lucrurile să rămâna așa. În tot acest angrenaj România e doar o rotița. Care s-a învârtit în tandem cu cele din preajma sa. Probabil că nici dacă s-ar fi oprit n-ar fi blocat mecanismul – s-ar fi distrus doar ea.

Am scris aceste rânduri pentru ca am citit azi dimineța niscai „analize” despre cât de slabă e poziția României în problema refugiaților pe plan european și zonal. Poate cei care le-au scris se mai gândesc o dată și renunță la filosofia de „buricul pământului”, însămânțată în mentalul colectiv acum mai mult de 25 de ani. Nu suntem singuri pe lume, nu luăm noi decizii și gata. Nici măcar Statele Unite nu-și mai permit așa ceva. Și dacă sunteți onesti pentru o clipă, veți recunoaște că orice progres (ori rezolvare) în lumea civilizată vine după dezbateri, după negocieri purtate cu argumente, nu după îmbățoșări semețe, conjuncturale, bazate pe…thin air!

Mari Jeanne Ion

Distribuie acest articol Oficial Media
Share