Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Adrian Ghenie si recordul de patru milioane de euro pentru lucrarea ”The Sunflowers in 1937”

adrian-ghenie-sunflowers-recirc

Românul Adrian Ghenie confirmă reputaţia de care se bucură în ultimii ani. Estimată la o valoare de 500.000-700.000 de euro, lucrarea sa din anul 2014, intitulată  „The Sunflowers in 1937”, a fost achiziționată, miercuri seară, la Casa de licitații Sotheby’s, pentru suma de patru milioane de euro.

Acesta este un nou record al artistului Adrian Ghenie.  Conform datelor in catalogul expoziției, „The Sunflowers in 1937” este o extraordinară și monumentală reimaginare a capodoperei lui van Gogh cu referire la evenimentele istorice ale secolului XX.

Lucrarea face parte din seria artistului intitulată “Berlin Noir”, prezentată în 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei.

Seria “Berlin Noir” a avut ca inspirație campania de defăimare a artei din timpul celui de-al Treilea Reich — când unele opere, inclusiv cele ale lui van Gogh, au fost considerate “degenerate”.

Pe lângă expoziția cu cele 650 de lucrări „degenerate”, lista lui Hitler a cuprins alte peste 16.000 de opere, inclusiv lucrări ale lui Vincent van Gogh.

Cine este Adrian Ghenie

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. Tabloul său “Regele” a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul “Dr. Mengele 2” a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s, după cum informa la momentul respectiv casa de licitaţii Artmark.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate, scrie qmagazine.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share