06/03/2021

Adrian Tutuianu: „Nu am fost anuntat de vizita premierului Dacian Ciolos”

CIOLOS LA POTLOGI

Premierul Dacian Cioloș a vizitat grădinița din Podu Cristinii, comuna Potlogi, județul Dâmbovița, unitate de învățământ cu 14 copii înscriși. 11 dintre aceștia sunt eligibili pentru a beneficia de tichete sociale prin programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG).

Vizita are loc în contextul în care Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică, pentru 10 zile, normele de implementare a Legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
(http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4216-2016-01-05-hg-norme-tichete-gradinite).

”Mi se pare important să vedem cum putem aborda în mod integrat această problemă a dificultăților din comunitățile mai sărace, mai ales din mediul rural, să tratăm și problema sărăciei împreună cu accesul la educație, la serviciile medicale și la alte tipuri de servicii sociale. Mi se pare că programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG) este o piesă din acest puzzle pe care trebuie să vedem cum îl construim” – a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

Premierul a fost însoțit,  în cadrul vizitei efectuate azi la grădinița din Podu Cristinii, de ministrul muncii, Ana Costea, și ministrul educației, Adrian Curaj.

„La grădinița din Podu Cristinii, comuna Potlogi am întâlnit astăzi copii veseli.
Copiii sunt foarte încrezători în ceea ce privește viitorul și mi-au dat și mie energie cât pentru tot anul.
Știu că pentru unii părinți este mai dificil să-și trimită copiii la grădiniță dar grădinița înseamnă o șansă în plus în viață pentru fiecare copil, o șansă care merită acordată și care răsplatește peste ani efortul, oricât ar fi de mare. Programul ‘Fiecare copil în grădiniță’ începe astăzi.
Felicitări celor ce au inițiat acest proiect si celor ce l-au susținut printr-o lege. Pregătim implementarea lui printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus azi în dezbatere publică (n.r. 05.01.2015), este publicat pe pagina de facebook a premierului Dacian Ciolos.

CIOLOS LA POTLOGI2

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, si-a manifestat dezamagirea, in conferinta de presa din 07.01.2015, declarand ca niciun reprezentant de la nivel local si judetean nu a fost anuntat cu privire la aceasta vizita in comuna Potlogi. Va reamintim ca in aceasta localitate a fost inaugurata la sfarsitul anului trecut, reabilitarea si modernizarea Palatului Brancovenesc.

Adrian Tutuianu - Oficial Media

Nu am fost anuntat de vizita premierului Ciolos, nu a stiut nimeni din judet, nici eu, nici prefectul, nici primarul din Potlogi. Este anormal ca noi n-am stiut. Vizita a fost organizata de Asociatia OvidiuRo. Am luat legatura cu ei si le-am spus cateva lucruri la telefon, dar s-au scuzat spunand ca nu ei au facut protocolul domnului ministru … mi se pare in neregula modul acesta de abordare, a declarat Presedintele Consiliului Judeten Dambovita, Adrian Tutuianu.

Biroul de Presa al Guvernului transmite in comunicatul de presa din 05.01.2015, informatii de backround privitoare la programul FCG.

Legea 248/2015, adoptată de parlament și promulgată de președintele României, transformă în program național programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță, inițiat în 2010 de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Obiectivele programului sunt reducerea abandonului școlar și a numărului de persoane care riscă să sufere de pe urma sărăciei şi excluziunii sociale.

În mod concret, Fiecare Copil în Grădiniță încurajează participarea la învățământul preșcolar al copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, proveniți din familii cu venituri lunare mai mici de 284 de lei/membru de familie, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță.

Potrivit unei estimări preliminare a Ministerului Muncii, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale, condiţionate de prezenţa la grădiniţă.

La elaborarea normelor de implementare a actului normativ menționat, care ar putea fi adoptate prin hotărâre de guvern, au colaborat Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și cel al Educației, cu participarea  reprezentanților Asociației OvidiuRo, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului-Ministru.

Normele supuse dezbaterii publice încearcă să reproducă fidel mecanismul de funcționare a programului-pilot: acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența copiilor la grădiniță, educatorii vor ține prezența, iar copii elgibili vor fi identificați de primării. Întreg procesul a fost gândit cât mai simplu și flexibil, cu scopul de a facilita accesul copiilor la grădiniță.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share