24/10/2020

Adrian Țuțuianu: ”Nu am vazut nesimțiti mai mari decât ăștia trei!”

foto azi

Astazi in conferinta de presa ce a avut loc la sediul primariei Muncipiului Targoviste a fost făcut public modul prin care Compania de Apa Targoviste Dambovita nu a reușit să-și indeplinească toate sarcinile și analiza facuta asupra lucrărilor pe POS 1 Mediu, a economiilor ce provin din proiectul european „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ”, derulat de CATD, adjudecarea consultanței pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și includerea în program a unităților administrativ-teritoriale din județul Dâmbovița.

Au fost prezenti, Adrian Țuțuianu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, primarul interimar al orașului Cristian Stan, viceprimarul Cosmin Bozieru, administatorul public Alexandru Oprea, city manager Liviu Stoica si Adrian Dumitru, presedintele ADI APA.

Vezi si declaratia primarului interimar, Cristian Stan.

Declarație Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita:

”Primaria este actionarul majoritar al Companiei de Apa si toate masuri gandite vor trebui luate de Consiliul Local Targoviste. Am organizat periodic intalniri de analiza a situatiei pe implementarea proiectelor la Compania De Apa. Desi au fost stabilite termene clare, ieri dimineata am chemat directorul companiei la o noua discutie pentru a vedea cum s-au miscat lucruruile de pe 11 noiembrie. Sunt conscecinte grave pe care le putem plati cu totii. Problemele din prezent pot duce la un faliment al Companiei de apa iar fata de programele europene nu mai poti lua niciun ban european pana in 2023 dacă nu finalizam toate proiectele incepute.

Asculta integral conferinta de presa.

Am cerut directorilor Companiei de apa sa-si dea demisia, stiam ca nu vor face acest lucru si se prevaleaza ca exista un contract ce prevede returnarea a 100.000 euro la incetarea mandatului.

Daca ar fi fost suficienta responsabilitate din partea lor am fi rezolvat lucrurile. Principalul vinovat este Mircea Constantin, nu am nicio indoiala, ca el si ceilalti directori nu vor raspunde penal si civil de pagubele create. Este incredibil cum poti sa fii atat de iresponsabil cand lucrurile trebuiau rezolvate ieri, nu am vauzt nesimtiti mai mari decat astia trei. Dacă eram in carje luam deciziile pe patul de spital, daca ma ducea pe brate in birou tot luam deciziile necesare in astfel de situatii.

Aseara a avut loc sedinta consiliului de administratie si din pacate cei din consiliu nu au inteles sa treaca la decizii redicale, un singur director a votat pentru demitere, ceilalti au preferat sa se abtina. Azi am constat caracterul urat al  oamenilor, de exemplu directorul general Mircea Constantin s-a imbolnavit brusc ca si directorul Cimpoaca si directorul  Hosu Valentin. Voi sesiza Directia de Santate publica, Parchetul Dambovita si Colegiul Medicilor pentru a verifica cine sunt medicii si in ce conditii au dat concedii medicale celor trei.

Va trebui sa numim doi administratori interimari noi, ca sa putem sa mergem mai departe cu deciziile. Speram ca pana pe 30 noiembrie Consiliul de Admnistratie sa inteleaga situatia si sa sanctioneze in consecinta, si daca nu vom avea un rezultat dupa 30 noiembrie vom intra in proceduta legala in Consiliul Municipal Targoviste cu propunere de inlocuire pentru Consiliul de Administratie din partea ADI Apa si cu schimbarile necesare.

Aseara s-a incercat un santaj, directorii au cerut 12 salarii compensatorii, loc de munca, mentinerea pe functii de conducere… le transmit directorilor Companiei de Apa ca nu vor primi niciun leu, pot cere la nesfarsit. Vom sesiza luni auditorii companiei cu mai multe subiecte legate de problemele din companie si vom cere un raport de audit intr-un termen foarte scurt.”

Problemele pe care Compania de Apa le are in prezent:

  1. Pentru contractul de lucrări – CL 3 ”Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare Târgoviște”, a rezultat că nu s-a început recepția obiectivului de investiții, consecința fiind riscul înregistrării unei corecții financiare de 100%;
  2. Pentru CL 2 – ”Reabilitarea și extinderea stației de epurare Târgoviște Sud”, nu s-a făcut nici un demers de urgentare și preschimbare a termenelor de judecată, legate de aplicarea corecției financiare de 20 milioane lei;
  3. Pentru CL 4 – nu s-au finalizat demersurile necesare pentru încheierea actului adițional de prelungire a duratei de execuție a lucrărilor;
  4. Pentru CL 8, CL 9 și CL 10 – nu s-au făcut demersurile necesare în vederea înscrierii în parametrii conveniți în contractul de execuție a lucrărilor.

În ceea ce privește contractul” Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița- Economii 2014  – 2015”, analiza de astăzi a evidențiat:

  • nu a fost refăcută cererea de finanțare;
  • nu s-au rezolvat problemele tehnice și juridice legate de raporturile contractuale dintre Compania de Apă și antreprenori;
  • nu s-au întocmit documentele necesare în vederea depunerii pentru decontare a situațiilor de plată, în condițiile în care termenul de execuție este 31 decembrie 2015, acest aspect având drept consecință suportarea din fondurile Companiei de Apă a sumei totale în cuantum de 22 milioane lei, rezultată în urma licitațiilor;
  • în mod nejustificat este amânată adjudecarea asistenței tehnice pentru Programul Operațional Infrastructură Mare.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share