Adrian Țuțuianu – Peste 5000 de tone de deșeuri aduse din alte județe în Dâmbovița

Operatorul gropii de deşeuri menajere de la Aninoasa a acceptat să primească gunoaie din alte județe, deși capacitatea de depozitare a locației respective este cu mult depășită de gunoaiele din Dâmbovița. Probleme grave pentru poluarea mediului și de creștere a toxicității aerului pe care fiecare dintre noi îl respirăm, pe care autoritățile le tratează fără responsabilitate față de viețile noastre.

Președintele Consiliului Judeţean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a recunoscut public acest lucru, încă de acum două luni, iar intervenția inițială a acestuia a fost către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubritate, cerându-i să respecte clauzele contractuale, mai exact să rezilieze contractul cu operatorul gropii de la Aninoasa. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubritate este coordonată de Marin Antonescu, fost prefect şi fost vicepreşedinte al Consilului Județean Dâmbovița.

Senatorul Adrian Țuțuianu a făcut astăzi mai multe precizări pe marginea acestui subiect, trăgând un semnal de alarmă, nu pentru prima dată, către Consiliul Județean Dâmbovița și către organele abilitate să ia măsuri în acest caz.

Declarații pe larg din conferința de presă:

”De ce au venit aici și nu s-au dus în altă parte?

Primul care trebuia să se sesizeze este Consiliul Județean, pentru că este proprietar al gropii și gestionar al proiectului făcut pe bani europeni. Nu a contribuit cineva la banii europeni, nu a pus cotă de cofinanțare Bucureștiul de unde s-au adus deșeuri. Noi am pus bani și plătim, este un credit la care plătim toți cei 500.000 de locuitori.

Trebuia să se sesizeze Garda de Mediu și Agenția de Mediu și în măsura în care aceste instituții constată că sunt aspecte grave, au obligația să sesizeze organele de cercetare penală.

Am intrat în posesia unor informații noi în aceste zile și sunt extrem de îngrijorat.

Au fost aduse din alte județe ale țării în jur de 5000 de tone de deșeuri. Convingerea mea este că această cantitate este mult mai mare, că nu este prima dată când se aduc deșeuri din alte părți și că ar trebui făcută o verificare foarte serioasă a activității ADI și a celor care ocupă de groapa de gunoi în mod special. Trebuie văzut ce mașini au intrat în groapa de gunoi în ultimii 4 ani de zile.

Adițional la ceea ce trebuia plătit către Eurogas Prescom, s-au emis facturi suplimenatre pentru diverse servicii legate de selectarea deșeurilor ajunse la groapa de gunoi și Consiliul Județean a plătit acestei firme 1,8 milioane de lei suplimentar, recent. Bani pe care va trebui să-i dăm din taxa de gunoi.

Care este prejudiciul pentru județul nostru?

La PSD s-au purtat ample discuții legate de nevoia de majorare a taxei de salubritate. Ceilați s-au opus pe motiv electoral. Aceste lucruri vor trebui reparate de cei care vor veni la Consiliul Județean.

Groapa de gunoi se umple mai repede. Am avut mari dificultăți cu construcția de celule noi, cu litigiul de la Titu, în care este implicată și Primăria de acolo.

Consiliul Județean Dâmbovița nu are soluții alternative de depozitare selectivă și tratare a deșeurilor. S-a întârziat trei ani de zile cu acel program integrat de colectare, selectare, depozitare a deșeurilor menajere. Licitația făcută este pentru consultanță, nu pentru a cumpăra ceva. Aveam nevoie de o instalație de selectare mecanică a deșeurilor care costă milioane de euro. Dacă am construi o instalație de incinerare a deșeurilor costurile sunt între 40 și 80 de milioane de euro.

Nu știm ce deșeuri au fost aduse și în ce măsură sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Am încercat să aflu de ce au fost aduse în Dâmbovița și nu am reușit. Nu au avut alții capacitate de depozitare sau au fost substanțe periculoase care nu au fost primite la alte gropi de gunoi??

Cred că este o chestiune de interes public, pentru că poate afecta grav sănătatea locuitorilor din județ. Prejudiciul creat unității administrativ teritoriale este cel puțin egal cu prejudiciul la care se construiește o nouă capacitate de depozitare. Adică în jur de 1 milion de euro, sau mai mult.

Sunt câteva întrebări pe care le adresez conducerii Consiliului Județean Dâmbovița:

Să ni se explice pentru ce s-au plătit suplimentar servicii de 1,8 milioane de lei către Eurogas Prescom.

Dacă s-au identificat persoanele vinovate din cadrul ADI Salubritate, personalul de execuție și de conducere, care au permis depozitarea de deșeuri menajere și de altă natură în gropile Consiliului Județean, pe ce perioadă s-au făcut aceste depozitări și dacă au făcut o verificare pe ultimii 3 ani de zile.

A fost introdusă o acțiune în instanță pentru recuperarea prejudiciului creat?

Cred că nu, din momente ce, pentru ședința din 10.02.2020 s-a făcut o convocare în care l-a punctul 8, ADI Salubritate are un proiect de hotărâre privind adiționarea contractului nr. 492/538 din 29.11.2010, încheiat între Asociața de Dezvoltare Intercomunitară prin Consiliul Județean Dâmbovița și S.C Eurogas Prescom privind introducerea unei noi clauze de reziliere, respectiv aducerea de deșeuri municipale similare de pe alte arii administrative fără îndeplinirea condițiilor legale și contractuale.

De aici rezultă că încearcă să intervină pe contract, deși cred că nu era necesar, fiindcă  groapa de gunoi a fost dată pentru colectarea deșeurilor din județul Dâmbovița și nu din alte județe și cred că se încearcă o acoperire printr-o hotărâre ADI la ceea ce s-a întâmplat, din moment ce, partea finală a deciziei, spune că în anumite condiții ar putea să facă asemenea depozitări, ceea ce dezavantajează județul Dâmbovița și ne scoate bani din buzunar tuturor.

Mai întreb dacă au determinat cantitatea de gunoaie adusă din alte județe, categoria deșeurilor menajere și în ce măsură acestea sunt sau nu periculoase pentru starea de sănătate a populației.

Ce sancțiuni au aplicat și cui? Pentru că se poate înțelege că Eurogas a abuzat de poziția lui de concesionar al gropii de gunoi, dar nu pot înțelege cum președintele Consiliului Județean, sau vicepreședinte cu statut de președinte al ADI Salubritate nu iei nicio măsură împotriva celor care nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu.” a explicat senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România.

Imagini din conferința de presă:

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share