26/01/2021

Adrian Țuțuianu: Vom avea probleme majore cu șomajul și ne va lua ani de zile ca să ne revenim

Senatorul Adrian Țuțuianu, președinte Pro România Dâmbovița, a prezentat astăzi în videoconferința de presă, o analiză a economiei românești din ultima perioadă, traversată de pandemia de SARS- COV 2.

”Ministerul de Finanțe a publicat o prognoză care arată ceea ce susțineam în urmă cu două luni, faptul că România va înregistra o scădere economică foarte abruptă. Vom avea probleme majore cu șomajul și ne va lua ani de zile ca să ne revenim la situația de dinainte de 17 martie 2020.” a spus Adrian Țuțuianu.

Declarații integrale din conferința de presă:

 • Potrivit prognozelor, economia românească va înregistra o reducere severă a activității din acest an cu 14%. Impactul asupra industriei prelucrătoare, în cele trei luni afectate, martie-mai, va fi o reducere de 18% față de perioada din 2019, unde, un declin accentuat, peste 35% – la fabricile de textile, articole de îmbrăcăminte, pielarie și industria auto;
 • Serviciile vor fi afectate pe zona de tranzacții imobiliare, hoteluri, restaurante, activități recreative, transport, servicii de întreținere. Deși Guvernul Orban vorbește de investiții, prognoza ne spune că investițiile brute se vor reduce cu 2,6% în 2020, în condițiile în care cheltuielile cu consumul vor avea o scădere de 0,7%, ca urmare a unui comportament investițional precaut a mediului privat, și a lipsei resurselor financiare dezvoltării infrastructurii de către stat.
 • Atât exportul cât și importul de bunuri vor avea scaderi, comparativ cu 2019, minus 6,7% respectiv minus 5,6%, deficitul bugetar este de 6,7% din PIB, ceea ce înseamna că ne vom împrumuta circa 15 miliarde de euro pentru a acoperi acest deficit.
 • După opinia mea, deficitul va fi mult mai mare și ne vom împrumuta mai mult de 20 de miliarde de euro. Vom asista la o majorare a cheltuielilor la 39,5% din PIB si o reducere a veniturilor la 32,7% din PIB.

”Situația de piața muncii și piața economică este mult mai gravă decât anunță Ministerul Finanțelor”

 • Câteva cifre de pe piața muncii, contracte de muncă încetate – 411.000 de șomeri din 17 martie până azi, se adaugă și faptul că erau 250.000- 300.000 de someri din perioada anterioara și circa 400.000 de oameni veniți din străinătate care astăzi nu au loc de muncă. Estimările noastre spun că în următoarea lună cifra va depăși 1 milion de șomeri.
 • Contracte de muncă suspendate cu șomaj tehnic – 600.000 de persoane, și numărul lor este în creștere. De la începutul lunii mai până astăzi, au rămas fără loc de muncă peste 100.000 de persoane din cei 411.000 de șomeri.

 • Microîntreprinderile au trimis în șomaj tehnic 263.000 de oameni iar cele mici, 267.000.
 • Firme cu activitate redusă sau suspendată – 45.000 și IMM-uri cu afaceri în scădere sunt 445.000
 • Practic tot ceea ce înseamnă capital românesc este afectat de această criză majoră, pentru că în general intreprinderile mici și mijocii, cele cu afaceri în scădere, sunt firme cu capital românesc.

Ce propunem – Soluții

 1. Este necesară o intervenție a statului în economie, analiștii spun de o intervenție de circa 15% din PIB, asta înseamnă 30 de miliarde de euro, care ar trebui să fie investiți în societăți comerciale, bani cash, forme de garantare a creditelor, inclusiv pentru gospodăriile personale, mărirea semnificativă a investițiilor publice, în special pe zona infrastructurii mari.
 2. Este nevoie de digitalizarea administrației publice; trebuie schimbat ceva în modul în care este derulat programul IMM Invest, pentru că la doar două luni de la demararea lui, doar 0,85% din solicitări au fost aprobate.

Cauzele pe care le relevă sistemul bancar sunt următoarele:

 • Volum mare de dosare și timpul scurt necesar unei analize, un formalism exagerat, foarte multe documente cerute, dosare respinse pentru că băncile nu-și asumă finanțarea unor IMM-uri, dacă din analiza lor nu rezultă o capacitate de rambursare la timp a creditelor acordate. Un alt lucru grav, care arată că sistemul bancar românesc nu dorește să sprijine economia reală, instituțiile bancare solicită garanții suplimentare celei acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor, ceea ce transformă totul într-un credit oneros.
 • Tot băncile, vin și spun că dobânda medie de 4,3 % este o sursă de câștig prea mică pentru instituțiile de credit care dau acest tip de împrumuturi la 6% pe an. Observați că și comportamentul băncilor este unul contrar ideii de economie reală. Dacă mergem la un calcul al pierderilor suferite de economia națională, în acest moment, în doar trei luni de zile, sunt 35 de miliarde de euro. România s-a împrumutat în noiembrie 2019 -mai 2020 cu 74,4 miliarde de lei, adică 388 de milioane de lei pe zi, 1000 de euro/secunda.

”Asta arată că liberalii una spun când erau în opoziție, și alta fac la guvernare, cu precizarea că dobânzile sunt cele mai mari din toate statele UE.” a explicat președintele PRO România Dâmbovița.

Senatorul Adrian Țuțuianu a continuat și cu o analiză a agriculturii românești:

Străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României

Distribuie acest articol Oficial Media
Share