20/10/2020

Agrement, educație, artă, sport – Târgoviște este un oraș plin de viață

Astăzi reședința județului Dâmbovița oferă toate oportunitățile de relaxare și viață culturală.  Agrement, educație, artă, sport – Târgoviște este un oraș plin de viață, însă foarte puțini vor să se bucure de aceste beneficii. 

Agrement, educație, artă, sport - Târgoviște

 

Iată, așadar, că trecem printr-un oraș, unul nu foarte mare, îi batem străzile în lung și în lat, dar am învățat să fim negativi tocmai cu orașul nostru. Să căutăm tot timpul ce este rău, ce trebuie schimbat, fără a vedea însă ce s-a modernizat, fără a ne bucura de atâtea lucruri frumoase care se întâmplă. Asta vine tot dintr-un soi de egoism, de nemulțumire psihotică.

Agrement, educație, artă, sport – Târgoviște

Fără a deschide un manifest politic sau de popularitate primarului Daniel Cristian Stan, nu putem să nu apreciem proiectele pe care le-a dezvoltat în scurtul timp de când a fost primar, atât interimar cât și de un an, primar ales. Am analizat în mai multe rânduri, iar concluzia a fost că aceste acțiuni și proiecte nu-i aduc neapărat câștig de imagine, deoarece sunt procese civice care se vor vedea pe termen lung, nu în viitorul apropiat, așa cum eram obișnuiți de politicieni. A reușit să dezvolte în toate cartierele locuri de joacă, mini-parcuri, terenuri de sport, toate aduse la un nivel modern, european. Locurile de joacă pentru copii, nu fac parte din categoria proiectelor populiste. Apoi pentru cârcotași, e bine de știut că acesta nu este un an electoral și ceea ce face primarul în momentul de față nu este o colectă de voturi.

Parcul Chindia

Oaza de liniște din Parcul Chindia, despre care scriam acum câțiva ani de zile, este o limbă de pământ plină de sănătate și frecventată consecvent de târgovișteni. Obișnuiți cu ea, dumbrava asta cu aer curat nu mai este luată în seamă și prețuită așa cum merită. Cu lacul ei micuț, cu debarcaderul, cu posibilitățile de agrement și relaxare, oamenii petrec fără să mai vadă cât de norocoși sunt și ce li se oferă.

Locuri care sunt întreținute și modernizate permanent de către direcțiile primăriei și societățile partenere, de oameni care gândesc înaintea noastră și mai mult decât noi la ceea ce trebuie făcut, la ceea ce se mai poate transforma pozitiv. Mergem și trăim senzația de bine în aceste locuri, pentru că oamenii ăștia din spate, cei care nu se văd își dau toată osteneala ca lucrurile să arate bine.

Complexul Turistic de Natație

Am evidențiat Complexul Turistic de Natație încă din faza de fundație, apoi treptat am văzut cum crește. Indiferent cine era primar, primar în funcție sau interimar, indiferent care au fost viceprimarii de la vremea respectivă, de fiecare dată, ne luam căștile de protecție și mergeam pe teren.

Astăzi deja ne relaxăm în aqualand, pe terenurile de fotbal, de tenis, la bazinul olimpic de înot, așa cum a declarat și prima campioană a înotului românesc, Anca Pătrășcoiu, ce care a spus că este cel mai mare și de departe cel mai modern din România. Tot aici există și sala de forță și fitness, saună și multe alte dotări sportive.

Astăzi, 1 iunie 2017, se redeschide, în al doilea an de existență aqualand-ul din cadrul Complexului Turistic de Natație,  și cu un program pe care noi l-am publicat.
E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. tema textului meu, era aceasta, nu trebuie să avem preferinte de crezuri de conștiință, de crezuri politice, religioase. Să luăm lucrurile așa cum sunt. Și în momentul de față în Târgoviște există o paletă largă, există un interes extraordinar pentru dezvoltarea orașului, ca infrastructură, ca posibilități educativ-culturale, posibilități de agrement, sport, relaxare.  Avem această șansă, noi, târgoviștenii, să ne petrecem concediile la noi acasă și de ce nu, să primim și oaspeți.

Complexul Muzeal ”Curtea Domnească”

Afirmam într-un text precedent că nu aș vrea să mai trăim din istorie, nu aș vrea să mai trăim din consacrarea ca oraș capitală a României vreme de patru secole, deși asta ne va urmări oricând, și pretutindeni. În Târgoviște curge sânge nobil, sânge domnesc, curge sânge artistic, aici avem limba română la noi acasă, prima carte, primul tipar, moștenirea Văcăreștilor, avem dicționarul limbii române, avem școala de teatru a lui Heliade Rădulescu. aici odihnesc marii domnitori ai Țării Românești, Mircea cel Bătrân și Vlad Vodă Drăculea, aici se află capul marelui voievod Mihai Viteazul, primul unificator al Principatelor Române, aici au domnit Petru Cercel, Matei Basarab, aici au trăit Cantacuzinii, Brâncoveanu, elite care au dezvoltat cultura și educația și au transformat din temelii sistemul de învățământ  la nivel național. Avem un muzeu de artă, un muzeu de istorie, avem singurul Muzeu al Paleoliticului din România și lista poate continua. Avem un centru cultural, avem o școală de arte. Un centru cultural în care se dezvoltă tinerii, centru care organizează, de asemenea, evenimente cultural-artistice, educative. Și mai presus de toate avem Turnul Chindiei pe care trebuie să-l prețuim pentru unicitatea sa națională.

Teatrul Tony Bulandra

Avem un teatru în care se scot producții pe bandă rulantă, teatru apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante din România.  Stând lângă oamenii de-acolo văd că sunt aproape epuizați de repetiții în vederea premierelor și ale proiectelor realizate de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra. Dar arta cere sacrificii. Tot aici sunt invitate producții din afara localității, iar în Sala Mare au loc concerte, proiecții de film și multe alte acțiuni culturale.
Aș menționa că în foaierul teatrului se organizează lansări de carte, vernisaje de pictură, expoziții de arte plastice care durează două săptămâni-o lună, evenimente ale unor asociații care vin în întâmpinarea celor cu nevoi speciale și toată suita de manifestări inițiate în instituția teatrului, au rol educativ, chiar dacă de cele mai multe ori se face prin intermediul artei, așa cum spunea domnul Mihai Constantin Ranin într-un interviu. Am asistat de curând la o conferință de presă susținută de primarul municipiului Târgoviște, pe marginea evenimentelor ce au loc de 1 și 2 iunie. Ce pot spune ca să fie corect față de semenii mei, este faptul că trăim într-un oraș plin de viață.

Evenimente, instituții și oameni

Da, există fatalismul neaoș românesc, cel cu care ne-am obișnuit, și el nu se raportează numai la comunitatea târgovișteană, ci la nivel național. Este nativ acest gică-contra din interiorul nostru și devine foarte greu să recunoaștem că avem o gamă largă de oportunități de agrement și educativ-culturale, de sport și relaxare. Să nu uităm cât accent s-a pus pe activitățile sportive. De curând am asistat la Semi-maratonul Târgoviștei, a doua ediție, o competiție sportivă care a adus la start aproape 1000 de oameni, trei sferturi dintre participanți fiind din afara municipiului Târgoviște, ceea ce este extraordinar. O manifestare care merită toate aplauzele, un eveniment la care am participat, de care ne-am ocupat, așa cum am făcut-o cu toate celelalte.

Avem un Festival Dracula, care a debutat astăzi în noua ediție. Festival despre care am scris și am stat de la răsărit până la răsărit alături de protagoniști, alături de actori și cascadori, ediții la rând, am scris despre fiecare mișcare în parte.

Am fost alături de protagoniști și invitați șapte ani de zile, în toate aceste evenimente, iar în ultima vreme dezvoltarea se vede cu ochiul liber, atât pe plan cultural, cât și pe plan educativ. Și la nivel de infrastructură dar și ca nivel de conștiință. Pentru că vrem-nu vrem, oricât ar fi unii de snobi și ipocriți, Târgoviștea crește, toate aceste structuri se dezvoltă: Teatrul, Filarmonica, Universitatea Valahia, Complexul Turistic de Natație. În acest caz eu pot doar să recunosc plusurile pentru toate proiectele pe care le-a inițiat personal primarul Cristian Stan, pentru toate obiectivele pe care le coordonează cei din subordinea domniei sale. A știut să-și aleagă colaboratorii, a știut că în fiecare funcție are nevoie de un manager cu o mână de fier, a înțeles că pentru un popor ieșit într-o democrație nouă este nevoie de o mână nemțească, de o autoritate de tip occidental. Iar directorii și-au făcut treaba dacă vorbim de direcțiile primăriei, de asemenea, managerii, domnul Eugen Pătrașcu și domnul Mihai Constantin Ranin, cei care conduc Complexul Turistic de Natație și Teatrul Tony Bulandra – aceste instituții bugetate de primărie.

Mi-aș dori ca și concetățenii mei să nu mai vadă în localitățile vecine curgând lapte și miere. Am ajuns să avem aici tot ceea ce este necesar unui oraș de mărimea Târgoviștei, unui oraș de cultura și educația comunității târgoviștene. Nu avem nevoie să plecăm la sute de kilometri; eventual putem merge tot la noi în județ, pentru că avem atâtea obiective aici -munții Bucegi,- avem inima Carpaților la noi acasă. Să călătorim la Sfinx, la Babele, la Peștera Ialomiței și să ne bucurăm cum spunea marele Densușianu, de acest ”axis mundi”.
Am asistat la toate aceste proiecte din stadiul de proiect până la finalizare, am asistat la sute de manifestări împreună cu voluntarii mei și cu redacția mea, dar mai ales împreună cu Oana Grigore. De multe ori am făcut-o pentru minus 30 de cafele. De cele mai multe ori mi-am servit orașul aducând bani de-acasă. Nu cred în vorbe, de aceea mă aflu mereu în mijlocul acțiunilor. Și o voi face în continuare pentru că pot.

Nu am preferințe politice – mă interesează doar orașul în care m-am născut eu, orașul în care mi-au crescut copiii. Dar nu pot fi ipocrit și să nu-i recunosc meritele domnului Daniel Cristian Stan. Felicitări, domnule primar!

Findcă tot vorbeam despre recunoaștere, aceasta vine și din afara țării. Festivalul Babel a început și sute de oameni de cultură din 23 de țări de pe întreg mapamondul se află la Târgoviște. Artele Spectacolului se desfășoară la teatru, pe străzi, în Piața Tricolorului și multe alte locuri. Programul îl găsiți aici și toată povestea o aflați de la noi. Rămâneți aproape!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share