Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alegerile locale amânate -mandatele aleșilor locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020

Guvernul Orban a adoptat în şedinţa de luni, 6 aprilie, o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali şi unele măsuri privind organizarea alegerilor locale. Potrivit actului normativ, mandatele actualilor aleşi locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020. Procedura pentru organizarea alegerilor se iniţiază, potrivit actului normativ, cel târziu la trei luni după expirarea stării de urgenţă.

“A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020”, a arătat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.

Proiectul de OUG a fost iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Dar, amânarea alegerilor locale a fost cerută și de liderii mai multor partide politice.
“Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a declarat vicepremierul Raluca Țurcan. Vicepremierul a prezentat şi modul în care vor fi simplificate procedurile privind pregătirea şi desfăşurarea alegerilor locale.

Partidele politice şi candidaţii pentru funcţiile din administraţia publică locală să prezinte o singură listă de susţinători şi, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare judeţ şi 1.000 de alegători din Bucureşti. De asemenea, există posibilitatea ca, în locul listelor de susţinători, să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe ţară pentru campania electorală la nivelul judeţului sau nivelul Municipiului Bucureşti, acolo unde se candidează”, a concluzionat vicepremierul.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share