Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ANANP a organizat prima conferință națională la Râul de Mori, în județul Hunedoara

Județul Hunedoara a avut onoarea să fie gazda unui eveniment de mare amploare organizat de ANANP, agenția guvernamentală care a preluat în administrare toate ariile protejate din țară. Și nu întâmplător, a fost ales județul Hunedoara, pentru că aici s-a constituit, în urmă cu peste 80 de ani, una dintre cele mai vechi arii protejate din România: Parcul Național Retezat. Administratorul Public al județului Hunedoara, Costel Avram a salutat în cuvântul de bun-venit această alegere: ”Este o onoare pentru noi să fim acasă la această Conferință Națională ”Patriot Pro Patrimoniu” și vă mulțumim că ați ales județul Hunedoara ca destinație pentru inaugurarea acestui tip de eveniment în România. Sunt sigur totodată că alegerea dumneavoastră nu a fost întâmplătoare.Hunedoara se poate lăuda că este bogată având un portofoliu impresionant în domeniul ariilor protejate, dacă nu primul pe țară, sigur în top 3 național”.

Evenimentul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate se înscrie în rândul acțiunilor ”Patriot PRO Patrimoniu” dedicate Centenarului Marii Uniri. Prilej de a-i sărbători și pe cei care sunt o pagină de istorie vie: veteranii de război din județul Hunedoara. Oameni născuți în anul Unirii sau în anii imediat următori, oameni care au luptat pentru țară în cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranii de război, patrimoniul viu al județului nostru, au fost premiați simbolic de către consilierul de stat în Guvernul României, generalul  Radu Țipișcă, secondat de președinta ANANP, Adi Croitoru. Prefectul județului Hunedoara, domnul Fabius Tiberiu KISZELY, a condus deschiderea și lucrările evenimentului intitulat “100 de ani de Natură – 100 de ani de Istorie”. Evenimentul, sub deviza Patriot PRO Patrimoniu, dedicat Centenarului României, a fost organizat la Centrul de Conferințe Râul Mare – Brazi, din comuna Râu de Mori, județul Hunedoara.

La această conferință au participat reprezentanți ai Prim-ministrului României, ai Ministerului Mediului, parlamentari, veterani de război, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. Cu această ocazie a avut loc o festivitate de înmânare a unor diplome de onoare și a unui produs filatelic dedicat veteranilor de război.

A fost vizitată și  expoziția de artă p opulară și obiecte din Primul Război Mondial – colecția Ana TRIC.

Au fost dezbătute teme privind importanța protejării și promovării patrimoniului natural și cultural în contextul dezvoltării durabile locale, precum și prezentarea patrimoniului natural și cultural al județului Hunedoara. Au fost abordate teme privind dezvoltarea strategică la nivel județean bazată pe valorile patrimoniului natural și cultural. Ariile naturale protejate reprezintă un impediment pentru primarii din județul Hunedoara. Edilii prezenți la acest eveniment au subliniat faptul că suprafețele mari ocupate de zonele ocrotite pun în pericol proiectele comunitare. Ei spun că restricțiile legale impuse pentru ariile naturale protejate aduc doar deservicii comunităților. Sunt constrângeri, cu care proprietarii din aceste zone se confruntă și întâmpină probleme atunci când doresc să construiască, să exploateze pășunile, să acceseze fonduri nerambursabile sau chiar să-şi facă aprovizionarea cu lemne de foc din pădurile comunale.

    La nivel național, Hunedoara ocupă primul loc în ceea ce privește suprafața ariilor naturale protejate. Reprezentanții autorităților locale au solicitat și au fost asigurați că vor primi tot sprijinul din partea A.N.A.N.P. pentru modificarea limitelor ariilor naturale protejate. Doamna Adi Croitoru, președinta A.N.A.N.P. a subliniat importanța peocupării Guvernului României în vederea realizării unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate și asigurării unui proces unitar de evaluare și emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare, ariile naturale protejate fiind astfel administrate de statul român prin A.N.A.N.P., astfel încât existența ariilor natural protejate să devină un avantaj și oportunitate pentru comunitățile locale. Agentia Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) va avea 41 de structuri teritoriale care vor fi organizate la nivel de servicii fără personalitate juridică, scopul acestora fiind administrarea ariilor naturale protejate, a anunțat Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă Decizia a fost adoptată în sedinta de Guvern din 31 octombrie 2018, printr-o Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului. „Până în acest an, România era singura țară din Europa care își administra ariile protejate prin intermediul unor entități neguvernamentale și nu așa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înființarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem și ne vom asigura că statul român, prin institutiile sale, își asumă aplicarea unitară a legislației de mediu pe întreg teritoriul României. Astfe,  vor disparea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate, de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislația în vigoare, sau de interpretări excesive și neunitare ale legislației”, a afirmat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Potrivit ministerului de resort, de la data înființării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuțiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către acestea. Noile structuri teritoriale din cadrul agenției vor avea atribuții și în ceea ce privește refacerea a peste 2.000 de hectare de ecosisteme degradate și îmbunătățirea stadiului de conservare a 60.000 de hectare de teren aflat în arii naturale protejate, în acest scop existând linii de finanțare din fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) și Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). „Pentru atingerea acestor obiective, structurile teritoriale vor avea capacitatea administrativă de elaborare și management al proiectelor și vor încheia parteneriate cu alte autorități, instituții și ONG-uri, astfel încat administrarea ariilor naturale protejate să fie cât mai eficientă”, se  mai arată în comunicatul  ministerului de resort. În prezent, în România, există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafața țării), din care 1.066 de arii naturale protejate ce necesită custodie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share