05/08/2021

Anveloparea termica a blocurilor in Targoviste. Ce aduce nou Programul Operational Regional in 2014-2020

stan, liviu, raducanu

Pe data de 15 martie s-a deschis Axa prioritara 3 din Programul Operational Regional, pentru Imbunatatirea infrastructurii sociale, prima axa care se adreseaza administratiei publice locale, la care unitatile eligibile sunt Unitatile Administrativa teritoriale (UAT). Perioada de depunere a ofertelor este 16 mai -16 noiembrie 2016.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 include ca noutate de două ori mai multe axe, o alocare financiară cu 70% mai mare faţă de perioada anterioară de programare bugetară, tipuri noi de investiţii şi, cel mai important, ţinte şi indicatori mai clar definiţi și monitorizați.

In proiectele ce cuprind Imbunatatirea infrastructurii sociale se va pune atentia pe eficienţa energetică, inclusiv a clădirilor publice.

Fondul de clădiri din România a fost construit la standarde scăzute în timpul regimului comunist, iar renovarea acestuia a fost neglijată. Performanța energetică a clădirilor este foarte slabă, ceea ce duce la utilizarea ineficientă a energiei. Dacă prin Regio 2007-2013 s-a început anveloparea blocurilor de locuinţe şi refacerea izolaţiilor acestora, prin POR 2014-2020 se vor  finanța proiecte complexe ce presupun folosirea unor tehnologii noi, care să crească eficienţa energetică: noi tipuri de circuite electrice, instalaţii de încălzire, ventilaţie, etc. . Pe lângă clădirile rezidenţiale, noul program include acum în proiectele de eficiență energetică  şi clădirile publice, precum și iluminatul public.

Primarul interimar, Cristian Stan, ne-a informat detalii, intr-o conferinta de presa despre importanta acestei axe si pentru municipiul Targoviste, atat ca dimensiune a lucrarilor dar si ca sprijin social pe care acest proiect il ofera unei anumite categorii de cetateni.

Lucrarile ce vizeaza anveloparea termica a cladirilor vor cuprinde: imbunatatirea izolatiei termice si hidroizolatiei a  peretilor exteriori, suprafata vitrata (ferestre), planseul superior, planseul peste subsol, sapante, inclusiv masuri de consolidare, lucrari care pana acum nu erau finantate din foduri europene si categorii de lucrari care nu sunt finantate pe celalalt program, privind reabilitarea termica a blocurilor si anume programul care este finantat de la bugetul de stat. De exemplu: inlocuirea corpurilor de iluminat pe scara blocului, inlocuirea lifturilor sau chiar montarea unor lifturi acolo unde scarile de bloc au fost prevazute cu acestea, dar lifturile nu au fost montate pana in prezent, lucrari de reparatii la fatade precum si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice. (Cristian Stan)

Valoarea proiectelor variaza intre 100.000 euro si 5 milioane de euro. In prezent la nivelul municipiului Targoviste exista documentatii tehnice pregatite pentru o valoare a proiectelor de o valoare aproximativ de 4 milioane de euro, urmand ca municipalitatea sa discute cu Asociatiile de proprietari pentru a putea fi demarate lucrarile de anvelopare.

Masurile de protectie sociala se refera  la modalitatea de suportare a cheltuielilor. 60% provin de la bugetul UE si bugetul de stat, in vreme ce cota de 40% se imparte intre Asociatia de proprietari si administratia publica locala. 25% ar trebui sa fie suportat de catre Asociatia de locatari, insa unitataea admnistrativ teritoriala va suporta o cota parte, in urmatoarele conditii:

  • pentru familiile care au in componenta persoane cu handicap;
  • familiile al caror venit pe membru de familie este sub nivelul salariului mediu net pe economie in ultimele 3 luni anterior efcetuarii anchetei sociale;
  • pensionarilor

Noutatea pe care o aduce ghidul se refera la modul in care se face dovada ca imobilul respectiv a fost construit in perioada 1950-1990. Ghidul de finantare permite efectuarea unei expertize de identificare, prin care se va afla anul construirii imobilului, pentru a putea deveni eligibil acestui program.

In cazul sarpantelor, primarul interimar, Cristian Stan a oferit lamuriri:

In Targoviste sunt multe sarpante care sunt construite fara autorizatie si legislatia ofera posibilitati legale; daca sarpanta este construita fara autorizatie, fie se va face numai termoizolatia si izolatia planseului, fie daca pana la momentul semnarii cererii de finantare se intra in legalitate, atunci se vor face lucrari de imbunatatire si consolidare a sarpantei. este nevoie de acordul cetatenilor si de acordul si angajamentul lor ca sarpanta sa intre in legalitate pana la cererea de finantare. La fel este si in cazul balcoanelor. Altfel acele lucrari vor fi suportate in integralitate de proprietarul locuintei.

 

In situatia in care s-au facut lucrari de anvelopare in regie proprie, si doar daca proiectantul stabileste ca acele lucrari corespund normelor in vigoare, atunci si acestea vor intra in programul de anvelopare fara a fi desfiintate.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share