05/12/2020

Arestare preventiva pentru membrii unei grupari specializate in TRAFIC DE MIGRANTI

politia

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Dâmboviţa şi procurorii D.I.I.C.O.T. au ridicat 23.000 de euro, o armă cu aer comprimat şi mai multe documente şi înscrisuri, în urma unor percheziţii la membrii unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi proveniţi din Congo. Trei dintre cei în cauză au fost arestaţi.

La data de 23 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi procurorii D.I.I.C.O.T Biroul Teritorial Dâmboviţa au efectuat 8 percheziţii, dintre care 7 în judeţul Dâmboviţa şi una în Giurgiu, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi. 

La acţiune au participat poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi jandarmi.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate  mai multe documente şi înscrisuri, 23.000 de euro şi o armă cu aer comprimat, deţinută fără drept.

VEZI VIDEO- TRAFIC MIGRANTI CCO

Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională şi-ar fi desfăşurat activitatea în perioada 2012-2015, pe teritoriul României, în scopul racolării, îndrumării şi călăuzirii unor cetăţeni străini, cu precădere de origine congoleză, în vederea trecerii frauduloase a frontierelor de stat, pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – state vest europene, în special Franţa şi Belgia.

Coordonatorii grupului s-ar fi ocupat în primă fază cu introducerea aparent legală a migranţilor în România, prin obţinerea de vize emise în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în ţară sau pentru participarea la diverse întruniri cu caracter cultural, transfugii fiind cazaţi în diferite locuri din Bucureşti sau zonele limitrofe.

După obţinerea documentelor de identitate româneşti, falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport a migranţilor către vestul Europei.

Astfel, o parte ar fi fost scoşi ilegal din ţară, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest, având destinaţia Franţa şi Belgia.

Altor migranţi, membrii grupării le-ar fi cumpărat bilete de avion, pentru a se întoarce în ţările de origine, cu escală în Franţa, iar în aeroportul unde avionul avea escală aceştia ar fi fost preluaţi de alte persoane care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez.

Din investigaţii a reieşit că, în aceste modalităţi, 30 de migranţi ar fi fost întroduşi, în mod fraudulos, în Franţa şi Belgia.

La data de 24 septembrie a.c., faţă de trei dintre membrii grupării a fost dispusă arestarea preventivă, pentru 30 de zile, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Serviciului Român de Informaţii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share