29/10/2020

Armonia – noile tramvaie reabilitate ce vor circula în Timişoara

După ce a trecut un interval de aproape un an de zile de când primele două tramvaie vechi au fost reabilitate şi de câteva luni circulă prin Timişoara, altele 7 au ajuns deja la fabricile din Arad si Paşcani pentru modernizare, iar în următoarele luni altele 5 vor lua drumul modernizării.
La primele două tramvaie reabilitarea a fost mai de lungă durată, însă pentru următoarele 7 tramvaie trimise timpul se va reduce la mai mult de jumătate, ceea ce face ca în primăvara anului viitor pe străzile oraşului de pe Bega să fie văzute în circulaţie 9 tramvaie noi.
Iar din vara anului viitor e posibil ca toate să fie gata, iar timişorenii să se plimbe cu nu mai puţin de 14 tramvaie estetice, cu camere video, internet, scaune cu încălzire şi aer condiţionat.

„S-au reabilitat două tramvaie la început, şi nu mai multe, pentru că a fost nevoie să se treacă prin etapa de omologare. Aceasta reabilitare a însemnat o producţie de tramvaie noi, pentru ca din vechile tramvaie nu s-a păstrat decât şasiul, platforma aceea care a fost, şi aceea recondiţionată. Până la urmă şi osiile, care iniţial s-au dorit păstrate, nu s-au păstrat, ci s-au pus osii noi. În consecinţă, am avut de-a face aproape cu un nou proces de producţie de noi vehicule pentru tramvaiele pe care le-am botezat Armonia. Acum, pentru următoarele este mult mai simplu. Cele două firme din Paşcani şi Arad ne-au şi cerut să le trimitem pe toate 7 deodată, pentru că nu se mai pune problema să se lucreze la câte unul, ci fiecare din firme poate introduce în producţie mai multe deodată, pentru că toate piesele sunt cunoscute deja iar proiectele sunt validate şi suntem în etapa de producţie de serie. Mai întâi am fost în etapa de producţie de prototipuri, acum e producţie de serie„, a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu.
Robu spune că, cel târziu în primavera anului viitor, toate cele 7 Armonii vor putea fi văzute pe traseu. De îndată ce acestea vor ajunge în Timişoara, altele 5 vor lua drumul Aradului şi Paşcaniului pentru modernizare.
„Pe fonduri europene, vom vedea ce va fi eligibil, pentru că nu e publicat ghidul de aplicare pe exerciţiul financiar 2014-2020. Guvernul PSD nu a fost capabil în 2 ani să facă nici atâta măcar, să publice ghidul de aplicare, încât noi să putem să ne scriem proiectele şi să le depunem pentru obţinerea finanţării, să avem timp de implementare a proiectelor. Pentru ca licitaţiile iau foarte mult timp întotdeauna, şi riscăm să ajungem foarte înghesuiţi la finalul perioadei, cum s-a întâmplat şi acum, cu implementarea. Dar noi avem de gând nu numai să înlocuim linia, ci să cumpărăm şi tramvaie noi pe fonduri europene, pentru ca informaţiile pe care le avem, încă neoficiale, sunt că de data aceasta se vor putea pe fonduri europene şi tramvaie. Pe exerciţiul 2007-2014 nu s-a putut, pe 2014-2020, aşa ştiu, dar repet, nu e încă oficială informaţia, se vor putea cumpăra. Şi, atunci, alături de tramvaiele reabilitate care sunt şi ele tramvaie noi, evident ca pe banii altora, de la UE, avem toată deschiderea să cumpărăm şi tramvaie noi. Dar, dacă vom ajunge să avem minim 20, până la 30 chiar am putea, de tramvaie reabilitate, diferenţa fiind cu bani europeni, vom fi foarte multumiţi, dar asta e iluzoriu deocamdată. “ a spus Nicolae Robu.
Primarul Robu crede că pe noul exerciţiu bugetar, Timişoara ar putea obţine din fonduri europene cel mult 80 de milioane de euro.
„Timişoara nu se poate aştepta la mai mult de 70-80 de milioane în total pentru tot ce avem la dispoziţie în aceşti şapte ani, adică cinci cât au mai rămas. Aşadar, putem spera mai degrabă la 10 tramvaie noi pe fonduri europene„, susţine Robu.
Aproximativ 500.000 de euro costă recondiţionarea unui singur tramvai. Licitaţia a fost câştigată de oferta depusă de firmele Electroputere VFU Paşcani şi Astra Vagoane Călători Arad, în valoare de 65 de milioane de lei, adică peste 14,6 milioane de euro. Durata contractului este patru ani, acordul-cadru presupunând încheierea a patru contracte, pentru un număr total de 30 de tramvaie.
Primele 2 garnituri Armonia circula pe liniile 2 şi 6, deoarece o bună parte din terasamentul liniilor prezintă denivelări, ecartamentul producând jocuri.
În prezent în parcul Regiei Autonome de Transport în Comun se află 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share