16/06/2021

Atașatul economic și comercial al Ambasadei Belgiei la Timişoara

 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut deosebita onoare  de a primi pe atașatul economic și comercial al Ambasadei Belgiei la București, Anne Deefourny, interesată  despre economia județului Timiș.

Ca reprezentant al oamenilor de afaceri belgieni, s-a discutat despre cele mai importante date reprezentând economia zonei de vest.

”Deși Timișul este unul din cele mai dinamice județe din țară, în special în industriile legate de domeniul automotive, calculatoare, servicii dar și agricultură, este destul de puțin cunoscut în Belgia. Relațiile între cele două părți sunt reduse și doar sporadice. Au fost identificate posibile contacte ce vor duce la unele legături economice. La momentul actual, doar 130 de firme cu capital belgian activează în județul nostru. Adică foarte puțin. Iar în topul 10 societăți cu capital străin din Timiș, Belgia ocupă locul 10 după numărul de firme, din totalul de 8.381” a spus directorul CCIAT,  Florica Chiriță.

Relațiile oficiale dintre România şi Belgia sunt dintre cele mai vechi. Să nu uităm  că la Galați a fost înființat primul consulat Belgian tocmai în 1838. Comunitatea românilor din Belgia este de peste 65.000 de persoane, conform datelor statistice oficiale. În plus, de la 1 ianuarie 2014 nu există restricții privind accesul forței de muncă pe piața belgiană pentru români.

Simţindu-se bine în vestul ţării, Anne Deefourny,  promite să revină la Timișoara, şi nu singură ci, însoţită  de o delegație a oamenilor de afaceri, care știu cel mai bine ce oportunități pot dezvolta cu diverși parteneri din Banat. Se are în vedere pentru început industria alimentară, luându-se în considerare produsele de ciocolată belgiană, ce sunt deja destul de cunoscute pe piaţa românească. Un al doilea principal punct ar fi, agricultura care ar fi o adevărată sursă de afaceri, sau, de ce nu, industria textilă.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share