19/04/2021

Aurelian Cotinescu, PNL: Ne vom opune oricărei vânzări a patrimoniului Primăriei. Ne-am săturat să vedem cum dispar anumite lucruri!

Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște, a adus astăzi în atenția opinei publice faptul că Primăria Târgoviște ar trebui să gestioneze mult mai bine cheltuirea banilor publici, și a subliniat că bunurile care aparțin patrimoniului sunt ale târgoviștenilor și nu ale celor care se află la conducere.

Ne vom opune oricărei vânzări a patrimoniului Primăriei. Acest patrimoniu nu aparține nici primarului, nici viceprimarului, nici unor cercuri de interese care se învârt în jurul bunurilor Primăriei. Acestea aparțin târgoviștenilor. Cei care sunt la conducerea Primăriei sunt doar administratori ai acestor bunuri pentru o perioadă determinată. Știm foarte bine că de-a lungul timpului, multe dintre imobilele primăriei, terenuri, și altele, au ajuns în diverse proprietăți private, mai corect sau aproape corect.” a spus Aurelian Cotinescu.

În ultima ședință de Consiliul Local Municipal din data de 28 noiembrie 2019, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre prin care administrația locală dorea să achiziționeze un imobil monument istoric, mai exact Casa d’Italia, clădire care se află într-o stare avansată de degradare. Liberalii au respins proiectul, motivând că cei 350.000 de euro din banii publici, care ar însuma întreaga achiziție și renovare, ar fi fost bani care mergeau ”în firmele de casă ale PSD.”

Mai multe detalii a oferit Aurelian Cotinescu în conferința de presă de astăzi:

”Nu vrem să apară percepția publică a faptului că noi ne opunem achiziției acestui imobil și de aceea venim cu lămuriri. Ne-am opus acestui proiect din motive evidente. În urmă cu ceva timp, Consiliul Județean, care ar fi putut să opteze pentru achiziționarea imobilului respectiv, a refuzat din motive obiective. Ni s-a comunicat că a existat o negociere de 47.000 de euro, purtată de Primăria Târgoviște ( n.r. cu vânzătorul, Ambasada Italiei la București). Considerăm că acest imobil ar fi trebuit să vină gratuit din partea italiană, mai ales că Primăria Târgoviște are anumite pârghii pe care le poate folosi în negociere, ținând cont în principal de suma mare care trebuie investită în acest imobil, aflat într-o stare de degradare foarte mare și greu accesibil rutier, fără spații de parcare necesare.

Dacă facem un calcul pentru banii care se cheltuie din bugetul public local, vedem că 47.000 de euro plus renovări de cel puțin 250.000-300.000 de euro, -pentru că e vorba de un monument, care are bulină galbenă în acest moment-, vor duce la o cheltuială a Primăriei de 350.000 euro, poate chiar mai mult. Banii pentru renovare vor merge ca de fiecare dată către o firmă de casă a PSD, nu trebuie să ne facem alte iluzii, de aceea și vor să facă această renovare. 

Pe de altă parte, vor angaja 10-15 oameni din aparatul propriu, sau din cercul de prieteni, așa cum se procedează la Primăria Târgoviște și astfel, pe lângă faptul că aparatul Primăriei va crește cu mult peste cei 2000 de angajați din momentul de față, vom avea acolo un muzeu, amplasat într-o zonă destul de greu accesibilă (prima parcare se află la 50 de metri).

Primăria are foarte multe imobile, aflate în stare de degradare similară. Aici vorbim și de Teatrul pentru copii, situat lângă Muzeul de Istorie, sau alte clădiri. Dar, dintr-o dată a apărut interes pentru această casă.

Noi venim cu două soluții:

  • Acest imobil să fie luat aproape gratuit de la partea italiană. Există numeroase variante de negociere.
  • Investiția în renovare să fie făcută din fonduri nerambursabile și Primăria să vină să ne arate că are această disponibilitate, și atunci ne vom da acordul.

Suntem liberali și considerăm că motorul de dezvoltare al unei economii îl reprezintă economia privată, de aceea încurajăm orice investitor privat să vină să investească în astfel de afacere, să cumpere imobilul, să investească banii proprii în renovare, și ulterior prin activitatea derulată, să plătească taxe și impozite pentru angajați și pentru imobil. Astfel banii târgoviștenilor să fie investiți corect.” a explicat Aurelian Cotinescu.

Punctele termice din Târgoviște

Liderul PNL a mai făcut precizări și cu privire la punctele termice din Târgoviște, pe care Primăria Târgoviște le-a propus spre vânzare – trei dintre acestea, situate în M11, M6 și cartier CFR. Proiect pe care liberalii l-au respins tot în ultima ședință de Consiliu Local.

” Ne-am opus acestei vânzări, motivele sunt evidente. Ne vom opune oricărei vânzări a patrimoniului Primăriei. Acest patrimoniu nu aparține nici primarului, nici viceprimarului, nici unor cercuri de interese care se învârt în jurul bunurilor Primăriei. 

Acestea aparțin târgoviștenilor. Cei care sunt la conducerea Primăriei sunt doar administratori ai acestor bunuri pentru o perioadă determinată. Știm foarte bine că de-a lungul timpului, multe dintre imobilele primăriei, terenuri și altele, au ajuns în diverse proprietăți private, mai corect sau aproape corect. 

Așa vedem în mijocul cartierelor, în loc să fie spații verzi, apar blocuri sau case, investiții care aglomerează mai mult zona respectivă și ne lovim de un urbanism care nu funcționează deloc.

Este momentul să punem capăt, iar acele puncte termice, ar trebui folosite în sprijinul comunității, având o suprafață de teren generoasă; cele care arată mai bine se pot folosi ca puncte de recreere, pentru copii, pensionari, iar cele care arată foarte rău să fie demolate și transformate în spații verzi sau parcări.

Se poate face o dezbatere publică, să întrebăm oamenii ce își doresc cu aceste imobile, astfel încât totul să fie transparent.

Ne-am săturat să vedem cum dispar anumite lucruri. Unii care se învârt în jurul Primăriei beneficiază de acest patrimoniu.” a concluzionat Aurelian Cotinescu.

Imagini din conferința de presă (minutul 10.00): 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share