Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Austria nu mai poate să invoce veto-ul pe marginea unor lucruri care au fost demontate” 

Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism. Avem nevoie de o acțiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel și de o mai bună cooperare între toți aceia care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru țara noastră.

În perioada 25-27 ianuarie, va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie. Totodată, în perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European. Este important ca subiectul aderării României la spațiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Șefii de stat și de guvern trebuie să abordeze această tematică și să clarifice aspectele restante. Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, critică aspru lipsa de transparență de la nivelul instituțiilor centrale, președinție și guvern, care poate duce la decizii greșite, ce ne pot afecta pe termen lung. “Este o lipsă totală de transparență. În mod normal, ministrul de Interne merge la Consiliul JAI cu poziția de țară. Eu întreb acum: Care este poziția de țară a României? Se va cere Suediei, care preia președinția Consiliului UE, să pună subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi? Pentru că acesta este un subiect foarte important pentru noi! Să fie clar: nici ministrul Bode, în Consiliul JAI, și nici măcar președintele Iohannis, în Consiliul European, nu se pot duce să reprezinte România, fără să ne spună,  care este poziția de țară a României pe această temă”. a declarat aceasta într-o emisiune televizată.

Poziția de țară” trebuie luată de la instituția reprezentativă pentru cetățenii români, indiferent unde trăiesc aceștia, și anume, de reprezentanții din Parlamentul României.

Până la Consiliul JAI informal, din ianuarie, trebuie să se desfășoare o ședință de urgență în  Parlamentul României, unde ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, să solicite mandatul cu care va reprezenta România la acest Consiliu important. Ministrul liberal de interne, Lucian Bode trebuie să ceară Austriei să-și retragă veto-ul pe subiectul aderării României la Spațiul Schengen, în condițiile în care, votul din 8 decembrie nu a avut temei juridic.

În schimb, ”subiectul aderării nu trebuie forțat” susțin liberalii și ” trebuie să fie prudență” Dar, declarația celor PNL, este contrazisă chiar de europarlamentarul umanist Maria Grapini care a spus că: ” PNL-ul  nu are singur,  competența de a decide ” poziția de țară””, iar motivul invocat de Austria la Consiliul JAI din 8 decembrie, și anume, migrația, nu are legătură cu Regulamentul Schengen. Prin poziția de țară a României, trebuie să cerem în mod ferm și clar, în baza Regulamentului Schengen, punerea acestui subiect pe ordinea de zi și excluderea posibilității ca Austria să voteze negativ exact pe motivele precizate în scrisoarea pe care am adresat-o Comisiei Europene. (n.r. am prezentat-o  într-un amplu articol).  Austria nu mai poate să invoce veto-ul pe marginea unor lucruri care au fost demontate.  Austria a motivat că nu mai dorește extinderea Spațiului Schengen, dar a votat aderarea Croației, apoi  a invocat că trec migranții prin România, dar, raportul Frontex a arătat foarte clar, că nu trec pe la noi. Din punctul meu de vedere, la acest Consiliu JAI informal, trebuie să se ceară ferm Austriei temeiul juridic care stă la baza blocării aderării României la Schengen, în caz contrar, vom ajuge  la Curtea Europeană de Justiție! Mai mult, trebuie să se ceară președinției suedeze să se repună pe ordinea de zi, aderarea României și Bulgariei la Schengen, exact în baza argumentului că votul Austriei din 8 decembrie nu a avut temei juridic”. Acum, în mod expres,  europarlamentarul umanist Maria Grapini cere ministrului de interne și președintelui Iohannis ca la Consiliul informal din ianuarie să solicite Austriei repoziționarea votului, în baza Regulamentului Schengen, și să voteze în martie 2023  aderarea României la spațiul Schengen.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share