26/10/2020

Autenticitatea şvăbească poate fi întâlnită în unele zone din Banat

Zona Banatului începută de la Margina şi până la graniţa cu Serbia şi la Dunăre încearcă să devină o zonă cu un potenţial touristic atractiv pentru turişti, atât prin diversitate cât şi prin autenticitate. Ambiţiosul program pus în valoare de către Delia Barbu, directorul APDT Timiş prin bisericile de lemn, prin degustări de bucate după reţete de la strămoşii noştri, prin păstrarea autentică a unor case de sute de ani, sau a mobilierului ce le îmbodobeşte atrag turiştii din toată ţara dar şi din Europa.

Case într-un anumit stil popular, cu ornamente, cu încrustări, cu linii curbe la fruntarele caselor, cu inscripţii şi scrieri gotice. Astfel de case le găseşti în satele şvăbeşti precun Şandra, Bulgăruș, Biled, Vizejdia, Iecea Mare, Gotlob, Lovrin, Grabaț, Nerău ori Variaș .

Primarul localității Șandra, Luchian Savu, a fost de la început de accord cu acest demers de a valorifica amintirile prin scoaterea la lumină  a ineditului.De aceea se şi doreşte punerea la punct a unei case şvăbeşti, construită din văiugă, cu pereţi groşi de 40-50 cm, cu vatră de pământ pe jos, care se întreţinea cu pământ galben amestecat cu balegă de cal, iar pereţii văruiţi cu var şi pictaţi cu rolul.  Casa are doar două camere , o bucătărie şi un târnaţ susţinut cu bârne de lemn. De asemenea mai sunt păstrate şi coteţele de păsări, un şopron de lemne şi grajd pentru vite şi cai.

Puţini sunt cei care se mai întorc în sat chiar şi să viziteze locurile străbinicilor.

Asociația de Dezvoltarea și Promovarea Turismului în Timiș, îşi propune să pună în valoare astfel de construcţii rămase de sute de ani, iar pe viitor să existe un tur  al acestor sate, iar zona să devină una de circuit turistic.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share