29/11/2020

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ- COD GALBEN, 30 iulie

   temp_judete_136f501ti5pa1rlqm66dn6dht1aa4u0t_92 Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteorologică– COD GALBEN din data de 28 iulie, și a emis o informare meteorologică , astfel:

 Mesaj 1

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Intervalul: 30 iulie

 sudul județului Dâmbovița

Fenomene vizate: val de căldură şi disconfort termic accentuat


     Joi, 30 iulie, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, precum şi în partea continentală a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

 Mesaj 2

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Intervalul: 30 iulie, ora 17 – 31 iulie, ora 23

Fenomene vizate:  instabilitate atmosferică accentuată

În după-amiaza zilei de joi, 30 iulie, precum şi în noaptea de joi spre vineri, 30/31 iulie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu precădere în centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, iar în cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar îndeosebi pe cele sudice, estice şi centrale. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel încât, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp, iar izolat, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, peste 30…35 l/mp. Vor fi condiţii de grindină.

Notă: Vineri, 31 iulie, în regiunile sudice vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă care au obligaţia să monitorizeze cu atenţie evoluţia fenomenelor meteorologice, pentru a se putea interveni în timp util în cazul apariţiei unor situații de urgență.

Serviciile publice deconcentrate de specialitate vor verifica modul în care sunt respectate și aplicate prevederile Ordonanței de Urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.

     

Biroul de presă al Instituției Prefectului

Distribuie acest articol Oficial Media
Share