03/03/2021

Bacsisul: De ce inchide Fiscul ochii?

s560x316_tipsCu totii stim ca Romania este un fel de „Copier-Coller ” ( Copy-Paste ) al Frantei in materie contractuala dar mai ales in materie fiscala. Din 1987 exista in Franta un salariu complet care integreaza si asa-zisul „bacsis”.

Doar ca exista 2 tipuri de „bacsis” ( ori pourboire). Primul ar fi ” bacsisul controlat ” care indica acest control al lui de catre angajator dar si obligatia acestuia de a-l varsa angajatului care l-a primit. Acest tip de „bacsis ” face parte din salariul total al angajatului si este supus cotizatiilor deoarece persoana ocupa un loc de munca deschizator de drept la pensie. Al doilea este ” bacsisul direct ” . El reprezinta o gratificare varsata direct de catre client angajatului , nesupusa niciunei forme de control de catre angajator. ( Exemplu : clientul lasa bani pe masa la restaurant si chelnerul ii recupereaza in intregime ori in comun cu ceilalti angajati – nu neaparat chelneri) . Acest tip de „bacsis” indica principiul conform caruia angajatorul nu are niciun control asupra sumei ori a repartitiei. Este posibil ca un angajat sa primeasca bacsis direct si bacsis controlat, iar in aceasta situatie doar cel controlat face parte din venitul deschizator de drept la pensie.

Actualmente, doar Quebecul are o legislatie fiscala care cere angajatilor sa-si declare bacsisul direct angajatorului.

Acolo daca nu lasam bacsis, angajatul va fi taxat pe o suma care deci, nu a primit-o. Si daca serviciul a fost excrecabil, va trebui sa lasam un minimum, de curtoazie ? In orice caz, va trebui sa acompaniem refuzul de o explicatie catre angajat, si acesta va trebui sa tina cont de comentariul nostru ori, sa se reorienteze profesional.

In Franta, Italia, Spania, ” calitatea serviciului ” ori ” bacsisul controlat ” este intotdeauna cuprins in bonul fiscal unic, acesta constituind nota de plata finala. Si clientul poate rotunji suma cand este satisfacut, de un bacsis direct, indiferent ca implicit, a platit deja bacsisul controlat in nota de plata (aceasta calitate a serviciului ). Bacsisul recompenseaza calitatea serviciului dar nu numai, deoarece el reprezinta un complément de revenit in anumite meserii unde salariul este minim fata de cel provenit din alte industrii.

Impozitarea bacsisului direct este injust, discriminatoriu si in plus, genereaza putin revenit. El reprezinta un cadou pe care clientul il da chelnerului , taximetristului, hair stylistei etc. Impozitarea lui fara impozitarea tuturor formelor de cadou este injusta. Aceste revenituri sunt impozabile si in Franta dar Fiscul inchide ochii. Ar fi mai usor pentru guvern sa recupereze acest ” castig pierdut ” prin controlul monopolurilor guvernamentale ineficace, al programelor electorale costisitoare ori al subventiilor inutile in societati ori organisme ” pe hartie „ . Atata valva pentru mai nimic. Teoretic salariatii trebuie sa declare toate reveniturile dar guvernul nu va putea niciodata sa-i identifice si , mai ales sa calculeze cat primesc . Tocmai de aceea Fiscul inchide ochii..

Ina Bucur- Franta

Distribuie acest articol Oficial Media
Share