Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Boboteaza sus la Schitul din Straja cu jandarmi la datorie

 Și anul acesta, mâine,  de marea sărbătoare a Bobotezei, salvamontiştii vor aduce apă de la şapte izvoare, situate în partea nordică a muntelui. Slujba la micul şi cochetul schit din Straja  va începe în jurul orelor 12.00, atunci când părintele stareț Dimitrie Ivașco va sfinți apa. Este al 22 lea an, cînd are loc această procesiune în munții Vâlcanului. Aghiasma, apa sfinţită  prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieții. La Botezul Domnului, se face Aghiasma Mare; aceasta se ia înainte de anaforă și  se dă şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie.

Fiind folosită numai în cantităţi mici, o sticlă de Aghiasmă Mare este suficientă pentru un an de zile, ea fiind folosită mai rar decât Aghiasma  Mică.

În cadrul  slujbei speciale de sfinţire a apei se citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia (cap. XXV, 1-10; LV, 1-13 şi XII, 3-6), după care urmează Apostolul (din I Cor. X, 1-4) şi Evanghelia (de la Mc. I, 9-12), în care se istoriseşte pe scurt evenimentul botezului Domnului. După ectenia mare începe o mare şi frumoasă rugăciune de sfinţire a apei, adresată Sfintei Treimi: („Treime mai presus de fire…”) şi compusă de Sfântul Sofronie al Ierusalimului. Cuvintele: Mare eşti, Doamne, şi minunate sunt lucrurile Tale…” le rosteşte preotul de trei ori la rând, cu glas mai puternic ca de obicei.

La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea şi busuiocul în apă cântând troparul Praznicului. „În Iordan botezându-Te Tu Doamne …” Efectele Agheasmei mari asupra credincioşilor care sunt de faţă sau care se vor stropi şi vor gusta din ea le arată însăşi rânduiala slujbei, îndeosebi textul ecteniei şi al rugăciunii de sfinţire (după epicleză), unde preotul se roagă: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului Iisus Hristos (Bobotează), atât pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, cât și pentru respectarea normelor legale în vigoare cu scopul de a preveni și combate efectele pandemiei de Covid-19, jandarmii au dispus măsuri de supraveghere a desfăşurării activităților care vor avea loc în apropierea lăcaşelor de cult.
Anul acesta, pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare fizică și evitarea aglomerărilor de persoane în zonele de desfășurare a acestor procesiuni organizatorul a dispus o serie de măsuri suplimentare pentru buna desfășurare a procesiunilor religioase, după cum urmează:
• participanții care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari ai organizatorului către locațiile în care se va putea intra în număr limitat
• de-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluţie dezinfectantă
• agheasma mare va fi oferită credincioşilor în sticle îmbuteliate, doar de către voluntarii care vor purta mască şi mănuşi.
• voluntarii vor veghea la respectarea măsurilor luate, inclusiv de-a lungul rândului și culoarelor de acces.
Jandarmeria Română, alături de Patriarhia Română face apel către toţi cetățenii să acorde o atenţie sporită măsurilor de protecție sanitară (purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice față de celelalte persoane prezente), să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile jandarmilor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share