Bugetul Timişoarei pe 2016 a fost aprobat

Bugetul local al Timişoarei, pe 2016, se apropie de 210 milioane de euro, la care se mai adaugă şi cel al institutiilor publice, de 73 milioane de euro, însă Primăria Timişoara mizează pe un buget de 278,1 milioane de euro, puţin mai mic faţă de cel de anul trecut, când a fost de aproape 294 milioane de euro.

Bugetul local al Timişoarei, format din veniturile totale, este estimat la 949,3 milioane de lei, la care se adaugă si bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi din subvenţii din bugetul local – 335 milioane de lei, precum şi bugetul fondurilor externe nerambursabile, de doar 3,1 milioane de lei, rezultând un total, fără transferurile între bugete, de 1.260.701.380 de lei.

Cei mai muţti bani se duc, pe Secţiunea de Funcţionare – 651 de milioane de lei, în timp ce la Secţiunea de Dezvoltare merg 298 de milioane de lei, iar la Investiţii 300 de milioane de lei.

„Continuăm o abordare orientată pe investiţii în bugetul local. Portofoliul este unul vast şi acoperă atât proiecte asumate la nivel local, cât şi pregătirea proiectelor din noul exerciţiu financiar european. Este un an în care, pentru început, secţiunea aferentă proiectelor europene este la nivel minim, în condiţiile în care axele programelor europene nu au stabilite încă formele finale de finanţare. Efortul investiţional trebuie însă să continue, chiar în lipsa acestor fonduri, iar acest buget este astfel construit”, a spus viceprimarul Dan Diaconu.

Continuăm cu capitolul Autorităţi publice şi acţiuni externe 59,3 milioane de lei, Alte servicii publice generale 6,8 milioane de lei, iar la Împrumuturi 20,2 milioane de lei. Ordinea publică şi securitate naţională 26,8 milioane de lei, Învăţământul primeşte 236,5 milioane de lei, iar Sănătatea primeşte ceva mai mult 350 milioane de lei, Cultura, recreerea şi religiă 108 milioane de lei, la Asigurări şi asistenţă Sociala 66,5 milioane de lei, la Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică 143,1 milioane de lei, Protecţia mediului 19,2 milioane de lei, Combustibili şi energie 20,8 milioane de lei, iar pentru Transporturi sunt 218 milioane de lei.

Bugetul din acest an prevede şi o serie de proiecte foarte importante, despre care se discută deja de ani buni. Ne referim, pentru început, la modernizarea pasajelor Jiul şi Popa Şapcă, care sunt programate să intre în sfârşit în execuţie, licitaţiile fiind în plină desfăsşurare. Pentru cele două pasaje sunt prevazute în buget căte 15 milioane de lei. De asemenea sunt programate şi lucrări de reabilitare la podurile Ştefan cel Mare şi Eroilor – 300.000 de lei pentru fiecare, precum şi reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor – 340.000 de lei,

Investiţii noi în infrastructură: 1,5 milioane de lei pentru o parcare supraterană pe Bd. Take Ionescu, în zona Pieţei Badea Cârţan, 1,2 milioane de lei pentru amenajarea str. Mihail Neamţu, 3,4 milioane de lei pentru amenajarea drumurilor de legătură în perimetrul Popa Şapca – Calea Aradului – str. Oituz, 3,4 milioane de lei pentru modernizarea străzii Grigore Alexandrescu, tronsonul Calea Torontalului – Calea Aradului, 2,9 milioane de lei pentru sistematizarea străzii Versului, 2,2 milioane de lei pentru amenajarea străzii Chimiştilor, 4 milioane de lei pentru un drum de legătura în Calea Moşniţei – DC149 , 1 milion de lei pentru extinderea la patru benzi a străzii Lidia şi 2,5 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din piatră cubică.

Stejărel Ionescu

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share