Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Buna Vestire, sau vestirea naşterii Domnului nostru Iisus Hristos

Buna Vestire sau Blagoveştenia, se prăznuieşte în fiecare an pe 25 martie, şi este ziua în care Fecioara Maria a aflat de la Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Iisus.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

“Iar în a şasea luăa a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chemă Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând ingerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de inchinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus.
Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârsit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt  Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit si ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea luna pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea”. (Luca I, 26-38)”.

Locul unde se crede ca Fecioara Maria a primit vestea ca va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de o impunătoare biserică, Buna Vestire din Nazaret. Aceasta este o biserică catolică modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de către comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România. În această biserică se află o grotă, ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor.

Buna Vestire este numită şi Ziua Cucului, deoarece acum se aude pentru prima dată cântând cucul, care anunţă venirea primăverii. Tradiţia spune ca dacă auzi cucul cântând cu buzunarele goale şi dacă eşti nemâncat ar fi un semn rău: “Cucu-n spate mi-a cântat/Şi moartea m-a săgetat”. Tot tradiţia ar mai spune că dacă vei număra de câte ori auzi în ziua respectivă cântând cucul, atâţia ani mai ai de trăit, iar flăcăii şi fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: “Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mîrita)?” Dacă se întamplă ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aştepare, în schimb dacă el va tăcea, tăcerea sa e semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca de pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată şi pusă în scăldatoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli. Tot de Buna Vestire sosesc şi rândunelele.

De Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe. În unele zone se pune pe pragul casei pâine şi sare, hrană pentru îngeri, iar în altele pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se stropeau cu ţuică,  ameninţându-se cu toporul, că vor fi tăiaţi.

De Buna Vestire se mănâncă peşte pentru ca întregul an să fi uşor ca peştele în apă.

Pescarii n-au voie să arunce de Buna Vestire mămăligă în apă pentru că peştii vor muri.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share