Camera de Comerţ Italiană, sucursala Timişoara

După Bucureşti, Sibiu şi Arad, la Timişoara s-a deschis marţi cea de-a treia filială a Camerei de Comerț Italiană pentru România (CCIpR), sucursala Timișoara. Locaţia este  în Piața Unirii nr.3 (clădirea Constructim), la etajul 2.

La nivelul întregii țări, în cadrul CCIpR se află înscrise peste 250 de societăți și asociații, printre care se pot identifica cele mai importante societăți italiene prezente în România, unele societăți cu capital mixt , altele integral românesc.

Principalul obiectiv al CCIpR este acela de a favoriza dezvoltarea schimburilor comerciale între România și Italia, colaborarea între investitorii celor două țări, furnizând informații și acordând asistență în procesele de internaționalizare, reprezentând interesele propriilor asociați în faţa autorităților române.

Din punct vedere al relațiilor economice bilaterale, conform informațiilor existente la nivelul Ambasadei Italiei la București, schimburile comerciale între Italia și România au atins o valoare totală de 11,4 miliarde de euro în 2012. Valoarea totală a importurilor a fost de circa 6 miliarde de euro, diminuate cu 4,3% față de 2011, Italia fiind a doua țară, după Germania, cu o pondere de 10,9% din total.

Și în ceea ce privește exporturile, Italia s-a clasat pe locul al doilea printre țările de destinație, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro în 2012, cu o scădere de 6,2% față de anul precedent și cu o cotă de 12,1% din total.

Luat la nivelul ultimilor zece ani, Italia deține primul loc în ceea ce privește numărul de firme înregistrate în România: 32.726 de firme înregistrate la 30 iunie 2012, dintre care 16.118 active.
În 2012, Italia se afla pe locul șapte în ceea ce privește volumul de capital investit .

Peste un milion de cetăţeni români lucrează în Italia, cu acte în regulă, fără a face socoteala cei care sunt la “negru”, peste 400 de zboruri săptămânale  leagă cele două țări prin 27 de aeroporturi, aproape 800.000 de români sunt angajați la firmele italiene din România, iar în Italia sunt înregistrate 32.452 de firme românești.

Reprezentantul din Timiș, Vincenzo Moderno, a declarat că o sucursală CCIpR era necesară în Timișoara, având în vedere că zonele cele mai populate de cetățeni italieni sunt București și Timișoara.

Firmele italiene sunt răspândite în multe zone ale tării, dar, mai ales judeţul Timiş, cu peste 4.125 de firme italiene şi mixte înregistrate, dar şi destul de mulţi  şi în judeţele limitrofe acestuia: Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara, unde se concentrează  o treime din numărul total de întreprinzători italieni prezenţi în România, şi o cincime dintre cu investitii în zona Bucureştiului.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share