25/06/2021

Campioanele inotului romanesc invitate la Complexul Turistic de Natatie din Targoviste

În acest weekend are loc prima ediție a concursului de înot, ”CUPA CONTRATIMP Chindia”, eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgoviște, Direcția Complex Turistic de Natație și ACS Contratimp. Carmen Bunaciu, Anca Pătrășcoiu, Camelia Potec și Larisa Lăcusta au fost invitatele de onoare ale competiției găzduite de Complexul Turistic de Natație din Târgoviște. 

Peste 20 de cluburi sportive din țară au participat la evenimentul dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani, acesta fiind cel mai mare concurs de înot organizat până în prezent la Complexul Turistic de Natație, unde s-au prezentat peste 270 de copii.

”Remarcam prezenta la evenimentul sportiv targovistean a doamnei Camelia Potec, campioana olimpica la inot, editia Atena 2004, prezenta doamnei Anca Patrascoiu, prima medaliata olimpica a inotului romanesc, editia Los Angeles 1984, prezenta doamnei Carmen Bunaciu, prima medaliata a inotului romanesc la un campionat mondial, editia Guayaquil 1982 precum si prezenta doamnei Larisa Lacusta, medaliata europeana, editia Madrid 2004. Participa la concurs 22 de cluburi sportive din municipiul Targoviste, Bucuresti, Galati, Pitesti, Tulcea, Ploiesti, Campina, Turda, orasul Mioveni, localitatea Izvorani!” a declarat primarul orașului, Daniel Cristian Stan.

Cariera lui Carmen Bunaciu înseamnă 3 locuri IV la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 şi Los Angeles 1984, medalie de bronz la Campionatele Mondiale din 1982 în Ecuador, 3 medalii de bronzla Campionatele Europene seniori în 1977, 1981 şi 1983, 10 medalii, din care 5 de aur, la Jocurile Mondiale Universitare, dubla câştigătoare a concursului preolimpic în 1979, medaliată cu aur şi argint la Jocurile Bunăvoinţei de la Moscova din 1986 și este multipla campioana şi recordmana balcanică şi naţională.

Camelia Alina Potec a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena. În decursul celor 20 de ani de activitate sportivă a cucerit peste 200 titluri naționale și a realizat multiple recorduri. Pe 31 octombrie 2013 a devenit președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), fiind cel mai tânăr președinte de federație din România. Camelia Potec implineste astazi 35 de ani ( 19 februarie 1982). Într-un interviu, Camelia Potec a povestit despre primul ei contact cu apa: ”Până să ajung să înot într-o piscină, eu luam deja valurile Dunării în piept. Pe la 5-6 ani înotam deja. Unde vedeam o apă, săream în ea. Îmi plăcea enorm să mă bălăcesc. În aceste condiţii, tata s-a simţit obligat să mă înveţe să înot pentru a mă feri de vreun accident.”

Anca Pătrășcoiu, prima medaliată olimpică a natației românești, a cucerit în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, medalia de bronz în proba 200 m spate. România a terminat pe 2 în clasamentul pe medalii la ediţia din California, cu 60 de prezenţe pe podium în total (20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz). Anca Pătrășcoiu ne-a declarat într-un interviu acordat in exclusivitate, faptul că la Târgoviște avem un Bazin Olimpic de nota 10.

Anca Pătrășcoiu: ”La nivel național sunt foarte puține bazine olimpice cu aceste dotări. Mai este bazinul Dinamo care arată la fel, dar au o problemă cu ventilația și mai este încă unul la Brașov. Am înțeles că va veni aici o comisie de la Federația Română de Natație, săptămâna viitoare, pentru că bazinul din câte știu este în standardele FINA( Federatia Internațională de Înot ) și se vrea a fi acreditat. Pentru România are fi ceva extraordinar, pentru că în prezent doar cel de la Dinamo este acreditat FINA pentru a putea organiza competiții internaționale. Mai sunt bazine olimpice de 50 de metri care arată binișor, dar nu îndeplinesc standardele ca să poată fi acreditate. Și am înțeles că aici există și voință și putință. Ar fi bine atât pentru Târgoviște cât și pentru lotul românesc de natație.” Mai multe detalii AICI.

Larisa Lăcustă a căștigat medalia de argint la Goteborg in 1997 este detinătoarea titlului de ”Maestru emerit al sportului” și antrenor in cadrul Federației de Natație și Pentatlon Modern. În perioada 1997- 2007 a căștigat numeroase medalii la Campionatele Naționale de Natație Seniori, detinatoare de recorduri, membra a echipei Olimpice, membra a echipei nationale de Seniori. În prezent este președinta Clubului Sportiv Energic LL Pitesti care are ca obiect principal practicarea cursurilor de inot pe diferite nivele de performanță.

 

Cupa Contratimp Chindia  este destinată copiilor care practică sportul de performanță și găzduiește 57 de probe, iar stilurile de înot practicate sunt liber, fluture, bras și spate. Trei participanți din Târgoviște (Palatul Copiilor) au reușit să se afirme: Luca Vatavu (locul 2), Amuza Andrei (locul 4) și Dauș Radu. Toti câștigătorii (locurile 1,2,3) vor fi premiați de Primăria Târgoviște, Complexul Turistic de Natație, ACS Contratimp, dar și alți sponsori.

Concursul este prezentat de multiplul campion național Octavian Postolache, președinte ACS Contratimp, unul dintre organizatori.

In luna septembrie, anul acesta, se dorește organizarea următoarei ediții, pentru concurenți cu vârste peste 12 ani și implicit pentru seniori. De asemenea se fac demersuri ca pe viitor Complexul Turistic de Natație să găzduiască și Campionatul Național de Poliatlon sau Masters.

Citește și:

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Distribuie acest articol Oficial Media
Share