14/06/2021

CARAS SEVERIN: Clinica NERA, primul Centru de Recuperare Oncologică din România

_Clinica NERA - proiectLa Galeria Calpe din Timişoara a avut loc vernisajul expoziţiei caritabile a fotografului şi jurnalistului Marius T. Morariu, eveniment care face parte din campania Asociaţiei PRO PHILHARMONIA, alături de  Agenţia OFENSIV Promo şi Galeria CALPE, de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii NERA, primul sanatoriu de recuperare oncologică din România.

„Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe”, este denumirea expoziţiei de fotografii de pe simezele Galeriei Calpe şi aduce în prim-plan zeci de imagini surprinse în timpul concertelor Filarmonicii Banatul. Expoziţia  a fost vernisată de prof. univ. dr. Suzana Fântânariu-Baia, profesor la Facultatea de Artă şi Design a UVT, plastician şi Robert Şerban, comentator de artă şi scriitor.
Cei prezenţi au savurat mai degrabă, un eveniment cultural-artistic complex. Astfel, în susţinerea cauzei filantropic-umanitare ce justifică Expoziţia,  au concertat Sorin Petrescu (pian) şi Lucian Petrilă (vioară).CALPE - vernisaj Expo foto MTM_3

Din cauza unor probleme neprevăzute prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina, prin care se construieşte Clinica Nera, primul lăcaş din România dedicat recuperării oncologice, a fost absent, şi în lipsa acestuia a fost citit mesajul domniei sale:

Prof. univ. dr. Pavel Chirila
Prof. univ. dr. Pavel Chirila

”Am ales să fac acest centru de îngrijiri paleative, în primul rând, pentru că România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre ţările europene – respectiv are cea mai mare mortalitate pe cancer, cel mai mic procent pe depistarea precoce a cancerului, cea mai mare incidenţă a cancerului la copii, fiind în coada Europei la trei localizări ale cancerului. Al doilea motiv a fost faptul că peste tot în lumea normală există patru metode de tratament al cancerului, în timp ce în România există doar trei, recuperarea oncologică fiind un concept absent atât din cărţile de oncologie, cât şi din sistemul de sănătate. În Italia, spre exemplu, sunt 120 de clinici de recuperare oncologică. Această specialitate terapeutică aplicată în prima fază îi dă bolnavului de cancer şanse maxime atât de ameliorare a calităţii vieţii, cât şi a duratei de supravieţuire.
Am ales Valea Nerei nu doar pentru că sunt originar de acolo. În vecinătatea Clinicii este o mănăstire cu 85 de maici, dintre care 70 au studii superioare – licenţiate inclusiv în medicină şi în psihologie -, iar 14 sunt asistente medicale. Ele s-au oferit să lucreze în Clinică. Fundaţia Sfânta Irina, pe care o conduc, este un ONG de utilitate publică, care, conform legilor româneşti, ar fi putut beneficia de finanţare din partea Guvernului sau din partea administraţiei judeţene… Deşi am bătut la sute de uşi, nu am obţinut nimic de la ei… Atunci m-am convins că Dumnezeu îşi alege binefăcătorii. El nu vrea ca bolnavii de cancer să primească bani de oriunde. Filarmonica BANATUL din Timişoara este un caz special: eu n-am bătut niciodată la uşa domniilor lor, nu mi-am putut imagina că o instituţie culturală ne-ar putea ajuta. Iată, însă, că a doua oară ne-au întins o mână. Nu pot decât să le fiu recunoscător – atât celor din Filarmonică, cât şi celor ce le sunt alături – şi să-i consider ctitori ai Clinicii noastre.
Avem obligaţia ca în august să dăm la cheie Departamentul de Cercetare al Clinicii, care cuprinde patru pavilioane. În momentul de faţă ele sunt finalizate la roşu. Am început finisările. 90% din aparatura este deja achiziţionată, iar pentru a finaliza Departamentul de Cercetare mai avem de colectat circa 300.000 de euro. Avem toate promisiunile că vom fi punctuali la inugurare.

Clinica NERA va oferi o şansă de recuperare bolnavilor de cancer, arătându-le că există atât metode medicale pentru a învinge această boală cruntă, cât şi – mai ales – speranţă. Clinica NERA reprezintă un pas mare pentru sistemul medical din ţara noastră, aducând beneficii palpabile atât pentru bolnavii de cancer, cât şi pentru bugetul de stat şi sistemul medical românesc.
Beneficii pentru bolnavi:
– îmbunătăţirea calităţii vieţii – tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor; creşterea confortului psihologic şi a speranţei de viaţă; deprinderea unui nou stil de viaţă, mult mai sănătos;
– creşterea încrederii pacientului în actul medical oncologic;
– reducerea riscurilor apariţiei de noi cazuri de cancer;
– reducerea complicaţiilor precoce în evoluţia bolii;
– evitarea sau corectarea complicaţiilor ce pot apărea după intervenţia chirurgicală, după chimioterapie şi după radioterapie.
Beneficii pentru sănătate, buget de stat şi societate:
– reducerea costurilor unui tratament – pacienţii vor fi direcţionaţi către cele mai eficiente tratamente pentru afecţiunea lor, sporind, astfel, şansele de supravieţuire;
– reducerea costurilor de ansamblu – de la stabilirea diagnosticului iniţial, până la finalizarea tratamentelor;
– reducerea costurilor aferente analizelor şi tratamentelor realizate în străinătate.
Clinica NERA este primul sanatoriu de recuperare oncologică din România care va încorpora şi un Centru de Cercetări. Clinica se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce.
Clinica NERA va fi înălţată, cu ajutorul tău şi-al celor care vor să pună la temelia ei o faptă bună, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş Severin, respectiv în satul Slatina Nera, comuna Sasca Montană.
Clinica NERA va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat, şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile.
Clinica NERA este un proiect al Fundaţiei “Sfânta Irina”, care are, ca principal obiectiv, construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Proiectul a obţinut finanţare de la UE, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia “Sfânta Irina”. Cu alte cuvinte, UE este garantul principal al acestui Proiect. Acum e nevoie de tine. Este nevoie să crezi în acest Proiect şi să ajuţi la strângerea unui milion de euro, sumă care va completa finanţarea UE”.

CALPE - vernisaj Expo foto MTM_7

Strângerea de fonduri va continua, se vor da şi spectacole de caritate, de asemenea au fost tipărite caiete – program la preţul de 50 lei, primindu-se şi donaţii atât la Filarmonica Banatul cât şi la Galeria Calpe. Timişorenii generoşi care vor face donaţii vor deveni susţinători ai edificării primei Clinici de recuperare oncologică din România, putând, totodată, câştiga la Tombolă un City Break pentru 2 persoane la Praga – oferit de Agenţia TUI Travel Center – sau un City Break pentru 2 persoane la Belgrad – oferit de Agenţia ULTRAMARIN.

Stejărel Ionescu- Timisoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share