31/10/2020

Câte personae se află în izolare la domiciliu sau carantinate în județul Timiș

La nivelul judeţului Timiş, în carantină instituționalizată sunt 129 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte  1556 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

La Spitalul de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie “Dr.Victor Babeş” Timişoara se află internate 17 persoane (confirmate pozitiv cu COVID-19), din care 2 persoane din judeţul Timiş.

Starea generală a pacienților confirmați și internați în spital este bună.

Până în acest moment, de la Spitalul de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie “Dr.Victor Babeş” Timişoara au fost externate 32 persoane, după două teste negative consecutive. Dintre acestea, 14persoane ( 2 persoane din judetul Timis) au fost externate in cursul zilei de ieri.

În data de 20.03.2020, la Spitalul de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie “Dr.Victor Babeş” Timişoara s-au lucrat 114 teste pentru depistarea infecţiei cu COVID-19).

Nu au fost persoane transferate (confirmate pozitiv cu coronavirus) la alte spitale.

Din datele curente, se pare că este posibilă transmiterea virusului COVID – 19  și de la persoane care nu manifestă deloc simptome.

În aceste condiții, este esențial să luăm măsuri pentru a limita transmiterea bolii:

1️ Evitați contactul direct cu alte persoane!

2️Evitați deplasările și zonele aglomerate!

3️ Păstrați o distanță de cel puțin 1,5 metri (cât 3 pași) față de alte persoane!

4️ Spălați-vă frecvent pe mâini timp de 20-30 de secunde (cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).

5️ Nu vă atingeți fața, ochii, nasul sau gura fără a fi riguros spălat pe mâini!

6️ Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact în mod frecvent!

În caz că manifestați simptome specifice, izolați-vă și apelați medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Timis!

Apelați 112 doar în caz de urgență!

Este necesar un efort colectiv pentru a depăși această situație cu un număr cât mai mic de îmbolnăviri. Respectați recomandările medicale pentru a vă îngriji de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi!

De asemenea, în vederea informării cetățenilor din județul nostru, vă comunicăm următoarele recomandări ale Grupului de Comunicare strategică:

 

  • Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
  • În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică Timiș (Tel verde al DSPJ Timiş pentru informaţii şi sesizări privind situatii epidemiologice: 0728 885 726 ) și în ultimă instanță la 112;
  • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență;
    • Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus;
    • Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare;
  • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse;

În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

În acest moment, în județul Timiș, sunt montate 20 corturi pentru triaj epidemiologic, atât în cadrul Spitalului Județean, Spitalului Municipal, a spitalelor orășenești, cat si în punctul de trecere frontieră Cenad.

Reamintim că persoanele aflate în izolare la domiciliu sau carantinate în județul Timiș pot comunica/sesiza situațiile deosebite sau problemele cu care se confruntă la numerele de telefon: 0728 885 737; 0770 327 879.

Numerele sunt asigurate în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș, solicitările fiind transmise operativ către structurile cu care se cooperează pentru soluționare.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share