25/10/2020

Centru de Comandă şi Control al Traficului

Încă de la începutl anului viitor traficul din Timişoara va fi controlat printr-un Centru de Comandă care are ca obiectiv general îmbunătăţirea fluxului rutier şi al siguranţei cetaţeanului în Municipiul Timişoara prin implementarea unui sistem de control adaptiv de management al traficului urban şi supraveghere video metropolitana în zonele vulnerabile privind riscuri de accidente şi infracţionalitate zonală.
Proiectul “Trafic management și supraveghere video” prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții și modernizarea altor 90 de intersecții, precum şi montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Vor fi supravegheate 134 intersecții în care vor fi montate 230 de camere video.
“În 2016 se vor pune la punct toate intersecțiile și după ce se abordează rând pe rând, se va face o corelare încât traficul la nivel de ansamblu să fie optimizat printr-un control inteligent al semaforizării. Mai sunt de montat camere. Probabil la sfârșit de martie va fi funcțional tot”, susține primarul Timișoarei,Nicolae Robu.
Proiectul este implementat de asocierea firmelor Swarco Trafic România, Avitech.Co și Swarco Mizar SPA, iar investiția este de 19,9 milioane de lei, fără TVA. Proiectul a fost blocat doi ani și jumătate din cauza contestațiilor depuse de Swarco.
“Centrul de Comandă şi Control dispune de 12 posturi de operare pentru personalul ce va coordona activităţile enumarate mai sus, posturi dotate cu toate facilităţile necesare indeplinirii activităţilor specifice. Fiecare dintre aceste posturi de operare este dotat cu o staţie de lucru şi trei monitoare. Toate aceste posturi sunt amplasate într-o sală special amenajată, Cameră de Comandă, dotată şi cu un perete de 12 monitoare cu o diagonală de 80 inch fiecare, amplasate pe două rânduri”, spune managerul de proiect, Culiță Chiș.
Centrul de Comandă dispune şi de Camera serverelor care a fost concepută astfel încât să permită funcţionarea corespunzatoare a sistemelor hardware şi software instalate în acesta. Sunt instalate şi configurate un număr de 10 servere cu diferite funcţionalităţi: baze de date, aplicaţii, ceas, management trafic, înregistrator video, comunicaţii integrate. Centrul de Comandă şi Control a fost realizat astfel încât să permită introducerea în viitor a mult mai multor sisteme de gestionare a activităţilor publice, sisteme ce pot fi realizate în cadrul conceptului general de “Smart Cities”, iar ca arie de extindere a subsistemelor ce pot fi gestionate în cadrul acestui Centru se poate vorbi de toată suprafaţa municipiului Timişoara şi zona sa metropolitană.
Un lucru de remarcat este faptul că peretele de monitoare – Videowall Display – din Centrul de Comanda şi Control al Traficului din Municipiul Timişoara este cel mai modern din ţară, cu o suprafaţă de 22,08 mp (9,20 m lungime şi 2,40 m înălţime). Este, totodată, şi cel mai mare ecran de acest tip montat până în prezent în România.
Centrul de Comandă şi Control al Traficului din Municipiul Timişoara este cel mai modern din România şi printre cele mai moderne din Europa.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share